Demokrasinin son kırıntıları da ortadan kaldırılıyor

Milletvekili Ertem, iç tüzük değişikliğinin Meclisin sesini kısmak anlamına geldiğini vurguladı CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem, yaptığı açıklamada, iç tüzük değişikliğini eleştirdi, zararlarına dikkat çekti. Değişikliğin Meclisin sesini kısmak anlamına geldiğini belirten Milletvekili Ertem, demokrasinin son kırıntıları da ortadan kaldırılmak istendiğine vurgu yaptı. İçtüzük değişikliğiyle, kürsüye gelen milletvekilinin konuşmasının 10 dakikadan 5 dakikaya, gruplar için […]

Milletvekili Ertem, iç tüzük değişikliğinin Meclisin sesini kısmak anlamına geldiğini vurguladı

CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem, yaptığı açıklamada, iç tüzük değişikliğini eleştirdi, zararlarına dikkat çekti. Değişikliğin Meclisin sesini kısmak anlamına geldiğini belirten Milletvekili Ertem, demokrasinin son kırıntıları da ortadan kaldırılmak istendiğine vurgu yaptı.
İçtüzük değişikliğiyle, kürsüye gelen milletvekilinin konuşmasının 10 dakikadan 5 dakikaya, gruplar için 10 dakikadan 3 dakikaya indirilmek suretiyle vatandaşın gündeminin 40 dakikadan 14 dakikaya indirileceğini bildiren Ertem, Milletvekillerine uygulanacak cezalar arasına ‘Söz söylememe cezası’nın da ekleneceğini, böylelikle oturumu yöneten başkanın ‘Söz kesmek, sükûneti ve çalışma düzenini bozmak, şahsiyatla uğraşmak’ suçlarını işlediği iddia edilen milletvekillerine ‘söz söylememe’ cezası vereceğini ifade etti.
Gelecek yasama yılında muhalefetin sesini kısmak ve iktidara ayak bağı olmasını engellemek için bu tüzüğü çıkarmaya karar verdiklerini belirten Milletvekili Ertem, konu ile ilgili açıklamasında şunlara yer verdi: “AK Parti ve MHP’nin ortaklığıyla hazırlanan İç Tüzük değişikliği teklifiyle milletvekilinin konuşma, siyasi parti gruplarının gündeme katkı sunma hakkı kısıtlanmakta ve disiplin cezalarıyla milletvekilleri hizaya getirilmek istenmektedir.
Halkın talepleri, işsizlerin, emeklilerin, çiftçilerin ve daha nice kesimin mağduriyetleri mecliste dile getiriliyor. Bundan hoşnut olmayan AKP’liler muhalefetin susturulmasını istiyor. Zaten çözüm bulmadıkları gibi bir de mağdurların hakkını arayan muhalefetin sesini kesmeye çalışıyorlar. Bu İç Tüzük değişikliğiyle maalesef demokrasinin son kırıntıları da ortadan kaldırılıyor ve özellikle grup önerilerindeki söz hakkının kısıtlanmasıyla da halkın gündemi tamamen silinmek isteniyor.
Zaten 16 Nisan’daki anayasa değişikliği ile Meclis iyice işlevsizleştirilecek. Fakat AKP bu değişikliklerin yürürlüğe girmesini bile beklemiyor. ‘İç Tüzük’ü değiştirmeden Meclisi kapatmayın denildi’ Onun üstüne apar topar böyle bir şey geldi. Anayasa’ya aykırı, İfade özgürlüğüne aykırı, uluslararası sözleşmelere aykırı, demokratik devlet ilkesine açık bir şekilde aykırı, yasama sorumluluğuna aykırı.
Muhalefetin çeşitli konuları gündeme getiren ‘grup önerileri’ kısmı iyice budanıyor. Çeşitli durumlarda söz hakkı ve yoklama isteme imkanı önemli ölçüde sınırlanıyor. Böylece aslında Meclisi tamamen iktidarın kontrolüne almayı hedefliyor.” -Mehmet ÖZGÜN-

Exit mobile version