Dersimiz Türkçe,

Dersimiz Umut! “Suriye Krizine Yanıt olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi” (TDP) kapsamında yürütülen Yetişkinler için Türkçe Dil Eğitimleri, Hatay dahil, Türkiye’nin 10 ilindeki 53 Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenleniyor. İstanbul’daki eğitimlere destek veren isim ise, UNDP Türkiye İyi Niyet Elçisi, aslen Antakyalı olan Mert Fırat oldu. Fırat, Hatay ve diğer birçok ilden İstanbul’a gelen Suriyelilerle buluştu Aralarında […]

Dersimiz Umut!

“Suriye Krizine Yanıt olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi” (TDP) kapsamında yürütülen Yetişkinler için Türkçe Dil Eğitimleri, Hatay dahil, Türkiye’nin 10 ilindeki 53 Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenleniyor. İstanbul’daki eğitimlere destek veren isim ise, UNDP Türkiye İyi Niyet Elçisi, aslen Antakyalı olan Mert Fırat oldu. Fırat, Hatay ve diğer birçok ilden İstanbul’a gelen Suriyelilerle buluştu

Aralarında Türkiye’ye yeni gelmiş olanlar da var, yıllardır burada yaşamalarına rağmen farklı sorumlulukları nedeniyle ancak fırsatını bulabilenler de, Hatay gibi sınır kentlerinde bir süre kalan, ardından başka yaşamlar kurmak için taşınanlar da. Onlar, yerleştikleri yeni ülkelerinde, daha iyi bir hayat umuduyla Türkçe öğrenmeye başladılar. Zira Türkiye’de yaşayan Suriyeliler için dil eğitimi, yaşamları adına son derece önemli. Çünkü dil; Okumaya, yazmaya, çalışmaya, topluma karışmaya, her şeyden önemlisi iletişim kurmaya, yani var olmaya açılan kapının anahtarı.
-52 BİN SURİYELİ-
Bu büyük ihtiyacı karşılamak için harekete geçen Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen “Suriye Krizine Yanıt olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi” (TDP) kapsamında, Türkiye’de yaşayan Geçici Koruma altındaki yetişkin Suriyelilere 25 Mart’ta Türkçe dil eğitimleri verilmeye başlandı. Hatay dahil on ildeki 53 Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen eğitimlerle toplam 52.000 yetişkin Suriyeli, Türkçe öğrenecek.
İşte bu eğitimlerin verildiği 53 merkezden biri olan İstanbul Zeytinburnu Halk Eğitimi Merkezi’ndeki kursiyerler, 11 Nisan Perşembe günü hoş bir sürpriz yaşadı. UNDP Türkiye İyi Niyet Elçisi Mert Fırat, onları ziyaret ederek Türkçe derslerine konuk oldu.
-HEYECANLI BEKLEYİŞ-
Sabahın erken saatlerinde Zeytinburnu’nda buluşan Mert Fırat ve UNDP Türkiye ekibi için heyecanlı bir gün başlıyordu. Ekip, ilk olarak sosyal medyada paylaşmak üzere, kısa bir video çekimi gerçekleştirdi ve ardından da Zeytinburnu Halk Eğitim Merkezi’nin öğretmenlerinden Seden Çetin’le buluşarak merkeze doğru yürüdü.
O sırada merkezdeki Suriyeli kursiyerler de heyecanla Mert Fırat’ın gelişini bekliyorlardı. Özellikle yakın arkadaşlar, Şirin ve Dilan, onu çok sevdiklerini söyleyerek sabırsızlanmışlardı. Mert Fırat ve UNDP Türkiye ekibi, nihayet Zeytinburnu Halk Eğitim Merkezi’ne geldi ve Müdür Orhan Ayyıldız onları misafir etti.
Eğitmen Betül Özkan’ın verdiği derse konuk olan Mert Fırat’ı Suriyeliler sevinçle karşıladı. Dersin bir bölümünde eğitmenlik yapan Fırat; zamirleri anlattı, farklı mesleklerden ve ülkelerden bahsetti, kendi hayatından örnekler verdi, kursiyerlere tek tek sorular sorarak onlarla sohbet etti.
-SIRA HAYALLERDE-
Suriyelilere şimdiye kadar yaşadıkları deneyimleri, Türkçe bilmedikleri için karşılaştıkları sorunları ve neden Türkçe öğrenmek istediklerini soran Fırat, bu eğitimin desteğiyle ulaşmak istedikleri hayalleri dinledi. Kimi iş bulmak, kimi eğitimine devam etmek ama hepsi mutlaka topluma karışmak istediğini ifade etti.
Suriyeli bireylerin toplumsal hayata katılımı ve güçlenmesi için Türkçe öğrenmesinin önemine değinen Mert Fırat, “Suriyeli bireylerin ev sahibi toplum ile uyum içinde yaşamasının, kendi hayatlarını kazanmasının önündeki en büyük engel, dil sorunu. Aynı dili konuşmanın pek çok kolaylığı beraberinde getireceğine inanıyorum” dedi ve bu ziyaretin kendisini çok mutlu ettiğini belirtti.
Suriyeli kursiyerler de Mert Fırat ile buluşmanın unutulmaz bir deneyim olduğunu ifade ederek, bu ziyaretin kendilerine Türkçe öğrenmek için daha fazla güç ve motivasyon verdiğini söyledi. Kursiyerlerin çocuklarıyla da sohbet eden Mert Fırat, herkesle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra vedalaştı.
-HATAY DAHİL-
Dil eğitiminin, yeni bir ülkede yepyeni bir hayat kuran mülteciler için önemi büyük. Sosyal, ekonomik ve toplumsal hayata katılımları önündeki en büyük engellerden biri dil bariyeri olan mülteciler için bu fırsat, eğitime ve iş gücü piyasasına erişim, kendi kendine yeterlilik, özgüven ve umut demek.
TDP’nin “Yetişkinler İçin Dil Eğitimi Bileşeni”, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliğiyle yürütülüyor. Projenin tüm finansmanı ise Avrupa Birliği tarafından sağlanıyor.
Eğitimler, Türkiye’nin 10 ilindeki 53 Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenleniyor. Hatay, Adana, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kilis, Konya, Mersin ve Şanlıurfa’daki Suriyeliler, eğitimlerden faydalanabilecek. İstanbul’da ise eğitimler 11 ilçede veriliyor. Bu ilçeler şöyle: Arnavutköy, Bağcılar, Başakşehir, Esenler, Esenyurt, Fatih, Kağıthane, Küçükçekmece, Sultanbeyli, Ümraniye ve Zeytinburnu.
-SORGU NET!-
“Suriye Krizine Yanıt olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi” (TDP) kapsamında yürütülen Yetişkinler için Türkçe Dil Eğitimleri, Hatay ve diğer illerde bulunan Suriyeli sığınmacı kalabalığın iletişimde yaşadığı sorunları azaltma ve toplumla adapte olmalarına engel başlıkları minimize etme amaçlı. Ancak sadece UNDP desteği ile olabilecek bir mucizede değiliz! O yüzden de, eldeki çabanın, Antakya ve diğer ilçelerde, yerel yönetimler eliyle desteklenmesi gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz. Çizerken de… Bu noktada sorumluluk üstlenmesi gerekenlerin de, 31 Mart yerel seçimleri boyunca ‘Suriyeli sığınmacıları:’ ötekileştirici açıklamalarından uzaklaşmalarını, toplumlar arası ‘projelerle’ de farklılıkları buluşturmalarını bekliyoruz. -Tamer Yazar-

Exit mobile version