Deprem uzman Ersoy; dikkate alınmak istedi

  Hataylı Deprem uzmanı Prof.Dr. Şükrü Ersoy: Hatay’da deprem üzerine çalışan pek çok saygın bilim insanı bulunmaktadır. Sözleri dikkate alınmalıdır. Yapılan açıklamalar bir deprem potansiyelini yani tehlikeyi ortaya koymaktadır. Bir deprem tahmini değildir. Hataylı deprembilimci Prof.Dr. Şükrü Ersoy,6 Şubat sonrası Hatay’da deprem olan fay zonunda, jeolojik koşullar açısından çok uzun süre deprem olmasının beklenmemesi gerektiğini, […]

 

Hataylı Deprem uzmanı Prof.Dr. Şükrü Ersoy:

Hatay’da deprem üzerine çalışan pek çok saygın bilim insanı bulunmaktadır. Sözleri dikkate alınmalıdır. Yapılan açıklamalar bir deprem potansiyelini yani tehlikeyi ortaya koymaktadır. Bir deprem tahmini değildir.

Hataylı deprembilimci Prof.Dr. Şükrü Ersoy,6 Şubat sonrası

Hatay’da deprem olan fay zonunda, jeolojik koşullar açısından çok uzun süre deprem olmasının beklenmemesi gerektiğini, Çünkü Bu depremler sırasında fay üzerindeki gerilimin   boşaldığını kaydederek: Tekrardan stresin yüklenmesi uzun yıllar alacaktır. Âncak bu konuda ki söylemlerin önemli bir kısmına inanmamak gerekir. Hatay’da deprem üzerine çalışan pek çok saygın bilim insanı bulunmaktadır. Sözleri dikkate alınmalıdır. Yapılan açıklamalar bir deprem potansiyelini yani tehlikeyi ortaya koymaktadır. Bir deprem tahmini değildir.” dedi

Hatay-Kırıkhanlı olan deprem bilimci Prof.Dr. Şükrü Ersoy şöyle dedi:

‘Hatay’daki Hacıpaşa Fayı hakkındaki deprem söylentilerini, Hatay’lı hemşehrilerime şu şekilde açıklayabilirim:

Hacıpaşa Fayı, Kızıldeniz’den Türkiye’ye kadar uzanan Ölüdeniz Transform Fayının bir parçasıdır. Ölüdeniz Fay Zonunun en kuzeydeki uzantısı Hacıpaşa Fayı dışında Suriye’deki devamı Armanaz, Sermada, Afrin, Yesemek ve Türkiye’deki Narlı Fayı gibi diğer faylardır. 2023 depremlerinde, haritalarda görüleceği gibi, Hatay’da Amanosların eteklerinden geçen Amanos Fayı hareket etmiştir.

Depremlerin etkilediği 11 ilde yerleşim yerlerinin çevresinden geçen fay izi Hatay’da yerleşim yerlerinin tam altından geçmektedir. Bu fayın izi Hassa, Kırıkhan, Antakya, Defne ile Samandağ ilçelerinin altından geçmektedir. Depremin büyüklüğü ve yumuşak zeminin etkisiyle Hatay’daki hasar ve can kaybı her yerden fazla olmuştur.

Yıkımın %40’ı Hatay’dadır. Hatay, Türkiye’nin Dünyaya örnek gösterilebileceği çok önemli bir hoşgörü ve medeniyetler şehridir. Atatürk’ün emanetidir. Buraya pozitif ayrımcılık uygulanmalıdır.

Hatay’da deprem olan fay zonunda, jeolojik koşullar açısından çok uzun süre deprem olması beklenmez.

Çünkü Bu depremler sırasında fay üzerindeki gerilimi boşaltmıştır. Tekrardan stresin yüklenmesi uzun yıllar alacaktır. Bu konuda ki söylemlerin önemli bir kısmına inanmamak gerekir. Hatay’da deprem üzerine çalışan pek çok saygın bilim insanı bulunmaktadır. Sözleri dikkate alınmalıdır. Yapılan açıklamalar bir deprem potansiyelini yani tehlikeyi ortaya koymaktadır. Bir deprem tahmini değildir. Depremlerin nerelerde olacağını kestirsek de zamanını ve büyüklüğünü bilemeyiz. Süreçleri dolan yüksek gerilimli faylar zamanı gelince deprem yaratacaktır. Bu bakımdan depremin vereceği zararları azaltmaya yönelmeliyiz. Güzel ülkemiz bir deprem ülkesidir. Önlemler almazsak depremlerden etkilenmeye devam edeceğiz. Kaçmak, göçmek yerine güvenli binalarda yaşamalıyız. Bu konuda yöneticilerimize çok iş düşmektedir. Sosyal ve hukuk devleti olarak vatandaşlarımızı depremden zarar görmeye terk edemeyiz. Afetsiz günler diliyorum ( Yusuf Cemil Karaçay)

Exit mobile version