Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Depremin Afete Dönüşmesi Alınmayan Önlemlerden…

Milletvekili Şahin, yapıları güvenli

Milletvekili Şahin, yapıları güvenli kılma ve önlem almanın, anayasal bir görev olarak Hükümetin sorumluluğunda olduğuna vurgu yaptı

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, parlamentonun önceki günkü konuşmasında yaptığı konuşmada, yapıları güvenli kılma ve önlem almanın anayasal bir görev olarak Hükümetin sorumluluğunda olduğunu söyledi, depremin afete dönüşmesinin de alınmayan önlemlerden kaynaklandığını ifade etti.
Deprem vergileri, depreme hazırlık için kullanılmalı …
Doğu Anadolu fayının, Bingöl’den başlayıp Hatay’a kadar devam eden en tehlikeli fay zonlarından biri olduğunu hatırlatan Milletvekili Şahin, konuşmasında şunlara yer verdi: “Yüzyıldan fazladır deprem olmayan bu zonda gerçekleşecek bir depremde yıkımın büyük olacağı uzmanlarca belirtilmektedir. Tehlikenin can kaybına, afete dönüşmesi, alınmayan önlemlerden kaynaklanmaktadır. Yapıları güvenli kılma ve önlem almak ise anayasal bir görev olarak Hükûmetin sorumluluğundadır.
Riskli yapılar güçlendirilmeli …
Yirmi yıldır toplanan deprem vergileri ve ülkemizin parasal kaynakları, çılgın kanal projeleri ve saraylar için değil, depreme hazırlık için kullanılmalıdır. Deprem değil, denetimsizlik ve rant hırsı can almakta. Kırmızı kuşakta yer alan ve sismik boşluk zonu illerinden olan Hatay, Kahramanmaraş, Bingöl gibi risk taşıyan illerde gerekli denetim ve tedbirler şimdiden alınmalı, bina ve zemin denetimleri bir an önce yapılmalı, riskli yapılar güçlendirilmelidir. Afetleri minimum düzeyde atlatmak adına Hükûmeti sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.
İmar affı bilime aykırı
Türkiye’deki konutların yüzde 44’ü 1’inci derece, yüzde 25’i 2’nci derece deprem bölgesinde ve yaklaşık 13 milyon yapı kaçak kapsamındadır. İmar barışıyla mülkiyet ve imar sorunu olan yapılar yanında ruhsatlı fakat imar mevzuatına aykırı olan tüm yapılar da af kapsamına alınmıştır. Mühendislik hizmeti almayan yapıların güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması gerekirken kaçak yapıların deprem güvenlikleri yapı sahibinin beyanına bırakılarak sağlıklı ve güvenli kentleşme anlayışı yok sayılmıştır. İmar affı, bilime aykırı olarak yapıldığı sürece deprem gibi afetlerde yaşanan sorunların artması kaçınılmazdır. İstanbul Kartal’da yıkılan binanın da imar barışından yararlanmış olması durumun vahametini gözler önüne sermektedir. İmar barışı kapsamında kaç binaya af getirildi? Bunların kaçı deprem güvenliğine aykırı? Bu konuda nasıl bir denetim yapılıyor? Bu soruları yanıtlamanızı bekliyoruz.”  -Mehmet ÖZGÜN-