İster diyette olun, ister olmayın tuttuğunuz oruç vücudunuzun dengesini şaşıracaktır ve beslenme alışkanlıklarında farklılığa sebep olacaktır. Bu yüzden öğünleri bilinçli geçirmek, vücudu yoracak besinlerden uzak durmak gereklidir. Diyet düzeninde yaptığınız ara öğünler ve beslenme saatleriniz Ramazan ayında uygulanabilir olmadığı için bu açıkları bilinçli kapatmak lazım.
Sahur saat kaçta olursa olsun kalkıp sahuru yapmanız önerilir. Uyumadan önce de sahurda yiyeceklerinizi yiyebilirsiniz fakat bu durumda açlık seviyeniz aradaki saat nedeni ile bir sonraki iftarda fazla olacaktır. Bu sebeple, sahurun kendi vaktinde uyanıp yapmak en sağlıklısı olacaktır.
Diyetteyken Sahurda Yemeniz Gereken Besinler
Sahurda yediğiniz yemekler önem arz ediyor. Yediğiniz yiyeceklerin vücudu yormayan besinler olmasına özen göstermelisiniz. Kahvaltıda yediklerinizi örnek alabilirsiniz. Muhakkak lifli besinlerin sofranızda olmasına dikkat edin.
MedicalPark sitesinin verdiği bilgilere göre Lifli gıdaların yanı sıra sahurda bulunması gereken yiyecekleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:
Protein: Protein, beslenme düzeninde eksik kalmaması gereken gruptur. Diyette daha da önemlidir. Vücudun yağ yerine kas yapısının devam etmesi gereklidir. Bu da proteinleri vazgeçilmez yapar. Protein grubunun tam protein içeren besinlerini tüketmek daha yararlı olacaktır. Bunlar yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal proteinler ve yağlı tohumlar (chia, keten tohumu, kuruyemişler) tam tahıllı besinler gibi bitkisel protein kaynaklarıdır.
Yararlı Karbonhidratlar: Tam tahıllı besinler, kuruyemişler, meyveler, bakliyatlar, arpa, yulaf, çavdar, mısır, patates, tatlı patates, brokoli, havuç gibi besinler sağlıklı karbonhidratlardır ve muhakkak sahur beslenmenize eklenmelidir.
Sağlıklı Yağlar: Bitkisel yağlar sağlıklı yağlar grubudur. Zeytinyağını sıvı yağ olarak yemeklerinizde kullanabilir veya doğrudan tüketebilirsiniz. Avokado da sağlıklı yağ içeren ve müthiş yararlı olan bir besindir. Ayrıca yağlı tohumlar ve kuruyemişler de bu gruptadır.
Vitamin ve Lif İçeren Besinler: Bütün meyve ve sebzeler bu kategoriye girer ve muhakkak tüketilmesi gerekir. Lifli yapısı ile elma, kabak, armut, şeftali, pancar, nohut, bezelye, brokoli, Brüksel lahanası bu grubun en önemli kaynaklarıdır ve muhakkak eklenmelidir.
Diyet Yaparken Sahurda Uzak Durmanız Gereken Yiyecekler
Sağlıksız Yağ İçeren Besinler: Yağlı etler (koyun, kuzu eti), tereyağı, kaymak, yağlı peynirler, sucuk, salam gibi besinler bu grupta yer alır ve sahurda diyet için tüketilmemesi gereken besinlerdir.
Zararlı Karbonhidratlar: Beyaz un içeren besinler, şekerli gıdalar, hazır yiyecekler, patates kızartması, hamur işleri gibi besinler zararlı karbonhidratlardır ve tüketilmemesi gerekir.
Abur Cuburlar: Cipsler, şekerli ve paketli gıdalar, hazır kekler, kurabiyeler, çikolatalar bu grupta yer alır ve diyet için çok zararlıdır. Özellikle sahurda asla tüketilmemesi gerekir.
Sahurda Yiyebileceğiniz Alternatif Yemekler
Sahurda yemek yemek sindirim açısından zor olacağından akşam yemeğinde yediğiniz gibi yemek ağır gelebilir. Fakat çorba iyi bir fikir olabilir. Sindirim açısından çorba mideyi rahatlatabilir. Yine de, en iyi seçenek kahvaltılık olacaktır. Kahvaltı öğününü atlamamak adına kahvaltıda yenecek besinleri sahurda tüketmek güzel bir fikir olabilir.
Çok tuzlu ve şekerli besinlerden kaçınmak gerekir. Özellikle zeytinyağlı sebzeler gibi lifli besinler tüketmek mide ve bağırsak sağlığı için iyi olabilir. Yemekle birlikte bol su tüketmeyi de unutmamalısınız. – Meriç Demiray-