Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Deprem bölgesine 1 trilyon lira

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz deprem harcamalarının 2024’te de bütçede yoğun şekilde yer aldığını belirterek, bu kapsamda öngörülen ödeneğin 1 trilyon 28 milyar lira civarında olduğunu açıkladı. Yılmaz, 2024 yılı bütçesinde yatırımlara ayrılan kaynağın ise 1 trilyon 592,9 milyar liraya yükseltildiğini söyledi.
Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin geneli ile Sayıştay raporları üzerinde yapılan görüşmelerde milletvekillerinin sorularını ve eleştirilerini yanıtladı.
Bütçeyi, vatandaşın refahını artıracak, verilen sözleri yerine getirecek, güven ve istikrar iklimini tahkim edecek yapıda hazırladıklarını söyleyen Yılmaz, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yatırımlara kaynak ayıran bütçenin, toplumsal yapıyı güçlendiren önceliklere göre tasarlandığını belirtti.
Yılmaz, bütçede, toplumun tüm kesimleri ve ülkenin tüm yörelerinin gözetildiğini ifade ederek, “2024 yılı bütçesi döneminde temel önceliğimiz, depremle yıkılan şehirlerimizi daha iyi şekilde, yeniden ayağa kaldırmak, geleceğe dönük afet risklerini azaltmaktır.” ifadesini kullandı.
Bütçe ile makroekonomik ve fiyat istikrarını sağlamayı amaçladıklarını aktaran Yılmaz, bütçenin aynı zamanda enerji ve gıda arz güvenliği, iklim değişikliği ve dijital dönüşüm gibi alanlarda Türkiye’nin elini daha da güçlendirecek yapıda olduğunu kaydetti.
Cevdet Yılmaz, “2024 yılı bütçemizde yatırımlara ayırdığımız kaynağı 1 trilyon 592,9 milyar liraya yükseltiyoruz. Bu tutar 2024 yılı bütçemizin yüzde 14,4’üne denk gelmektedir.” bilgisini verdi.
Deprem harcamaları
Deprem harcamalarının 2024’te de bütçede yoğun şekilde yer aldığını belirten Yılmaz, bu kapsamda öngörülen ödeneğin 1 trilyon 28 milyar lira civarında olduğunu bildirdi.
Yılmaz, bu yıl ve gelecek yılki bütçe açığının önemli kısmını deprem harcamalarının oluşturacağını ifade ederek, bu harcamaların 2025’ten itibaren azalacağını dile getirdi.
Konuşulan rakamlar doğru değil
Yılmaz, Türkiye’deki yabancılara ilişkin medyada dolaşan rakamların doğru olmadığını bildirerek, “Geçici koruma kapsamındaki Suriyeli nüfus 3 milyon 264 bin 248, ikamet izni sahibi yabancı 1 milyon 136 bin 114, uluslararası koruma başvuru ve statü sahibi kapsamındaki yabancı 256 bin 573. Dolayısıyla ülkemizde toplam 4 milyon 656 bin 935 yabancı bulunmaktadır.” bilgisini verdi.
Tedbirlerimizin tam yıl etkisini göreceğiz
AK Parti hükümetleri ve Cumhur İttifakı’nın mali disipline çok büyük önem verdiğini belirten Yılmaz, geçmişe göre bütçe açıklarını oldukça aşağı seviyelere çektiklerini ve bunun da istikrara katkı yaptığı söyledi.
Yılmaz, bu yıl ve gelecek yıl bütçe açığında geçici bir yükseliş olduğunu ifade ederek, sonraki yıllarda daha istikrarlı bir yapı görüleceğini ve dönem sonunda faiz dışı fazla da veren bir yapı içinde bütçeyi yöneteceklerini kaydetti.
Bütçede, çoğu kalemin esnek olmadığını dile getiren Yılmaz, “Tasarruf genelgelerimiz var. Buralarda Hazine Maliye Bakanı’mız fiilen burada gelen talepleri çok titiz bir şekilde inceliyor. Cumhurbaşkanı’mızın da genelgesi var. Onu da her fırsatta kurumlarımıza hatırlatıyoruz. Esas olan verimliliktir diye ben ifade ediyorum kamu harcamalarında.” şeklinde konuştu.
Vergi artışları olabilir
Yılmaz, “ÖTV ve KDV’lerin ne olacağına” ilişkin soruya, “Şimdiden bir şey söylememiz mümkün değil. Bütçede toplu rakamlar veriliyor. Bunların alt unsurlarının nasıl gerçekleşeceği ifade edilmiyor. Dolayısıyla yıl içindeki değerlendirmelere bağlı hususlar.” yanıtını verdi.
“Vergilerle ilgili yüzde 70 artış var. Bu nasıl oldu?” sorusu üzerine ise Yılmaz, şunları söyledi:
“Birincisi bu yıl bazı tedbirler zaten aldık. Gelir tedbirleri. Bütçemizi iyileştirmek için. Bunların 2023’e etkisi yarım yıl oldu. Gelecek yıl tam yıl etkisini göreceğiz gelir tedbirlerinin. Dolayısıyla vergi gelirlerindeki artışımızın bir kısmı tam yıl etkisi olacak. Tedbirlerimizin tam yıl etkisini göreceğiz. İkincisi tahsilatı hızlandırma ve bu konuda özellikle dijital imkanları kullanma konusunda Hazine Maliye Bakanlığımızın çalışmaları var. Üçüncüsü kayıt dışı ekonomiyle ilgili yine Hazine Maliye Bakanlığımız, Sosyal Güvenlik Kurumu başta olmak üzere ciddi bir çaba sarf etme hedefimiz var. Dördüncüsü tabii fiyat artışları, enflasyon, giderleri arttırdığı gibi gelirleri de etkiliyor, arttırıyor.” (aa)