Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dış politikadaki öngörüsüzlük…
Rusya öksürüyor, biz hastalanıyoruz!

Yüzbinlerce insanın yerinden olduğu ve göç yollarına düştüğü Ukrayna-Rusya Savaşına

Yüzbinlerce insanın yerinden olduğu ve göç yollarına düştüğü Ukrayna-Rusya Savaşına işaret eden Çalışkan, “Rusya öksürüyor, biz hastalanıyoruz. Saldıran ülke başka, saldırı uğrayan başka! Bizimle, güya uzaktan yakından bir ilgisi yok! Buna rağmen savaşın faturasını, ekonomik kaybını biz ödüyoruz! Çünkü biz itiraf etmesek de, adı konmamış ‘ekonomik işgal altında ve bağımlı/esaret altında’ bir ülkeyiz” dedi.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya başlattığı saldırının ardından, yaklaşık iki hafta içinde 2 milyon 316 bin kişi,  Macaristan, Polonya, Slovakya ve Romanya’ya girdi. Çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği çatışmalar, başkent Kiev etrafından yoğunlaştı.

Yaşanan çatışmanın en fazla etkilediği ülkelerden biri de Türkiye oldu. Doğal gazdan petrole, turizmden yaş sebze ve meyveye, sıvı yağdan hububata ve nakliye sektörüne, geniş bir ürün ve hizmet yelpazesinde işbirliği yaptığı her iki ülkede yaşanan savaş hali yüzünden ekonomik anlamda zorlanan ülke tablosu ise ithalata dayalı hali nedeniyle eleştirilerin odağında.

Bu konuda konuşan isim, Saadet Partisi Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi, Partinin Hatay’daki önemli ismi, Doç. Dr. Necmettin Çalışkan oldu. Eleştirilerini, “dış politikadaki öngörüsüzlük…” başlığında toplayan Çalışkan, değerlendirmelerini ve tespitlerini ara başlıklar halinde şöyle sıraladı:

-TEK ADAM!-

Günlerdir Rusya-Ukrayna savaşıyla yatıp kalkıyoruz. Bu savaş sanki “ülkemizde yaşanıyormuş” gibi, tüm kesimler tarafından izleniyor ve hissediliyor. Ekonomi başta olmak üzere, dış politika ve güvenlik konuları dahil, pek çok açıdan bizi ilgilendirdiği ve zora soktuğu gayet açık. Ne tür etkileri oldu denilecek olursa…

Öncelikle, tek adam yönetiminin, ülkesini ve dünyayı ne kadar büyük felaketlere uğratabileceği acı gerçeğiyle karşılaştık. Çılgın bir adam, kafasına buyruk hareket ederek, sadece ülkesini değil, işgal ettiği ülkeyi ve komşuları dahil, tüm dünyayı ateşin eşiğine getirdi.

İkinci olarak, Biz, Suriye üzerinden de Rusya’yla hem ahbap çavuş hem de kanlı bıçaklı ilişki içerisindeyiz. Bu gidişle, şimdi de Rus yayılmacılığının Odesa ve Kırım’ı ele geçirmesiyle, artık Karadeniz’i bir “Rus iç gölü” haline getirmesi tehlikesiyle karşı karşıyayız.

Üçüncü olarak, ülkemizde bir süredir kurumların içi tamamen boşaltıldı. Beğenmediğimiz merkeziyetçi yönetimden daha kötü, monarşik düzene evirildik. Hiçbir kurumun inisiyatif alma imkânının olmadığı, tüm işlerin tek merkezden yürütüldüğü noktadayız. Hal böyle olunca, Rus-Ukrayna savaşıyla birlikte, tedarik zincirinde meydana gelen sorunlarla, gıda ve yağ kuyrukları ile karşı karşıya kaldık.

-FAİZ/NAS!-

Bugünkü önemli bir kriz de, akaryakıtta yaşanan son gelişmeler… Evet, dünya piyasasında petrolün varil fiyatı arttı. Ama esas mesele, paramızın hiçbir değeri-önemi kalmadı, kâğıt oldu. Haftalarca faiz-nas tartışmasıyla, ekonomik sorunlar perdelendi, arka planda neler döndüğünü göremedik.

Türkiye olarak Rusya’nın yanındayız, ama Ukrayna’nın karşısında değiliz! Ukrayna’yı tutuyoruz, ama Rusya dostumuz, gibi iki tarafı da idare etme çabası, ‘bir ipte iki cambaz oynamaz’ durumundan farklı değil. Bu nedenle, iki tarafı yan yana getirip barışçıl bir çözüm sunma gayreti içerisine girmiş görünüyoruz.

