Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Depremde Yıkılan Binada Belediye Onayı Eksik

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’ın

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’ın Antakya ilçesinde 94 kişinin hayatını kaybettiği Buket Apartmanı’nın zemin etüt raporunda belediye onayının bulunmadığı tespit edildi.

Dokuz katlı Buket Apartmanı’nın yıkılmasına ilişkin Hatay savcılığının yürüttüğü soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianame, Hatay 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Tutuklu sanık proje ve uygulama denetçisi A.A, firari şantiye şefi E.Y, tutuksuz sanıklar müteahhitler H.G ve oğlu B.G, kontrol elemanı E.Ö ile yapı denetim şirketinin yetkilisi A.Ç’nin ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası talep edildi.

Yapı ruhsatı 2012’de alınan apartmanın, saat 04.17’deki sarsıntıda kısa sürede yıkıldığı belirtilen iddianamede, binanın taşıyıcı sistem elemanlarının boyutlarının uygunluğu ve donatı detaylandırmasında yetersizliğin değerlendirilemediği vurgulandı. Kullanılan malzeme kalitesinin yetersiz olduğuna dikkat çekilen raporda şu ifadelere yer verildi:

“Zemin parametrelerinin belirlenmesinde projeler, hesap raporları, dosyada yer alan bilgi, belgeler ve zemin etüt raporu birlikte değerlendirilmiştir. Temel zemini için yapılan sondaja dayalı zemin ve temel etüdünün uygun olduğu değerlendirilmesi yapılmıştır. Zemin etüt raporunda belediye onayı bulunmamaktadır. Proje ve statik hesap raporlarına göre binada C25 beton sınıfının kullanıldığı anlaşılmaktadır. Elde edilen sonuçların C25 beton sınıfının taşıması gereken minimum koşulları sağlamadığı görülmektedir.”

Hatay 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlayacak. Bu trajik olayın sorumlularının adalet önünde hesap verecek olması, mağdurların aileleri için bir nebze olsun teselli sağlayabilir. – Yusuf Cemil Karaçay-