Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Deprem Çocukları Bilişim İle Şahlanacak

TÜBİSAD (Bilişim Sanayicileri ve İş Adamları Derneği) Teknoloji Eğitimleri Projesi

TÜBİSAD (Bilişim Sanayicileri ve İş Adamları Derneği) Teknoloji Eğitimleri Projesi Kapsamında Hatay’da 8 Okul ve Noktada Öğrencilere Hizmet Verecek “Bilişim Merkezleri” Kurdu. TÜBİSAD Teknoloji Eğitimi projesi kapsamında proje gönüllüsü Bilişim uzmanları Selen Tanner ve Haluk Onay Antakya’ya geldi.

Antakya’lı gönüllü eğitimci İskender Güvercin’in katkılarıyla Antakya, Defne, Samandağ ilçelerinde 11 okul ve noktada Bilişim sınıfları kuruldu. Deprem sonrası eğitimde yaşanan sıkıntıları gidermek, eğitimde fırsat eşitliğini sağlayabilmek, çocukların ve gençlerin bilişim konusunda donanımlı eğitimler almasını sağlayabilmek amaçlı proje ile tam donanımlı bilişim konteynerları Hatay’da okullara yerleştirildi. Proje ile yazılım donanımı, telekominikasyon, yeni jenerasyon teknolojiler gibi konularda depremzede çocukların eğitim alabileceği her tür ihtiyaç düşünüldü. Bilişim sınıfları olarak adlandırılan konteynerlar okullarda yerleştirildi. Bu konteynerlar içinde bilgisayardan, projektör aletine, jeneratör, klima, üç boyutlu yazıcılardan, powerbank, internet gibi Bilişim alanında ihtiyaç duyulacak her tür malzeme mevcut. TÜBİSAD’ın 6 Şubat depreminden sonra hayata geçirdiği proje 11 ili kapsıyor.

Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ta toplam 11 Bilişim merkezi kurularak donanımı tamamlandı. TÜBİSAD Başkanı Mehmet Ali Tombalak ve yönetim kurulu üyelerinin özverili çalışmaları sonucunda deprem bölgesindeki çocukların ve gençlerin kaderini değiştirecek bu önemli proje ile depremzedeler, Bilişim dünyasından geri kalmayacak. Proje koordinatör ve gönüllülerinden Bilişim uzmanı Selen Tanner projeye dair şu bilgileri verdi: “ Depremin ilk yaşandığı saatlerden itibaren önce bireysel anlamda başlayan faaliyetlerimiz Bilişim sektörünün bu projesiyle birleşti. Biz bölgede bu ihtiyacı gördüğümüzde Bilişim sektörünün bileşenlerini bir araya getirdik ve ilk etapta ihtiyaç duyulan malzemeleri temin ettik. Bu malzemeler 12 Tır olarak bölgeye gönderildi. Proje sadece Hatay ili ile sınırlı değil elbette. Depremden zarar gören 11 ili de kapsıyor. Powerbanklardan, projektörlere kadar kullanılabilecek tüm temel ihtiyaçlar temin edildi. Baktık ki doğru ihtiyaçları doğru kişilere ulaştırabiliyoruz o vakit sektörün daha büyük bir desteğini almaya yöneldik. Bu iş için bir çalışma grubu kurduk. Böylece 10 adet teknolojik eğitim Konteynerlarını bölgeye konumlandırmak için yola koyulduk. Projenin ilk temaslarını, konteynerların yapımını Nisan ayında başlattık ve Temmuz ayına geldiğimizde 10 eğitim konteynerını 11 konteynera çıkararak bölgeye gönderip konumlandırdık. “ dedi.

