Direnen Baro Başkanları

Anıtkabir’e Yürüdü Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez’in de aralarında olduğu 58 Baro Başkanı ile çok sayıda Avukatın, savunma yürüyüşünde polis engeliyle karşılaşması sonucu başlattığı oturma eylemi sonuç verdi ve Baro Başkanları, planladıkları gibi Anıtkabir’e çıktı. Baroların seçim sistemi ve yapılanmasıyla ilgili yasal düzenlemeden geri adım atılması için Ankara’ya “savunma yürüyüşü” başlatan Baro Başkanlarının eylemi […]

Anıtkabir’e Yürüdü

Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez’in de aralarında olduğu 58 Baro Başkanı ile çok sayıda Avukatın, savunma yürüyüşünde polis engeliyle karşılaşması sonucu başlattığı oturma eylemi sonuç verdi ve Baro Başkanları, planladıkları gibi Anıtkabir’e çıktı.

Baroların seçim sistemi ve yapılanmasıyla ilgili yasal düzenlemeden geri adım atılması için Ankara’ya “savunma yürüyüşü” başlatan Baro Başkanlarının eylemi sonuç verdi. Pazartesi günü Ankara girişinde polis barikatıyla karşılan Baro Başkanları, gece boyunca oturma eylemi yaptı, Salı günü ise temsili 200 metre yürüyüşle Ankara’ya giriş gerçekleştirdi. Baro Başkanları, polis kontrolünde yürürken, gazeteciler ise polis barikatının dışında bırakıldı, görüntü almaları engellendi. Baro Başkanları, daha sonra Anıtkabir’e gitti.
Ziyaretin ardından, Anıtkabir’in çıkış kapısı önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, “Türkiye’de, bugün, belki savunma tarihinin tekrar yazıldığı gün olarak tarihe geçmiştir” ifadesini kullandı. Ankara’da, simgesel yapılacak çok kısa bir yürüyüşe dahi tahammül gösterilemediğini ifade eden Sağkan, “Aslında Ankara’da büyük bir coşkuyla karşılanması gereken Avukatlar ve Baroların, şiddet ve hak gaspıyla karşılandıklarını” söyledi. Sağkan, bu yapılanın, hukuka ve Anayasa’ya aykırı olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İnsani tüm değerlerden uzak bir 24 saat yaşadık. Oradakilerin Baro Başkanı olması, farklı bir muameleyi tabii ki gerektirmez. Ancak bir insana bu şekilde bir tavır göstermeye de kimsenin hakkı yok.”
Biz; yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, insan hakları için mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi de, örgütlü gücümüzden alıyoruz.”
Sağkan, bütün olumsuzluklara rağmen yanlarından ayrılmayan meslektaşlarına teşekkürlerini ileterek, “İnsan onuru, onlar sayesinde tekrar kurtuldu” şeklinde konuştu.
-FEYZİOĞLU’NA TEPKİ-
Öte yandan, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Salı günü öğle saatlerinde, Baro Başkanları ve Yöneticilerinin sürdürdüğü eyleminin 27. saatinde alana geldi. Avukatlar, Feyzioğlu’na tepki gösterdi. Kol kola girerek Feyzioğlu’na sırtını dönen Baro Yöneticileri, Feyzioğlu’nun alana girmesine izin vermedi.
Metin Feyzioğlu’nun, “Geçmiş olsun demeye geldim. Sorun çözülüyor” sözlerine de tepki gösteren Avukatlar, Feyzioğlu’na, “Baroları böldürmeyeceğiz” ve “Dün neredeydiniz? Sayenizde oldu. Birliği siz bozdunuz. Size ihtiyacımız yok. Sorun çözülüyor. Siz, gölge etmeyin yeter” şeklinde yanıtlar verdiler. Baro yöneticileri daha sonra, “Savunma susmadı, susmayacak” şeklinde sloganlar atarken, Metin Feyzioğlu da alanı terk etti.
