Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Derhal Tasfiye, Ek Ödeme…

ATSO; Kamu ile iş

ATSO; Kamu ile iş yapan müteahhitlerin sıkıntısını yineledi

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetimi, kamu sektörüyle iş yapan müteahhitlerin, Ağustos ayından bu yana devam eden inşaat malzemeleri fiyat artışları karşısında iflaslarla karşı karşıya kaldığını, iş yapamaz, iş bitiremez hale geldiklerini duyurdu ve acilen tasfiye ile ek ödeme istedi.

ATSO’da, ilgili Oda temsilcilerinin de katılımıyla dün düzenlenen toplantıda konuşan ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, 2018 Ağustos ayında beklenmedik şekilde başlayan piyasa fiyat artışlarının doğal olarak inşaat malzemelerine de yansıdığını, bu durumdan, kamuda iş yapan sektör temsilcilerinin de oldukça olumsuz etkilendiğini kaydederek şunları aktardı:

“Kamu müteahhitlerinin imalat girdileri, ön görülemeyecek şekilde artmış ve şantiyeler durma noktasına gelmiştir. Bu sebeple, meydana gelen sıkıntıların giderilmesi için 18/01/2019 tarihinde tasfiye kararnamesi yayınlanmış, zarar eden sektör temsilcileri bir nebzede olsa rahat nefes almıştı.

2021 yılının ikinci yarısından sonra dövize bağlı kur artışlarından kaynaklı yapı malzemelerinde %100’e yaklaşan artışlar, sektörü zor durumda bırakmış, kamuda ‘anahtar teslimi’ işlerin tamamını yavaşlamıştır.

2021 Kasım ayından bu yana da ihaleye çıkarılan işlerin büyük kısmına teklif veren firma olmamıştır. 2021 yılı birim fiyatları, piyasa fiyatlarının %100 altında kalmıştır. Tefe-Tüfe ile verilen fiyat farkları da piyasa fiyatlarına ulaşamamıştır.

Kamu da iş yapan müteahhitlerin iflas etmemeleri ve kamu projelerinin yarım kalmaması için, ivedilikle fiyat farkları ile koşulsuz tasfiye hakkının verilmesi gerekmektedir. Fiyat farkı ve koşulsuz tasfiye hakkının verilmemesi halinde çok ciddi kayıplar olabileceği gibi, yarım kalan projelerin de mevcut maliyetlerinin 2 katına biteceği, müteahhitlerin ve kamunun çok büyük oranda zarar göreceği kaçınılmazdır.

İnşaat sektörü, oluşturduğu katma değerin yanı sıra yaklaşık 2 milyon kişiye yarattığı istihdam ve 250 alt sektöre oluşturduğu taleple, ekonomimizi yakından ilgilendirmesine rağmen, son yıllarda yalnız bırakılmış, çaresiz bir duruma düşürülmüş ve adeta sektörden vazgeçilmiştir.

Bizler, Oda temsilcileri olarak, 2 yıl sonra tekrar ve yeniden şartsız tasfiye ve kayda değer fiyat farkı istiyor, yaşamakta olduğumuz sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz. Sektörümüz adına konunun takipçisi olmayı sürdürüyoruz.” -Cemil Yıldız-