Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Deniz ve Çevlik’te: Rip’e Dikkat!

Yaz sezonu ile beraber sahiller dolmaya başladı, Samandağ Denizi ile

Yaz sezonu ile beraber sahiller dolmaya başladı, Samandağ Denizi ile Çevlik’te RİP tuzağı ile boğulmalara karşı CANKURTARAN görevlendirmesi başlatılmalı.

Yaz sezonunun başlaması ve Cumhurbaşkanlığı kararıyla da 1 Haziran’dan itibaren sahillere gidişlerin serbest bırakılmasından sonra, plajlar ve sahiller dolmaya başladı. İlimizde de, Samandağ Deniz, Çevlik, Arsuz, İskenderun, Dörtyol ve Erzin sahilleri, özellikle de hafta sonları tıklım tıklım.
Yaz sezonuyla birlikte, ilimizde, özellikle Samandağ Denizi ile Çevlik sahillerinde mutlaka cankurtaran görevlendirmesi yapılması gerekliliğine vurgu yapılıyor. Geçmiş yıllarda bu uygulamanın yapılmak suretiyle boğulmaların minimize edildiği belirtilirken, Deniz ile Çevlik denizindeki RİP akıntısı tehlikesi hatırlatıldı.
Yıllardır, Samandağ Denizi ile Çevlik denizine giren yurttaşlardan, RİP akıntısına kapılanlardan birçoğunun boğulmak suretiyle hayatını kaybetmesi, hafızalarda hala duruyor. Böyle bir gerçek ve tehlikeye karşı, kesin çözüm olmamakla birlikte, soruna kısmi çözüm olarak başlatılan cankurtaran uygulamasının bu yıl henüz hayata geçirilmemesi dikkat çekici.
Samandağ Denizi ve Çevlik sahillerindeki plajlarda, yaz aylarında alınan tüm önlemlere rağmen sıkça görülen boğulma olaylarının nedenlerinin başında ‘RİP akıntıları’ geldiği biliniyor. Çok iyi yüzme bilenleri bile denizin derinliklerine çeken, saatte 70 kilometre hızla hareket eden, bu sinsi ve çok güçlü akıntı, çok sığ olan plajlarda da görülüyor.
-GÜÇLÜ VE TEHLİKELİ-
Hatay’ın Samandağ ilçesi, Deniz ve Çevlik sahilindeki bu RİP sinsi tuzağına karşı, alanında uzman bir isim, Hatay BŞB itfaiyesinde görevli Salih Alkaç’ın öneri ve uyarıları var. Alkaç, “RİP” akıntısının, kıyıya gelen dalgaların geri dönüş esnasında oluşan, güçlü ve tehlikeli bir akıntı olduğunu kaydetti ve şu uyarılarda bulundu:
“RİP akıntısından kurtulmak için, öncelikle korkup panik yapılmaması ve kıyıya dik bir şekilde değil, paralel bir şekilde, sağa veya sola, RİP akıntısının şekline göre önce akımdan çıkmamız gerekiyor. Sağa veya sola 30’ar metre yol aldıktan sonra, sahile dik bir şekilde yüzmemiz gerekiyor. Öncelikle korkmamak veya panik yapmamak gerekiyor.
RİP akıntısı, sadece yükseklikten bakıldığında zaman fark edilebilen bir akıntıdır. RİP akıntısı oluşan bölgede, deniz biraz daha koyu oluyor ve derinlik bulunuyor.
Özetlemek gerekirse… Boğulan birisini gördüğünüz anda kesinlikle ve kesinlikle hemen atlamayınız. Boğulan şahsa, hani bir şey yapamıyorsanız, simidi ulaştırabilirsiniz. Mümkün olduğunca, HBB İtfaiye ekipleri ve cankurtaran veya sahil güvenliğe haber verilmesi, güvenlik açısından daha iyi olacaktır.” -Cemil Yıldız-