-DEVREDE!-
Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Baro Başkanlarının ‘Savunma Yürüyüşü’yle tepki gösterdiği tasarıda sona gelindiği ve düzenleme yasalaşırsa; Ankara, İstanbul ve İzmir’de ‘çoklu baro’ kurulmasının yolunun açılacağı bildirildi.
BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre, yasa teklifinin, muhalefetin görüşü alındıktan sonra, Cuma ya da en geç gelecek hafta başında TBMM Başkanlığı’na sunulması planlanıyor. Ekim ayında Baro seçimleri, Mayıs 2021’de de Türkiye Barolar Birliği (TBB) seçimi yapılacağı için, düzenlemenin TBMM’nin tatile girmeden önce, yani en geç Temmuz ortasında yasalaştırılması planlanıyor.
-3 BÜYÜK İL-
Ekim ayında yapılacak Baro seçimlerinden önce Barolarla ilgili yasa değişikliğini yasalaştırmayı planlayan AKP yönetimi, geçtiğimiz günlerde 30 dolayındaki Baro ile yapılan görüşmelerin ardından teklife son biçimini verdi. AKP kaynaklarının verdiği bilgiye göre, tartışma konusu olan “Çoklu Baro”, 3 büyük ille sınırlanacak. Buna göre, üye sayısı 5 binin üzerinde olan illerde, 2 bin üyenin imzasıyla birden fazla Baro kurulabilecek. Böylece, üye sayısı 5 binin üzerinde olan Ankara, İstanbul ve İzmir’de birden fazla Baro kurulabilecek.
Yasa teklifiyle, Türkiye Barolar Birliği (TBB) seçim sisteminde de değişiklik yapılarak, Birlik Yönetimi’nin delegeler tarafından değil, Baro Başkanları tarafından belirlenmesi öngörülüyor. Mevcut sistemde, TBB’nin olağanüstü genel kurula çağrılması için 10 Baro Yönetim Kurulu’nun kararı yeterliyken, yasa teklifi ile bu sayı 25 Baro’ya çıkartılıyor.
-TEPKİ İSTİFASI-
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun Anıtkabir’den fotoğraf paylaşmasına tepki gösteren TBB İnsan Hakları Merkezi Genel Sekreteri Mustafa Kemal Karahan ise gelinen noktada görevinden istifa etti. Karahan, “Baro başkanları darp edilirken Anıtkabir ziyaretinin fotoğraflarının paylaşılması, çoktan taşmış olan bardağı deviren son hamle olmuştur” dedi.
ALKIŞLAR-
Gelinen sürece dair konuşan isimlerden biri de, Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez oldu. Kendilerine verilen desteğin altını çizen Dönmez, “Dün sabah, çay ve bir simidimizi paylaşarak buluşmuştuk sizlerle. Dünden kalan, geceden sabaha doğru akan ve dünü özetleyen birçok resim vardı, ama en önemlisi, sizin alkışlarınızdı. Duygularınız için hepinizin önünde saygı ile eğiliyorum. Sağ olun, var olun” dedi.
Kendilerine destek için gelen Hatay Milletvekilleri ile de bir ataya gelen Dönmez, “Sayın Hatay Milletvekillerimiz; Suzan Şahin, İsmet Tokdemir ve Mehmet Güzelmansur ile Sayın Bartın Milletvekili Aysun Bankoğlu, Barolara kurulan barikat için tüm Barolara geçmiş olsun dileğinde bulunmak üzere, henüz Ankara’da iken arayarak bulunduğum yerde ziyaret ettiler. Süreç konusunda görüş alışverişi yaptık. ‘Baroların yanındayız’ dediler, Hatay Barosu’na mensup tüm meslektaşlarımıza selâmlarını ilettiler. Kendilerine, dayanışma duyguları için baromuz adına teşekkür ediyorum” dedi.
-Tamer Yazar-

Exit mobile version