DEM Parti de Rezerv Alanını gündemine aldı

DEM Partisi Mersin Milletvekili Perihan Koca, Hatay’da ki deprem riski altında bölgelerle ilgili bir soru önergesi verdi. Koca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Hatay’ın Kırıkhan, Samandağ, Defne ve Antakya ilçelerinde birçok mahalle için rezerv alan ilan edilmesine dair endişelerini dile getirdi.   Koca, sosyal medya hesabından önerge ile ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:   […]

DEM Partisi Mersin Milletvekili Perihan Koca, Hatay’da ki deprem riski altında bölgelerle ilgili bir soru önergesi verdi. Koca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Hatay’ın Kırıkhan, Samandağ, Defne ve Antakya ilçelerinde birçok mahalle için rezerv alan ilan edilmesine dair endişelerini dile getirdi.  

Koca, sosyal medya hesabından önerge ile ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:  

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Hatay ilinin Kırıkhan, Samandağ , Defne ve Antakya ilçelerinin bir çok mahallesinde rezerv alan ilan edilmesine dair soru önergesi verdik: 

  1. #Gazi ve #Çekmece mahallelerinde ve daha önceki örneklerde gördüğümüz üzere olan söz konusu uygulamanın halkın katılımının ve rızasının olmadığı bir biçimde dayatma şeklinde yapılmasının gerekçesi nedir?
  2. Daha önce bakanlığın yetki verdiği ve hasar tespiti ile güçlendirme konusunda yönlendirme yaptığı inşaat firmalarına yüklü miktarda paralar ödeyerek evlerini güçlendiren ya da evlerine hasarsız/az hasarlı raporu alan mahalle halkının evleri hangi gerekçeyle yıkılacaktır? Söz konusu maliyetlerin telafisi için devletin ev sahiplerine ödeme yapma planı var mıdır?
  3. Yine hasar tespit uygulamalarında karot örneği alım sonucunda binaların kolonlarına ciddi zararlar verildiği ve böylece evlerin/işyerlerinin hasar tespit durumunun değiştirildiği iddiası doğru mudur?
  4. Orta hasarlı ya da az hasarlı binaların tadilatı için yönlendirilen yapı denetim firmalarının faturalara maliyetleri düşük yansıttıkları el altından ise halktan fahiş fiyat talep ettikleri iddiası doğru mudur? Söz konusu iddia bakanlığınızca araştırılmış mıdır? Yapı denetim firmaları bakanlığınızca denetlenmekte midir?
  5. #Rezerv alan uygulaması için hanelerin bakanlığınız temsilcileri tarafından ziyaret edilmesi gibi bir uygulamanız var mıdır? #EmlakKonut GYO temsilcilerinin bakanlığınızın adını kullanarak böyle bir ziyaret gerçekleştirdikleri iddiası doğru mudur?
  6. Kısa süre içerisinde evlerini boşaltmaları istenen mahalle halkının nerede hangi koşullarda barınacağına dair bakanlığınızca yapılan bir plan var mıdır? Bu uygulama anayasa ile güvence altına alınan barınma hakkının ihlali anlamına gelmiyor mudur?
  7. #Rezervalan uygulamasının olduğu yerleri belirten haritalar kimden ve niçin gizlenmektedir? Şeffaf yürütülmesi gereken süreç neden gizlilik içerisinde yürütülmektedir?
  8. Kamu yararı adına yapıldığı belirtilen rezerv alan uygulamasında, 600 Konutlar örneğinde olduğu gibi böyle bir maliyetin ortaya çıkması kamu yararı mıdır?
  9. Yıkılmış olan binaların enkazı hala kaldırılmamışken ve barınma sorunu, barınma krizine dönüşmüşken; Hatay ilinde  hasarsız binaları yıkmak için neden bu kadar acele ediyorsunuz? Yıkacağınız binaların yerine yenilerini ne zaman yapacağınıza dair denetlenebilir şeffaf bir planı kamuoyu ile neden paylaşmıyorsunuz?” – İlyas Yiğit-
Exit mobile version