Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Depremzedelere dokunan umut: Barış İpeği

Hatay’daki depremzedelere ekonomik ve sosyal destek sağlamayı hedefleyen İbrahim Çeçen Vakfı, Anadolu’nun geleneksel dokuma tekniklerini canlandırmayı amaçlayan “Barış İpeğinin Keten ve Kendirle Yolculuğu” projesinin ana destekçileri arasında yer alıyor. İskenderun ve Ankara’da hayata geçirilen proje, depremzedeler için sürdürülebilir istihdam ve gelir olanakları sunmayı amaçlıyor.

Hatay’daki depremzedelere ekonomik ve sosyal destek sağlamayı hedefleyen İbrahim Çeçen

Barış ipeği projesinin tanıtım toplantısı gerçekleşti
EkoDoku Sürdürülebilir Yaşam Kooperatifi, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tekstil ve Tasarım Fakültesi ile Hatay Sosyal ve Kültürel Kalkınma Derneği ortaklığında yürütülen proje, UNESCO’nun somut olmayan kültürel mirası koruma misyonuyla uyumlu olarak geliştirildi. Projenin tanıtım toplantısı, Ankara’daki Bilkent Otel’de düzenlenirken, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu da projeye destek verdi.
İbrahim Çeçen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Çeçen, toplantıda yaptığı konuşmada projeye ilişkin detayları paylaştı. Çeçen, “6 Şubat depremlerinin ardından hem acil yaşam alanları oluşturmaya hem de kültürel miraslarımızı geleceğe taşımak için göç sorununa çözüm aramaya odaklandık. EkoDoku Kooperatifi ile bu süreçte tanıştık ve depremzedelerin yaşamını destekleyecek bu projeyi hayata geçirdik. Geleneksel dokuma tekniklerini doğaya zarar vermeden uyguluyor, kadınlarımız ve gençlerimizle birlikte kültürel mirası yaşatıyoruz” ifadelerini kullandı.
Deprem bölgesine özel sürdürülebilir dokuma
Proje kapsamında, İskenderun’daki İbrahim Çeçen Vakfı Yaşam Alanı’nda kurulan Geleneksel Sanatlar Atölyesi ile Ankara’da açılan dokuma atölyesinde eğitimler verildi. 12 kadın ileri düzey dokuma teknikleri üzerine eğitim alırken, 6 kadın Ebru Sanatı ve Doğal Boyama tekniklerinde uzmanlaştı. Ayrıca, proje çerçevesinde üç yenilikçi EkoDoku kumaşı üretildi.
EkoDoku Sürdürülebilir Yaşam Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Esra Üzel Yüncüler, projeyle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Amacımız, somut olmayan kültürel mirasımızı zamansız tasarımlarla geleceğe taşırken, üretim sürecine toplumun her kesiminden bireyleri dahil etmek. Ekolojik ve etik üretimi temel alarak sürdürülebilir ve kapsayıcı bir moda anlayışını birlikte inşa ediyoruz.”
Depremzedelere umut veren proje
“Barış İpeği” yöntemiyle doğal ve etik üretim gerçekleştirilen projede, Hatay’a özgü “Hatay Sarısı” adı verilen ipek böceği kozası kullanılıyor. Bu yöntem, hem doğaya zarar vermiyor hem de depremzedelerin ekonomik bağımsızlık kazanmalarına olanak tanıyor. Projenin hedefi, hem kültürel mirası yaşatmak hem de kadınlar ve gençlere sosyal ve ekonomik destek sağlamak.