Türkiye’nin soyunduğu uzlaştırmacı-barışçıl rolün gerçekte karşılığı olur mu, bilinmez. Bilinen bir gerçek var ki, o da “Putin’in istediğini almadan vazgeçmeyeceği!”. Batılı ülkeler de durumdan istifade, Rusya’nın hesaplarına ve mal varlığına el koyarak, Putin ve onun oligarklarından kurtulma planları yapıyor. Al gülüm ver gülüm!

-İKİ ATEŞ ARASINDA-

Rusya’daki nükleer santrallerden ortaya çıkabilecek sızıntı tehlikesi de başlı başına ayrı bir felakettir. Enerji koridoru olmamız, NATO-Rusya arasında köprü noktasında olmamız, bizim için ciddi sorunları da beraberinde barındırıyor. Aslında bunun büyük bir avantaj olarak kullanılması gerekirken, bizi, adeta iki ateş arasında ezilen bir durumla karşı karşıya getiriyor. Ne NATO’dan vazgeçiyoruz, ne de Rusya’dan! Ne doğuluyuz, ne batılıyız.

Bu savaşın kazananı kim olur, bilemeyiz.

Tek adamlığın verdiği güç ve hırsla bundan önceki işgal ve müdahalelerine sessiz kalınan Putin, bu sefer kendini bitirebilir.

-HALK PERİŞAN!-

Rus-Ukrayna savaşında esas mesele şu… Bizimle ilgisi olmayan iki ayrı ülkede cereyan eden bu savaş, adeta kendi ülkemizde yaşanıyormuş gibi bir durumla karşı karşıyayız. Dolar, tüm baskılara, alınan tedbirlere ve illegal müdahalelere rağmen yerinde durmuyor-durdurulamıyor. Akaryakıt ve gıda fiyatları, halkı perişan edercesine her gün zamlanıyor. Hele de yağ meselesi o kadar felaket boyutta ki, izdihamlar, olmaz denilen görüntüler sık sık medyaya yansıyor.

Bunun temelde iki nedeni var… Birincisi, tarımsal üretimde kendi kendine yetebilecek bir ülke değiliz. IMF politikalarıyla üretimi frenledik. Köyden kente göçü artırdık, tarımda istihdamı azalttık.

İkincisi, dış politikadaki öngörüsüzlük ve basiretsizlik. Göz göre göre gelen olaylar gerçekleşmeden hiçbir önlem almıyoruz. Çünkü dış politikamız da ekonomimize benziyor. Yani ikisinde de makuliyet ve gerçeklere uygunluk yok.

-KAPI DIŞARI!-

Bu nedenle yakın geçmişte pirinç, et, soğan ve patates krizleri yaşadık. Çünkü ortada dirayetli bir yönetim ve idare yok. Tarım Bakanlığı’nın stratejik planları yok, fikir beyan etme şansı yok. Bunu, eğitimde ve hukukta da düşünebilirsiniz. Çünkü bu yeni dönemde hiç kimse inisiyatif alamıyor. Kurumlarda herhangi bir kimsenin söz söyleme imkânı yok! Söyleyen de kapı dışarı ediliyor. Değil ki herhangi bir kurumun üst düzey yetkilisi, bakanların bile değerinin olmadığı bir ülkede bunlar normaldir.

-BAĞIMLIYIZ!-

Son Putin-Erdoğan görüşmesiİ savaşın bizi ne kadar yakından ilgilendirdiğini açık seçik ortaya koydu. Şu anda Türkiye’ye gelmek üzere bekleyen, yağ yüklü 30 geminin hareketine müsaade edilmesi talebinde bulunuldu. Çünkü yağ ithalatında, Rusya ve Ukrayna’ya bağımlıyız. Hani, “koyun can derdinde, kasap et derdinde” hesabı!

Özetle, savaş bizi birebir ilgilendiriyor. Yansımaları, tüm sektörlerde hissediliyor. Tarımda, akaryakıtta, enerjide, sanayide, yani her alanda tamamen dışa bağımlı bir ülke olarak, dışarıdaki herhangi bir olay ülke gündemine bomba gibi düşüyor. Rusya, Ukrayna’yı işgal ediyor, faturası bize çıkıyor.

Bizim için burada önemli olan, Türkiye’nin göz göre göre gelen bu felakete seyirci kalması. Ülkede ayçiçeği ekiminin daraltılmasıyla tamamen dışa bağımlı hale gelen bir ülke olarak, komşu ülkedeki bir iç karışıklıkla, neredeyse ülkemiz yağma noktasına geldi.

Bu yaşanan savaşla, “Rusya öksürüyor, biz hastalanıyoruz.” Saldıran ülke başka, saldırı uğrayan başka! Bizimle, güya uzaktan yakından bir ilgisi yok. Buna rağmen savaşın faturasını, ekonomik kaybını biz ödüyoruz. Çünkü biz itiraf etmesek de, adı konmamış “ekonomik işgal altında ve bağımlı/esaret altında” bir ülkeyiz.

Tamer Yazar