Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından, İskelet Mozaiği’nin çıktığı alanın üzeri ‘Teleferik Projesi’ kapsamında çelik bir iskelet örtü ile kapatılırken, tarihçiler ve turizmciler, bir açık hava müzesinin daha heba edildiği görüşünde.
“Yüzde 85’ini tamamladığımız Teleferik Projemiz kapsamında, alt istasyonda cam döşeme yapılacak alanın çelik imalatları, yer döşemeleri, asansör, alüminyum pencere ve kapı yapım çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz.” Bu açıklama, önceki gün Hatay Büyükşehir Belediyesi Yönetimi’nden geldi. Açıklama, bugün bir örneği Vatikan’da bulunan İskelet Mozaiği’nin çıkartıldığı, Antakya İplik Pazarı’ndaki kazı alanına ait.
Bu konuda konuşan ve ismini vermek istemeyen bir Arkeolog, yapılanın ciddi bir kaybı da beraberinde getirdiğini söylerken, şu eleştiriyi paylaştı:
“Burası, Roma Villası’na ait bir alan ya da bir Roma Evi deyin siz… Ama net olan bir şey var ki, İskelet Mozaiği’nin çıkması ile nokta koyabileceğiniz bir kazı alanı değil burası. Aksine, geliştirilmesi, genişletilmesi gereken bir alan. En azından, kent merkezinde bir açık hava müzesi olarak muhafaza edilmesi gereken bir alan. Gelinen son noktada, eldeki görüntü tek kelime ile korkunç. Eski hali ile bugün arasında gidip gelen gözleriniz, şaşkın bakıyor, ‘sırada daha ne var’ diye de korkarak soruyor. Çünkü bu kentin tarihi ve kültürü bu kadar kolay heba edilmemeli. Bu muhteşem görsel, bu çelik yapı ile kapatılmamalı.
Defne Uğur Mumcu Alanı’nda çıkan, çıkartılan gizem için de çok konuşuldu. Orası da apar topar kazıldı. Bulunanlar (!), kamyonlara hızlıca yüklendi ve bugün berbat bir alan nasıl inşa edilir, buna imza atıldı. Yazık!” Tamer Yazar