Peki, açılış ne zaman?
Antakya’daki 15 Han’ın en eskisi olarak bilinen, Uzun Çarşı içindeki Kurşunlu Han, düne ekli perişan haldeki fotoğrafında, 2011 yılında başlayan ve artık son bulan restorasyonla ciddi bir değişim yarattı.
Köprülü Mehmet Paşa tarafından Sürre Alayı’nın ağırlanması için inşa ettirilen ve Antakya’daki tarihi hanlar içinde bir adım öne çıkan Kurşunlu Han, dört bir tarafı açık müze gibi olan kentin en önemli turizm noktalarından biri olmaya hazırlanıyor.
İçinde açılacağı dükkânlarda düne ait geleneksel kültürün zenginliğini bugünle buluşturması beklenen Han’da neler mi olacak? Ağaç işlemeciliği, cam işlemeciliği, hasırcılık, sepet örücülüğü, keçecilik, kilimcilik, mozaikçilik, yorgancılık, ipekçilik, defne sabunu, baharatçılık, kağıt sanatları (hat, ebru, tezhip) çömlekçilik ve testicilik, dikiş, nakış ve kumaş işlemeciliği, folklorik bebek yapımı, künefecilik… Aslında bunlardan hangisi ya da hangileri Han içinde yer alacak, henüz bilinmiyor. Ancak restorasyonu biten Han için uzun zamandır süren bekleyişe başka sorular da ekleniyor.
Yaşı, kimilerine göre 300, kimilerine göre ise 350… Eski halini hatırlayanlar için, bu yaşlı bedenin restorasyonu oldukça anlamlı. Özellikle de, tarihin çok önemli dönemlerine tanıklık eden Antakya’nın ayakta kalan, kalabilen düne ekli yapılarından biri olması nedeniyle…
Radikal Gazetesi’nden Müge Akgün’ün 2014 senesinde kaleme aldığı köşe yazısında Antakya için fısıldadığı ve altını özenle çizdiği bir gerçek, bu ‘anlam’a ayrı bir hassasiyet katıyor:
“Antakya’ya gitmek için tarihi ve doğası başta olmak üzere çok neden var ama sadece Payaslı’daki Mimar Sinan’ın eseri Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’ni görmek için bile gidilir. Ancak insan bir kentin sokaklarına bir de Sinan’ın 400 yıl önce yaptığı şahesere bakınca derin bir ah çekmekten kendini alamıyor…”
Çekilen o ‘ah’ noktasında oldukça fazla nedeni olan bir kent adına ortaya konan bu mucizevi dokunuş için bekleyenlerin sabırsızlığı biraz da bundan. Buna dair soruların çokluğu ve sıklığı da… Restorasyonu biten Kurşunlu Han’ın ‘kurumsal’ sorumluluğunda duran Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü mü? Bu ‘belirsiz’ bekleyişin nedeni olarak şu ana kadar her hangi bir açıklama yapmadı. Kendisine yöneltilen sorulara karşılık vermedi. Peki, o cevap için ‘neyi’ bekliyoruz?
Anlatılanlara göre, geçmiş dönemde kente gelen tacirler ve yolcular, o dönemin ulaşım araçlarından at, deve ve eşekleriyle geldikleri Kurşunlu Han’da, o zamanlar için oldukça lüks sayılacak bir hizmet anlayışı ile ağırlanırlardı. Hayvanların dinlendiği ve yemlerinin verildiği, insanların tüm ihtiyaçlarını giderdiği handa, konukların; havuz başında nargile sefası, yemen kahvesi ve hamamda terleyerek yorgunluklarını attıkları ve ertesi gün sabah kahvaltısıyla dinç bir şekilde yolculuklarına devam etmelerinin sağlandığı yazılır.
-BİZİ NE BEKLİYOR?-
Çalışmaların sonunda hizmete açılması beklenen Kurşunlu Han’ın zemin katında; 23 adet genel amaçlı dükkân, esnaf lokantası, toplantı ve sergi salonu, avlu, bilgilendirme noktası, 1. katında ise yöresel ürün satışı yapan dükkânlar, yöresel el sanatlarının üretiminin yapılabileceği eğitim atölyesi ve kafe yer alacak. -Tamer Yazar-