Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DASK’ın uygulaması insani bulunmadı

Avukat Mehmet Akif Maraşlı,

Avukat Mehmet Akif Maraşlı, gazetemize yaptığı açıklamada, son dönemde DASK’ın deprem bölgesindeki vatandaşlara yaptığı hasar ödemelerinin geri talep edildiği konusunda detaylı değerlendirmelerde bulundu. Maraşlı, “06 Şubat 2024 tarihinde meydana gelen depremler sonrasında, depremden etkilenen vatandaşlarımız, zorunlu deprem sigortasındaki riziko (bir zarara uğrama olasılığı, tehlikesi) bedellerinden faydalanmak amacıyla DASK’a başvuruda bulundular. Ancak pek çok vatandaşımız, maddi zorluklar içinde olduklarından başvuru şartlarını yeterince kontrol edemeden başvuruda bulundular.” şeklinde konuştu.

Maraşlı, DASK başvurularında belirli şartlar ve koşullar olduğunu vurgulayarak, “Ülke genelindeki afet koşulları göz önüne alındığında, eksperlerin yetersizliği sebebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bina hasar durumlarını dikkate aldığını belirtmek isterim. Bu durumda, ödemelerin hasar tespitlerine göre değişebileceği ve vatandaşlardan geri talep edilebileceği bilgisi paylaşıldı.” dedi.

Bazı binaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na göre hasarsız göründüğü ancak gerçekte hasarlı olduğu durumlarda eksper atamaları yapılmıştır. Örneğin, az hasarlı binalar için %15 ödeme yapılması öngörülmüş, ancak hasarın daha fazla olduğu durumlarda eksper ataması istenmiştir. Orta hasarlı binalarda ise %10 avans ödemesi yapıldıktan sonra kalan %50 ödemenin yapılması talep edilmiş, ancak bakanlığın yıkım kararı verdiği durumlarda geri kalan ödeme şartları değişiklik gösterebilmektedir.
Ağır hasarlı ve yıkık binalarda ise %20 avans ödemesi ve kalan tutarın tamamının istenmesi gibi koşullar bulunmaktadır. DASK, konutun değerini, yıpranmışlığını veya eskiliğini dikkate almadan, sadece deprem tarihindeki sigorta teminat miktarı ile sorumluluk üstlenmektedir. Bu durumda, taşınmazın hangi hasar durumundan hangi hasar durumuna döndüğü önem arz etmektedir.
Avukat Maraşlı, yapılan ödemelerin hukuki olduğunu ancak insani olmadığını da ekledi. Son olarak, DASK’ın sigortalılara tebligat göndererek fazla yapılan ödemelerin geri alınması yönünde adım attığı haberimizde yer aldı. – Yusuf Cemil Karaçay-