Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Demiryolu Elektrikli Hat 7.142 KM oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryollarında elektrikli hatların önemine değinerek, 2002’de 2 bin 122 kilometre olan elektrikli hat uzunluğunu yüzde 237 artışla 7 bin 142 kilometreye çıkardıklarını belirtti. Uraloğlu, orta vadede elektrikli hat oranını yüzde 90’a yükseltmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Elektrifikasyonun ekonomik ve stratejik önemine dikkat çeken Bakan Uraloğlu, Türkiye genelinde artan yolcu ve yük taşımacılığı talebini karşılamak amacıyla projelerin aralıksız sürdüğünü belirtti. Elektrikli lokomotiflerin dizel lokomotiflere göre daha ekonomik olduğunu vurgulayan Uraloğlu, elektrikli lokomotif giderlerinin dizel lokomotif giderlerinin yüzde 33’üne tekabül ettiğini söyledi. Ayrıca, bir elektrikli lokomotif çekerinin iki dizel lokomotife eşit olduğunu belirten Uraloğlu, bu sayede daha az lokomotifle daha fazla yük taşınarak hat kapasitesinin artırıldığını kaydetti.

Uraloğlu, elektrikli lokomotiflerin işletme ve bakım kolaylığı sağladığını belirterek, doğal yaşama ve çevreye olan hassasiyetle Türkiye’nin ulaşım ağını güçlendirmeye devam ettiklerini ifade etti. Son 22 yılda demiryolu ekosisteminde önemli mesafeler kat edildiğini vurgulayan Uraloğlu, milli elektrikli lokomotif, hızlı tren ve vagonların tasarımından üretimine kadar ileri teknoloji kullanıldığını ve yerli imkanlarla üretim yapıldığını belirtti.

Bakan Uraloğlu, yenilenebilir enerjiden elektrik enerjisi üreterek daha çevreci ve ekonomik ulaşım imkanı sağladıklarını söyledi. Elektrifikasyon sistemlerinin yaygınlaştırılmasıyla enerjide dışa bağımlılığın azaldığını belirten Uraloğlu, mevcut konvansiyonel hatların 993 kilometrelik kesiminde yapım çalışmalarının sürdüğünü, Malatya-Elazığ, Karaman-Ulukışla, Alayunt-Afyon-Konya, Köseköy-Gebze ve Torbalı-Ödemiş hatlarında çalışmaların tamamlandığını kaydetti. 2 bin 926 kilometrelik kesim için proje ve ihale hazırlık çalışmalarının devam ettiğini belirten Uraloğlu, mevcut ve yapımı devam eden projelerle orta vadede elektrikli hat oranını yüzde 90’a yükseltmeyi hedeflediklerini ifade etti. -AA-