Türkiye Şeker Fabrikası A.Ş.’ye ait 14 şeker fabrikasının satış yöntemiyle özelleştirilmesi için ihale süreci Nisan ayında başlayacak. Bu konuda konuşan ve zarar ettiği ifade edilerek satışa çıkarılan fabrikaların stratejik değeri ve önceliği olduğunu söyleyen Antakya Tarım Platformu Başkanı İrfan O. Hatipoğlu, “Ülke tarımının ana omurgasından birini oluşturan pancar üretimi, şeker fabrikalarının özelleştirme girişimiyle bitirilmek isteniyor” dedi.
Şu ana kadar yaşanan örnekleri de sıralayan ve kararın yanlışlığına dikkat çeken Hatipoğlu, şu tespiti yaptı:
“Siyasal iktidarın neo-liberal politikalarının ruhunu, tarımsal KİT’lerin özelleştirilmesi oluşturuyor. Tarımsal üretimin (tütün, çay, et süt, yem, buğday üretimi, gübre, donatım hizmetleri) tüm alanında hizmet veren KİT’ler hızla özelleştiriliyor. Tarımsal üretim ‘milli ve yerli’ olmaktan çıkarılıyor. Bugünkü durum öyle bir hale geldi ki, yetiştirilecek canlı hayvanı, hayvanı beslemek için yem maddelerini, samanı dahi başka ülkelerden alıyoruz. Yetiştireceğimiz bitkinin tohumunu yabancılardan sağlayarak, topraklarımızı GDO’lu tohumlarla buluşturarak kirletiyoruz. Şeker üretimin başına da aynısı gelecek”.
-SONUÇ OLUMSUZ!-
Şeker fabrikalarının kapatılması sonrası pancar şekerinin yerini nişasta bazlı şekerin (NBŞ) alacağını hatırlatan Hatipoğlu, olası sonuçlara dair şunları söyledi:
“NBŞ, yapısı gereği insan sağlığını olumsuz şekilde etkiliyor. Yapılan çalışmalarda, NBŞ içeren besinlerin fazla tüketimi metabolik hastalıkların yanı sıra obezite ile ilişkili kanser türlerinin (kolon kanseri, pankreas, karaciğer ve meme kanseri gibi) gelişmesine zemin hazırladığı saptandı. Erkeklerde ise sperma sayısı/kalitesi bu süreçte olumsuz etkilenecek, kadınlarda yumurtlama düzensizlikleri oluşması sonrasında ise kısırlaşma oranını yükselecek, bedensel/zihinsel sağlık eksikliği çocuk doğumlarının sayısı artacak.” -Tamer Yazar-