Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dava’da karar çıktı ama…

Tartışmalar Bitmedi TBMM’deki Hataylı

Tartışmalar Bitmedi

TBMM’deki Hataylı Kadın Siyasetçi Tülay Hatimoğulları Oruç, “Ülke tarihinde bir onur sayfası olan Gezi Direnişini karalayamazsınız” derken, Hukukçu / Akademisyen Neval Oğan Balkız ise “Gezi, ‘her şeyin fiyatı olduğu sürece özgürlük yoktur’ anlayışının toplumsal eylem halidir!” tespitinde durdu.

Üçüncü Gezi Davası’nda karar verildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, iş insanı Osman Kavala’nın “casusluk” suçlamasından beraat ve tahliyesine, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti. Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’nin ise 18’er yıl hapis cezasına çarpıtılmasına, hepsinin ayrı ayrı tutuklanmalarına karar verildi.

-EYLEM HALİ!-

Sürece dair paylaşım yapan isimlerden, TBMM’deki Hataylı Kadın Siyasetçi, HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, “Osman Kavala ve Gezi dayanışmasına verilen ceza, demokratik talepleri boğmayı hedeflemektedir. İktidarın, halktan ne kadar korktuğunun göstergesidir. Gezi’yi de, arkadaşlarımızı da sonuna kadar savunacağız” derken, Hataylı Hukukçu / Akademisyen Neval Oğan Balkız ise şunları dile getirdi:

Gezi, ‘her şeyin fiyatı olduğu sürece, özgürlük yoktur’ anlayışının toplumsal eylem halidir! Dayatılan korkuya, yaşamsal alanın, mekanın, zamanın ve söylemin zorla elimizden alınmasına, özgürsüzlüğe karşı koyma, yeni bir barışçıl muhalefet, yeni bir toplumsal iletişim, yeni bir kamusal politika şekli ve sorunlara farklı çözümler yaratma deneyimdir, hepimiz için!”

-NE OLMUŞTU?-

İstanbul Taksim’de başlayıp ülke geneline yayılan Gezi Parkı eylemlerine yönelik ilk dava, 2014 yılında açıldı. Sanıkların 2015 yılında beraat etmesinin ardından, 2019 yılında ikinci bir dava daha başlatıldı. Bir yıl sonra sonuçlanan bu davada; “cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “mala zarar verme”, “kasten yaralama” ve “ağırlaştırılmış yaralama” suçlarından yargılanan sanıklar, suçlamalara ilişkin somut ve kesin delil bulunmadığı gerekçesiyle bir kez daha beraat etti. Fakat Savcılığın itirazı üzerine, davanın yeniden görülmesine karar verildi.

Tamer Yazar