Defne Apollon İpekçilik çalışmalarıyla…

Geçmişten Geleceğe “Hatay Sarısı” Hataylı girişimci Emel Duman, 1996 yılında kurduğu Defne Apollon İpekçilik firmasıyla, ipek böceği üretimini gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor. Kadın girişimci, barış ipeği üreticisi Emel Duman, Hatay Gazeteciler Cemiyet’inde bir basın açıklaması düzenleyerek, yıllar sonra bulduğu ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Hatay Sarısı’nı koruma ve gelecek nesilllere aktarma mücadelesini anlattı. […]

Geçmişten Geleceğe “Hatay Sarısı”

Hataylı girişimci Emel Duman, 1996 yılında kurduğu Defne Apollon İpekçilik firmasıyla, ipek böceği üretimini gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.

Kadın girişimci, barış ipeği üreticisi Emel Duman, Hatay Gazeteciler Cemiyet’inde bir basın açıklaması düzenleyerek, yıllar sonra bulduğu ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Hatay Sarısı’nı koruma ve gelecek nesilllere aktarma mücadelesini anlattı.

Hataylı girişimci Emel Duman, 1996 yılında kurduğu Defne&Apollon İpekçilik firmasıyla, yok olmaya yüz tutmuş bir zanaat olan ipek böceği üretimini gelecek nesillere yeni tasarımlarla aktarmayı amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda, kendi üretimini gerçekleştireceği, 3 bin ile başlayıp, şu an 15 bin dut ağacının içinde olduğu bir üretim çiftliği kuran Emel Duman, her yıl daha fazla dut fidanı dikerek bu sayının daha da fazla geliştirilmesini planlıyor.

Barış ipeğinin Türkiye’deki tek temsilcisi ve dünyada Hindistan’dan sonra ikinci temsilcisi olan Defne Apollon İpekçilik, hiçbir ipek böceğinin doğal yaşam döngüsüne müdahale etmeden ve kelebeğe zarar vermeden üretimlerini gerçekleştiriyor. Bu üretimin AR-GE alanını ise; Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ), Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden alanında uzman akademisyenler, proje çalışmalarıyla destekliyor.

“HATAY SARISI BENİM DEĞİL, HEPİMİZİN”

Öncelikli amaçlarının, Hatay Sarısı ve Barış İpeği ile ilgili çalışmaların daha ileri bir boyuta taşınması ve Hatay halkının da bu değere sahip çıkması olduğunu belirten Emel Duman, bu aşamada 9 kadın girişimcinin yer aldığı EKODOKU Sürdürülebilir Yaşam Kooperatifi kurulduğunu ve bu alanda, Halkbank Üreten Kadın Eller Yarışması’nda, 2494 başvuru arasında, “Marka Kooperatif” anlamında ilk 10’a kaldıklarını söyledi.

Konuya ilişkin açıklamasında, “Katma değeri yüksek Hatay sarısının geleceğe layıkıyla taşınması, sadece benim, bizim değil, tüm Hataylıların sahip çıkması gereken bir değerdir” diyen Emel Duman, Hatay Gönülleri Konseyi Başkanı Tahir Dönmezer’e, markanın tekstil mühendisliğini ve moda tasarımcılığını yürüten Tuğçe Duman’a ve desteğini hiç esirgemeyen eşi Fikret Duman’a teşekkür ederek, toplantıya katılan basın mensuplarına “Barış İpeği” ürünlerinden hediye etti. -Duygu Ertaş-

Exit mobile version