Derhal İptal Edilmeli!

TÖB SEN alanlara indi ve Öğretmenlik Meslek Kanununu sert dille eleştirdi       Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB SEN)  Genel Başkan ve yöneticileri, geçtiğimiz hafta sonunda alanlara indi, öğretmene dayatılan Öğretmenlik Meslek Kanununun derhal iptal edilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.       Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Hizam Hasırcı, Antakya Köprü başında bir araya gelen üyeleri […]

TÖB SEN alanlara indi ve Öğretmenlik Meslek Kanununu sert dille eleştirdi

      Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB SEN)  Genel Başkan ve yöneticileri, geçtiğimiz hafta sonunda alanlara indi, öğretmene dayatılan Öğretmenlik Meslek Kanununun derhal iptal edilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

      Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Hizam Hasırcı, Antakya Köprü başında bir araya gelen üyeleri eğitim emekçileri adına yaptığı konuşmada,  öncelikle öğretmenleri birbiriyle yarıştıran, rekabete zorlayan ve mesleki olarak hiçbir getirisi olmayan Öğretmenlik Kariyer Basamaklarını kabul etmediklerini bildirdi.

      Öğretmenliğin kariyer basamaklarına ayrılmasının öğretmenlik mesleğine  aykırı olduğunu belirten Hasırcı, “öğretmenlik dayanışma ve iş bölümü şeklinde yürütülür. Öğretmenleri yarıştıracak ve rekabet etmelerine neden olacak bu düzenlemeye doğrudan karşı çıkmak gerekir. İktidar birbirine rakip olan öğretmen kimliği yaratmak istemektedir.

Hatadan derhal dönülmeli …

      Öğretmenlik mesleğinin tanımının yapıldığı 3. maddede  öğretmenlik mesleği özel bir  ihtisas mesleği olarak tanımlanıyor. Fakat aynı maddenin devamında öğretmenlik ; ‘öğretmen’, ‘uzman öğretmen’ ve ‘başöğretmen’ şeklinde üç kariyer basamağına ayrılmaktadır. İhtisas mesleği kariyer basamağına ayrılamaz. Her öğretmen alanının uzmanıdır. Aynı işi yapan öğretmenleri ayırmak, öğretmenler odasında bölünmeler yaratmak eğitim öğretimi bozacağı gibi öğretmenin saygınlığını da bozmaktadır. Bu hatadan derhal dönülmeli, kanun ve özellikle 3.madde iptal edilmelidir. “Siz sınava girin, 70 puan alın, maaşınızda artış yapacağız!” demek öğretmeni itibarsızlaştırmaktır” dedi.

Yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret …

      Ekonomik krizin derinleştiği bu dönemde eğitim emekçilerinin ekonomik ve özlük hak kazanımlarının kariyer basamaklarına ve sınavlara endekslenmesinin asla kabul edilemeyeceğini söyleyen Hasırcı, şunları dile getirdi: “Tüm eğitim ve bilim emekçileri için, hiçbir ayrım yapılmadan yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşanabilir bir ücret düzenlemesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi çalışması acilen hayata geçirilmelidir. Bunun dışında; Öğretmenlik Meslek Kanununda aday öğretmenliğin düzenlendiği 5.madde oldukça sıkıntılı bir maddedir: Aday öğretmenlik sınavı kaldırılırken daha öznel bir uygulama getiriliyor. Aday kaldırma sınavı yerine ‘Aday Değerlendirme Komisyonu’ getiriliyor. Bu komisyonun aday konusundaki kriterleri belli değil.

Aday öğretmenler güvencesiz kalacak …

      Aday tamamen subjektif koşullarda değerlendirilecek. Mülakat komisyonlarında yaşananlar hatırlandığında bu komisyonun neden olacağı olumsuz sonuçları tahmin etmek zor değil. Hepimiz biliyoruz ki objektif kriterlerle  yapılmayan her değerlendirme olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu maddenin kendi başına yeni sorunlar üreteceği açıktır. Yine 5. maddeye göre aday öğretmenlerin ‘Aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması’ cezası almaları durumunda görevlerine son verilecek. Bu durumda da aday öğretmenler amirlerinin kölesi konumuna gelecek, sorgulayan değil biat eden öğretmen olmaya zorlanacaklardır.  Ayrıca aday öğretmenlerin sendikal faaliyetlere katılmaları da engellenecektir. Aday öğretmenler tamamen güvencesiz çalışacakları gibi, bu cezaları almamak için baskıya ve mobinge boyun eğeceklerdir.

Gerçek bir ÖMK istiyoruz …

      Kanunda ‘Sözleşmeli Öğretmenlik’ kaldırılmamıştır. Sözleşmeli öğretmelerin kadrolu öğretmenlerle eşit haklara sahip olacağı ifade edilmişti; ancak teklifte sadece sözleşmeli öğretmenlere sağlık ve can güvenliği nedeniyle mazeret tayini hakkı var. Aynı işi yapan öğretmenler arasında eşitsizlik devam ediyor. Tüm eğitim emekçilerinin ekonomik taleplerini ve başta iş güvencesi olmak üzere öğretmenlerin temel haklarını, sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan  kapsamlı bir Öğretmenlik Meslek Kanunu yapılmalıdır.

      TÖB SEN olarak demokratik, ekonomik, sosyal, mesleki ve  özlük haklarımızla ilgili taleplerimizi yükseltmeye, eleştiri ve önerilerimiz doğrultusunda hazırlanacak tüm öğretmenleri kapsayacak  gerçek bir meslek kanununu talep etmeye devam edeceğiz.”

      Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version