Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Defne’nin MEYDANI mı? Defne’nin ARKEOPARKI mı?

Haydarpaşa Garı’nda devam eden

Haydarpaşa Garı’nda devam eden restorasyon ve arkeolojik kazı çalışmaları sonunda bölgede oluşturulması beklenen ‘Arkeopark’,  Defne ilçesi Uğur Mumcu Meydanı’nda ortaya çıkan kazı alanını ve ‘yerinde korunmalı’ diyen uzmanların uyarılarını bir kez daha akıllara getirdi.

Sayısız mozaik, bulunan bir Roma Hamamı, bölgedeki apartmanların altına kadar uzandığı söylenen tüneller ve çok daha fazlası…
Hatay’ın Defne ilçesi Uğur Mumcu Meydanı’nda bir alt yapı çalışması sırasında tesadüfen bulunan ve ardından genişletilen kazı çalışmaları ile ortaya çıkartılan tarihi zenginlik, bugün hala tartışma konusu.
Keşfin ilk zamanlarında, belediye tarafından yürütülen kazı çalışmaları sonunda, bölgenin bir ‘arkeopark’ olarak değer bulması ve turizm adına yeni bir ‘destinasyon’ yaratılması, mevcut projenin de buna göre revize edilmesi beklenirken, proje değişmedi ve kazı çalışmaları da beklenenden kısa sürdü.
Bugün hizmete alınan meydan, araç trafiğini rahatlatmış olsa da, ortaya çıkan görselin genel bir memnuniyet yaratıp yaratamadığı ise belirsizliğini koruyor.
-DÜŞÜNÜN!-
Defne’de kaybedilen fırsat için konuşan bir turizmci, İstanbul’da devam eden bir çalışmayı buna örnek gösterdi. İstanbul Haydarpaşa Garı’nda devam eden restorasyon ve arkeolojik kazı çalışmaları sonunda bölgede oluşturulması beklenen ‘Arkeopark’ın buna güzel bir örnek teşkil ettiğini dile getiren Hataylı turizmci, “Bugün kazandıklarımızı bir kefeye, kaybettiklerimizi de diğer kefeye koyun. Ardından da bir bakın onlara ve düşünün!” dedi.
-BİLİNMEYEN!-
Defne için örnek gösterilen Haydarpaşa Garı’nda devam eden çalışmaları yakından izleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Tarihi Haydarpaşa Gar alanı; Arkeopark Gar Kompleksi, tasarım konseptiyle Türkiye ve Dünya’da bir ilk olacak” demiş ve net bir mesaj vermişti:
“İstanbul’un tarihine ışık tutan arkeopark, tarih turizmi açısından önemli bir çekim noktası haline gelecek.”
Bakan Karaismailoğlu’nun, ortaya çıkanlara dair verdiği bilgi ise Defne’de bulunanlar için şu ana dek konuşmayan Müze İdaresi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nü hatırlattı…
“Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen Marmaray Projesi kapsamında yapılan kazılar sırasında, kent tarihini yaklaşık 8 bin 500 yıl geriye götüren neolitik tabakaya ulaştık. İstanbul tarihine dair yeni bilgilere ulaşılmasına vesile olduk. Buna benzer bir durum Haydarpaşa Garı peronlarında rayların iyileştirilmesi çalışmalarında da yaşandı. Çalışmalar sırasında, antik Khalkedon (Kalkedon) şehrine ait olduğu düşünülen tarihi yapılar gün yüzüne çıktı. Yine, İstanbul Arkeoloji Müzesi tarafından peron araları ve çevresinde yapılan kazılarda Osmanlı, Roma, erken ve geç Bizans dönemi yapı temellerine rastlandı.” Tamer Yazar