Denetimler Sıkılaştırıldı

‘Maske’ de şart ‘Sosyal Mesafe’ de! Hataylı Bilim İnsanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in imzasını taşıyan, Alman BioNTech firmasının koronavirüs aşısı Avrupa ve Amerika’da uygulama safhasına geçerken, uzmanlar, ‘maske’ konusunda bir kez daha uyardı. Vaka ve ölüm sayılarının kalabalığında tedirginliğini paylaşan Hatay ise ‘Aşı’ beklentisinde… Hatay’da, pandemi hastanesi olarak çalışan birimlerde yoğunluk sürerken, artan önlemler, yaşanan […]

‘Maske’ de şart ‘Sosyal Mesafe’ de!

Hataylı Bilim İnsanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in imzasını taşıyan, Alman BioNTech firmasının koronavirüs aşısı Avrupa ve Amerika’da uygulama safhasına geçerken, uzmanlar, ‘maske’ konusunda bir kez daha uyardı. Vaka ve ölüm sayılarının kalabalığında tedirginliğini paylaşan Hatay ise ‘Aşı’ beklentisinde…

Hatay’da, pandemi hastanesi olarak çalışan birimlerde yoğunluk sürerken, artan önlemler, yaşanan vaka sayısını ve ölüm oranlarını düşürmek için sıkılaştırılıyor. Türkiye ise Çin’den alınan aşı uygulaması için geriye sayım işlemine devam ediyor.
-SIKINTI ÇOK!-
Aşılamanın ilk olarak hangi ilde ve kimle başlanacağı merak edilirken, konuyu bir vatandaş gözüyle ele alan bir Antakya Gazetesi okuru, şunları dile getirdi:
“Öyle bir ruh halindeyiz ki… Birileri çıkıp da, ‘vaka ya da ölüm sayısı düştü’ deyince, mucizevi bir şey gerçekleşmişçesine seviniyoruz. Demek ki, iyi bir şeyler duymaya ne kadar çok ihtiyacımız var. Herkesin morali bozuk. Geçim derdi ve daha bir sürü bir şey! İnsanlar, ellerini ceplerine atmak istemiyor. Para yok, kazanç yok, ama sıkıntı çok. Artık ana haber bültenlerini izlemiyorum mesela. Sürekli kavga eden, didişen, birbirlerine adeta küfür eden siyasileri izlemekten bıktım. Ömür törpüsü gibiler. İstisnasız hepsi. Çocuklarıma da izletmiyorum zaten… Berbat birer örnekler, bugünün çocukları ve gençleri için. Zaten birçoğu, onlar gibi oldu! Kabadayı kabadayı konuşuyor, küfür ediyor, konuşmak yerine kavga ediyor. Bence, TBMM’yi +18 yapsınlar! Aslında ne kadar şikayet etsem de… İçine düştüğümüz sıkıntıdan bizleri yine onlar kurtaracak gibi… Aşı! Bekliyoruz! ‘Olmayacağım’ diyenleri anlamıyorum ama… Ne istiyorlar? Bu şekilde yaşamaya devam etmek mi? Onlardan değilim. Çin aşısı ne zaman gelirse, o zaman sıramda olacağım, aşılanmak için. Ama dilerim, daha da fazla gecikmez ve en azından şu işi, yüzümüze gözümüze bulaştırmadan halledebiliriz. Ama son okuduğuma göre, Sağlık Bakanı’nın ‘Aralık’ta başlayacağız’ dediği aşılama, 2021’e kalıyormuş!”
-UYARI NET!-
Aşının beklentisinde olanların kalabalığı için son gelen uyarı ise yine ‘maske’ konusunda. Uyarının dikkati çeken kısmı ise, aşı ile her şeyin bitmeyeceği noktasında! Bu konuda bir açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), aşı olanları, maske takması ve sosyal mesafeye dikkat etmesi konusunda uyardı. DSÖ’nün aşı uzmanlarından Kate O’Brien, her ne kadar aşının Kovid-19 hastalığının oluşmasına karşı etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlansa da, aşının, koronavirüsün bulaşmasını engelleyip engellemediğine dair yeterli bilginin bulunmadığını belirtti. Bu da, aşının, salgının kontrolünde etkili olup olmadığının henüz bilinmediğine işaret ediyor.
Uyarı, Hataylı Bilim İnsanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in imzasını taşıyan, Alman BioNTech firmasının koronavirüs aşısının Amerika Birleşik Devletleri’nde de onay almasının ardından geldi. Ülkede ilk doz aşılar, yüzlerce sağlık çalışanına vuruldu.
Öte yandan, bugüne kadar İngiltere, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanımı için onay verilen Pfizer-BioNTech’in ürettiği Kovid-19 aşısının yüzde 95 etkinliğe erişebilmesi için, üç hafta içinde, iki doz halinde tekrarlanması ve ikinci dozun üzerinden en az 7 gün geçmesi önerildi. 11 Aralık’ta British Medical Journal’da yayınlanan bilimsel makalede, bu aşının, ilk dozundan sonra yüzde 52 etkin olduğunun anlaşıldığına dikkat çekildi. Ancak uzmanlar, maske kullanımı ve sosyal mesafe uyarısının yalnızca iki doz arasındaki zamanda değil, sonrasında da önemli olduğunu ısrarla vurguluyor.
-HAZIRLIK!-
Bu arada aşı hazırlıklarını sürdüren Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 geçiren hastaların sağlık durumlarının kontrolü ve takibi için “Kovid-19 Takip Merkezleri” açmaya başladı. Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankara ve Eskişehir’de pilot uygulamalarına başlanan merkezlerin, önce 24 ilde bulunan 30 sağlık bölgesinde, ardından da Türkiye genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Bakanlığın açıklamasına göre, Kovid-19 geçirmiş hastaların, hastalığa bağlı komplikasyonları en az 2 yıl boyunca takip edilecek ve olası sağlık sorunlarına erken müdahale edilecek. Merkezlerde yapılan işlemler için herhangi bir ücret talep edilmeyeceği belirtiliyor.
-AŞI PLANI!-
Hatay’daki vatandaşların da merakla ve dikkatle izlediği Ankara’nın aşı planı konusundaki bilgi ise Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan’dan geldi. İlhan, Türkiye’de günde yaklaşık 1,5 milyon kişinin aşılanmasının planlandığını söyledi. Hedef, Haziran ayına kadar 60-65 milyon kişiye aşı yapılması.
İlk etapta 50 milyon doz sipariş edilen Çin menşeli biyoteknoloji firması Sinovac’ın aşısının birkaç gün içinde Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Gerekli güvenlik testlerini geçmesi ve standartlara uygun bulunması halinde, aşıya ‘erken kullanım izni’ verilmesi planlanıyor.
Demirören Haber Ajansı’na (DHA) konuşan İlhan, üç kişiden oluşan aşılama ekiplerinin, günde yaklaşık 200 kişiye aşı yapabileceğini öngördüklerini kaydederek, hedeflerinin, Haziran ayına kadar 60-65 milyon vatandaşın aşılanması olduğunu ifade etti. Aşılamalara, Türkiye’nin her yerinde aynı anda başlanacağını ve “geniş bir aşılama stratejisinin söz konusu olduğunu”’ söyleyen İlhan; 18 yaş altı gençlerin, gebelerin, emziren annelerin ve son 4-6 ay içinde koronavirüs geçirenlerin ise aşılama dışında bırakılacağını ifade etti.
Aşılama programında, sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü vatandaşların öncelikli grup olacağı açıklanmıştı.
-Tamer Yazar-

Exit mobile version