Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Deprem konut ihaleleri kimlere veriliyor ?

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 Depremleri’nin ardından düzenlenen deprem konut ihaleleri, iktidara yakın müteahhitlerin şirketlerine verildiği iddialarıyla dikkat çekti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği milyarlarca liralık konut ihaleleri, YDA İnşaat, Rönesans Holding’e bağlı REC İnşaat, Siyah Kalem Mühendislik ve Egemen İnşaat gibi tanıdık isimler arasında paylaştırıldı.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, 6 Şubat 2023 ile 7 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılan toplam 114 milyar 482 milyon 193 bin TL değerindeki 88 ihalede, Kahramanmaraş, Malatya ve Hatay en maliyetli projelerin yürütüldüğü iller olarak öne çıktı. Bu ihalelerde iktidara yakın şirketler büyük pay sahibi oldu.

Çelikler Holding’e bağlı YSE Yapı İnşaat, Elbistan’daki termik santralın filtresiz çalışmasıyla gündeme gelmişti ve 5 milyar 316 milyon TL’lik bir ihale kazandı. YDA İnşaat ise 5 milyar 68 milyon TL’lik deprem konutu ihalesini aldı. Kuzey Kıbrıs’taki saray inşaatıyla bilinen Siyah Kalem Mühendislik, 3 milyar 335 milyon TL değerinde bir ihale aldı.

En büyük payı ise Rönesans Holding’e bağlı REC Uluslararası İnşaat aldı. Adana Çukurova’da yapılacak 980 konutun 2,3 milyar TL’lik ihalesini kazanan şirket, toplamda 15 milyar 400 milyon TL’lik deprem konutu ihalesiyle zirveye yerleşti.

Deprem sonrası yapılan ihalelerin pazarlık yöntemiyle gerçekleştirilmesi, 2023 yılında toplam tutarın 584,9 milyar TL’ye ulaşmasına neden oldu ve bu yöntemle kamu ihalelerinin “istenilene verme aracı” olarak kullanıldığına yönelik eleştiriler yeniden gündeme geldi. – Volkan İcil-