Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Deprem Bölgesinde Mücbir Sebep Bitirilemez!

Antakya Sanayi ve Ticaret Odası, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odası

Antakya Sanayi ve Ticaret Odası, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Serbest Muhasebe Mali Müşavirler Odası, deprem bölgesindeki işletmelerin mevcut durumunu göz önünde bulundurarak, mücbir sebep uygulamasının genişletilmesi gerektiğini belirten bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan ve Hassa ilçelerinde mücbir sebep uygulamasının geçerli olamayacağı vurgulandı.
Açıklamada, bu bölgelerde yıkım ve ölüm oranlarının çok yüksek olduğu, tüm şehirdeki enkaz alanlarının yaygın olduğu ifade edildi. Ayrıca, internet, elektrik ve ulaşım gibi temel altyapıların hâlâ sağlanamadığına dikkat çekildi. Yıkımın yoğun olduğu bölgelerde, az hasarlı olduğu belirtilen iş yerlerinin dahi faaliyete geçemediği, makinelerin ve stokların molozların altında kaldığı aktarıldı. İşletmelerin yeniden faaliyete geçebilmesi için hâlâ büyük bir çaba ve zamana ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.
Açıklamada, vergi mükelleflerinin mücbir sebep talep etmeleri durumunda, binlerce yazışma yapılacağı ve bu yazışmaların cevaplandırılması için kurum personelinin dahi bulunmadığı belirtildi. Ayrıca, bu süreç için harcanacak zaman ve enerjinin, sistemin kilitlenmesine yol açacağı, bu nedenle tüm şehrin mücbir durum kapsamında kabul edilmesi gerektiği vurgulandı.
Diğer ilçeler için ise en azından 30 Haziran 2025 tarihine kadar mücbir durumda kalınması gerektiği ifade edildi. Merkezdeki yıkımın büyüklüğünün, diğer ilçelerdeki yıkımın daha az olduğu algısını yaratmasına rağmen, artçı sarsıntılar nedeniyle bu ilçelerde de büyük zorluklar yaşandığı kaydedildi. İş yerlerinin sağlam olmasına rağmen, personelin ülke çapında dağılması nedeniyle işletmelerin toparlanabilmesi için daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Açıklamada ayrıca, diğer ilçelerdeki mükellefler için yapılacak değerlendirmelerde yalnızca iş yeri yıkımı kriterinin esas alınmaması gerektiği, birinci derece yakın kaybı ve personel kaybı gibi diğer faktörlerin de göz önünde bulundurulması gerektiği ifade edildi.