Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Direnmeyin, kendinizi akıntıya bırakın…

Bilim insanları, boğulmalara yol açan RİP Akıntısını, önlemleri anlatmak için

Bilim insanları, boğulmalara yol açan RİP Akıntısını, önlemleri anlatmak için Hatay’a geldi

AFAD Hatay İl Müdürlüğü girişimiyle, dün ilimizde, yüzmeyi seven ve denizde yüzen herkesi yakından ilgilendiren çok önemli bir sunum gerçekleştirildi. İki bilim insanı, Doç. Dr. Mehmet Öztürk ile Dr. Cihan Şahin, slayt eşliğindeki sunumlarında, özellikle ilimizde Çevlik-Deniz ve zaman zaman Arsuz’da yaşanan RİP AKINTISI kaynaklı ölüm olaylarına karşı önlem olarak, özet halinde; RİP akıntısına karşı konulmaması, direnç gösterilmemesi, paniğe kapılmadan akıntıya kişinin kendini bırakması durumunda, tekrardan eski yerine akıntı ile geleceği vurgulandı. Antakya Öğretmenevi’nde gerçekleşen seminerde; RİP akıntıları, GPS sürükleme ölçümleri, sayısal modelleme, RİP yörüngeleri ve boğulmalar gibi konular ayrıntılı şekilde katılımcılara aktarıldı.
Seminerde, Doç. Dr. Mehmet Öztürk ve Dr. Öğretim üyesi Cihan Şahin, sunumlarında RİP AKINTISI ile ilgili her soruya açıklıkla cevap verdi. RİP AKINTISI ile ilgili bilinmesi gereken önlemler ve gerçekler ise şöyle:
RİP AKINTISI NEDİR?
Kıyıya ulaşan dalgaların, aynı tepkiyle geri dönmesidir. Burada, kıyıya ulaşan dalga ne kadar güçlüyse, geri dönmesi de o kadar güçlü olur
RİP AKINTISI NEDEN TEHLİKELİDİR?
RİP akıntısı, sığ yerde yüzen bir kişiyi, aniden denizin derin noktalarına çekebilir. Bu çekme esnasında, kişi panik yaptığı için boğulma vakaları görülür. Bu akıntılar, profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı kadar güçlüdür.
RİP AKINTISINDAN NASIL KURTULUNUR?
Öncelikle sakin olun. Akıntı sizi sahilden açığa sürükler. Bu yüzden sahile doğru yüzmeye çalışmayın. Akıntının sizi bir süre sürüklemesine izin verin. Akıntının şiddeti zayıfladığında, sahile paralel olarak yüzün. Su üzerinde kalmaya çalışın ve elinizi kaldırarak yardım isteyin.
RİP AKINTISI NERELERDE GÖRÜLÜR?
Bu akıntı türü en çok Karadeniz kıyılarında ve rüzgarlı, fırtınalı, dalgalı havalarda görülür.
RİP akıntısı:
*Denizin belli bir yerinde suyun rengi diğer yerlerden farklıysa,
*Bir kanal boyunca devam eden birbirine karışmış ve düzensiz ilerleyen su görüntüsü varsa,
*Düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler bulunuyorsa,
*Kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa, o bölgede çeken akıntı görülme riski yüksektir.
RİP akıntısına kapılırsak ne yapmamız gerekir?
RİP akıntısına kapıldığınız taktirde, panik yapmamanız gerekir. Aksi taktirde, panik yapıp boğulma tehlikesi yaşayabilirsiniz. Panik yapmadığınız taktirde, RİP akıntısı sizi dibe çekmez, sahil kenarından açıklara doğru sürüklemeye yardımcı olur. Bu nedenle RİP akıntısında karşılaştığınız taktirde, panik yapmadan akıntının sizi kıyaya götürmesine izin vermeniz gerekir. Akıntı zayıflamaya başladığında ise yan tarafa doğru yüzerek RİP akıntısından kurtulabilirsiniz.
RİP akıntısına yakalanmamak için ne yapmak gerekir?
Dalga olan denizde ve rüzgarlı olan havalarda denize girmemeye özen gösterin.
Bu gibi durumlarda bir yakınınız denizdeyse gözlerinizi ondan ayırmamaya çalışın.
Rip akıntısının olduğu zamanlarda tek başınıza denize girmeyin. Yanında kurtarma malzemeleri bulunan ve iyi yüzme bilen birisini gözcü olarak sahilde bırakın. Rüzgarlı ve dalga olan denize girdiğinizde, kıyafet yerine muhakkak deniz kıyafeti giymeye özen gösterin.
RİP akıntısı nerelerde görülür?
RİP akıntısının büyük bir bölümü, genellikle Karadeniz bölgesinde görülür. Karadeniz bölgesi, rüzgarlı ve dalgalı olduğu için RİP Akıntısı kaçınılmaz olur. Bu bölgenin dışında, rüzgâr olan ve çok fazla dalga olan denizlerde RİP akıntısı görülebilir. Bu nedenle, dalgalı denizlerde ve rüzgarlı havalarda denize girmemeye özen gösterebilirsiniz.
RİP akıntısına kapılmış birisine nasıl yardım edebiliriz?
RİP akıntısına kapılmış olan birisine yardım ederken, sakin olmanız gerekir. RİP akıntısı olmasa bile, denizde yüzerken elini kaldıran birisi gördüğünüz zaman, yüzme biliyorsanız yardıma koşmanızda fayda var. Yüzme bilmiyorsanız, RİP akıntısında olan birisini kurtarmanın en iyi yolu, cankurtaran çağırmak olacaktır. Cankurtaran yoksa, can simidi, halat vb. deniz malzemeleri atarak yardım edebilirsiniz.
RİP akıntısı nedeniyle boğulanlar
Türkiye genelinde ise RİP akıntısı nedeniyle her yıl yaklaşık 100 ile 200 kişi hayatını kaybetmektedir.
Dün Antakya Öğretmenevi’nde gerçekleşen sunumu; Sahil Güvenlik, Belediyeler, AFAD, yüzme ile ilgili kişi ve kurumlardan olmak üzere, kalabalık bir katılımcı kitlesi izledi.
-Cemil Yıldız-