BİLİŞİM SINIFLARINDAN HERKES YARARLANABİLECEK

Bilişim uzmanı Selen Tanner; başta okullara yerleştirilen bu Bilişim merkezlerinin ihtiyaç sahibi tüm depremzedelerin kullanımına açılacağını ifade etti. Tanner; “ Önce bir eğitim konteyneri yerleştiriyoruz. İçini de klimasından jenaratörüne, mobilyasından bilgisayarına, internetinden access point, Projeksiyon cihazından yazıcıya kadar bir bilişim sınıfında olabilecek ihtiyaçların tamamını temin ederek donatıyoruz. Biz bu donanımı tamamlayıp sınıfı okullara devr ediyoruz. Bunun bir sonraki ayağı da sınıfların işletilmesidir. İşletim noktasında okulların Bilişim hocaları öncelikli olarak müfredat kapsamında yapılması gerekenler yapılacak. Sonrasında boş kalan saatlerde bu Bilişim sınıfları ortak kullanıma açılacak. Çünkü bölgede bu tarz bilişim laboratuvarlarına son derece ihtiyaç var. Gençler, yetişkinler ve çocuklar için bu konteynerlar çok amaçlı olarak kullanılacak. Şuana kadar Hatay’da 8 ayrı okulda konteyner bilişim sınıfı oluşturduk. Bir sınıfı Osmaniye, 2 sınıfımızı da Kahramanmaraş’ta açtık. “ dedi.

Projenin bir diğer gönüllüsü, Bilişim uzmanı Haluk Onay geleceğin temel yapı taşlarını öğrencilerin, gençlerin ve çocukların oluşturduğunu ifade ederek şu bilgileri verdi : “ Bizim amacımız da aslında bu çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sağlamak. Şuanda deprem bölgesi 11 ilimizde de eğitim konusunda çok ciddi eksikler ve sıkıntılar var. Depremzedeler teknolojik ekipman ve malzemeye ulaşmakta zorlanıyorlar. Onları bir nebze olsun teknoloji ve bilişim ile buluşturmak, okullardaki derslerine ek olarak buralarda robotik kodlama, yazılımlar, oyun geliştirme gibi eğitimleri almalarını sağlamak istiyoruz. Bazı sınıflarımızda üç boyutlu yazıcılar var. Yani çocuklarımız bazı şeyleri üç boyutlu hayal edip bu yazıcılardan onların çıktılarını alabilecek. İşte biz çocuklarla bu Bilişimi buluşturmayı hedefledik. Bunu başarmamızda sponsorlarımızın büyük desteği oldu. Bu noktada her konteynerin içine sponsorlarımızın kim olduğunu da yerleştirdik. Bugün donanımını yaptığımız Tomruksuyu Eğitim merkezindeki sınıfımızın yanı sıra bölge halkının kullanması için de 100 adet tablet bilgisayar da dağıttık. Bu tabletler dönüşümlü olarak kullanılacak. Bu tabletlerden hem çocuklarımız hem de gönüllüler istifade edebilecek.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLANACAK

Proje gönüllüsü Selen Tanner; eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması açısından bu tür projelerin büyük önem arz ettiğini, bölgede depremden sonra oluşan eğitim alanındaki eşitsizliğin ortadan kaldırılması adına projelerini geliştireceklerini ifade etti. Tanner; amaçlarının mümkün mertebe daha çok çocuk ve bireye ulaşmak olduğunu söyledi. Kurulumu sağlanan sınıfların verimli kullanılması gerektiğini de ifade etti. Bilişim uzmanı Haluk Onay da bu projenin bölgede ihtiyaç devam ettiği sürece devam edeceğini, deprem bölgelerinde yaşanacak normalleşme sonrasında yeni bir yapılanmanın söz konusu olacağını ve bilişim sınıflarının başka ihtiyaçlara yönlendirileceğini belirtti.

TÜBİSAD’ın mesleki eğitim konusunda çeşitli iş ortaklarıyla birlikte sertifikalı eğitimler de verdiğini hatırlatan Onay; “ bir diğer amaç ve hedefimiz de bu merkezlerin ortak kullanımıdır. Buraların okulların kullanmadığı zaman dilimlerinde derneğin yaptığı eğitim çalışmalarına tahsis edilip yetişkinlerin de katılımını sağlayarak onların online olarak bu sertifikalı eğitimleri almasını sağlayıp, bu kişilerin Bilişim sektöründe iş bulmasını kolaylaştırmak istiyoruz” dedi.