Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Deprem kentiyiz! Peki, hazır mıyız?

Deprem Haftası nedeniyle uyarıcı bir bilgilendirmede bulunan AFAD, deprem öncesi

Deprem Haftası nedeniyle uyarıcı bir bilgilendirmede bulunan AFAD, deprem öncesi ve sırasında yapılması gerekenleri sıralarken, ‘Deprem Kenti Hatay’ adına ortak soru ise değişmedi.

İçinde bulunduğumuz Deprem Haftası nedeniyle kısa bir bilgilendirmede bulunan AFAD, vatandaşlara, “Deprem için alabileceğiniz basit, ama hayati önlemler var” derken, atılması gereken adımlara işaret etti. Deprem öncesinde, “Binanızın bulunduğu noktanın deprem tehlikesini https://tdth.afad.gov.tr adresinden öğrenin. Afet ve acil durum çantanızı hazırlayın. Evinizde tehlike avı yapın. Aile afet ve acil durum planınızı yapın, güncelleyin, uygulayın ve tekrar edin. Tüm aile, Çök-Kapan-Tutun hareketini öğrenin ve uygulayın. Deprem sonrası buluşma yerinizi belirleyin. Size en yakın acil toplanma alanlarının yerini, e-Devlet’ten kolayca öğrenin. Su ısıtıcınızı (kombi/termosifon/şofben), buzdolabınızı, fırın ve gaz tertibatını uygun malzemelerle duvara ve/veya yere sabitleyin. Deprem öncesi, olası can ve mal kayıplarını önlemek için binanızın yapısında değişiklik yapmayın, yaptırmayın. Binanızın yük taşıyan kolon ve duvarlarına müdahale edilmesine izin vermeyin. DASK, TARSİM ve özel sigortalar ile evinizi, aracınızı, işyerinizi, tarım arazinizi, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarınızı afetlere karşı sigortalatın” diyerek, yapılması gerekenlere işaret eden AFAD, deprem sırasında atılacak adımları da şöyle özetledi:
“Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun. Güvenli bir yer bulup, diz üstü çökün, başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde kapanın, düşmemek için sabit bir yere tutunun. Merdivenlere, asansörlere ya da balkonlara doğru koşmayın. Bina dışında açık alanda iseniz enerji hatlarından, diğer binalardan, direklerden, ağaçlardan ve duvar diplerinden uzaklaşın. Karayolunda seyir halinde iseniz (bina, ağaç, direklerin yanında, üstgeçit altlarında durmaktan sakınarak) güvenli bir yerde yolu kapatmadan, sağa yanaşıp durun.”
Önlemlerin vatandaş özelinde dururken, Antakya ve diğer ilçelerdeki yapı envanteri ve kalitesi için sorulan ‘hazır mıyız?’ sorusu ise kent yöneticileri temelinde cevap arıyor.  Tamer Yazar