Doğa İnsan Olmadan da Yaşar,

Ama İnsan Doğa Olmadan Yaşayamaz ! Çevreciler, AÇKD ev sahipliğinde bir araya geldi, çevre sorunlarını masaya yatırdı       Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE), Antakya Çevre Koruma Derneği ev sahipliğinde, Harbiye Grand Mina Otel’de bir araya geldi, çevre sorunlarını masaya yatırdı, “Doğa insan olmadan da yaşar, ama insan doğa olmadan yaşayamaz !” mesajını verdi.       Adana, […]

Ama İnsan Doğa Olmadan Yaşayamaz !

Çevreciler, AÇKD ev sahipliğinde bir araya geldi, çevre sorunlarını masaya yatırdı

      Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE), Antakya Çevre Koruma Derneği ev sahipliğinde, Harbiye Grand Mina Otel’de bir araya geldi, çevre sorunlarını masaya yatırdı, “Doğa insan olmadan da yaşar, ama insan doğa olmadan yaşayamaz !” mesajını verdi.

      Adana, Mersin, Antakya, İskenderun, Erzin, Dörtyol çevre dernekleri toplantıda, illerin kısaca çevre sorunlarının özeti ve sorunlara karşı yürütülen mücadelelerde DAÇE nin yapabileceklerini, ithal plastik atıklar ile yürütülecek mücadelenin planlanmasını, İskenderun körfezinin durumunu, savaşın gıda güvenliğine ve çevreye olumsuz etkisini, DAÇE adına yürütülen hukuki süreçleri görüştü ardından Erzin’e gidilerek orada kurulması planlanan polipropilen tesisi için basın açıklaması gerçekleştirdi.

Doğa katlediliyor, çevre kirletiliyor …

      DAÇE Sekreteri Sabahat Aslan yaptığı açıklamada, ülkemizde son zamanlarda bütün yeraltı ve yer üstü zenginliklerinin küresel bir saldırıya maruz kaldığını söyledi ve “Bu saldırının sonucunda doğamız katledilerek çevremiz kirletilmektedir. Ülkemiz, sanayi gelişme adı altında gelişmiş ülkelerin sanayi çöplüğü haline dönüşmüştür. İmar rantları ve vahşi madencilik yüzünden orman katliamları ülkemizin her tarafında yapılmaktadır. Ülkemiz artık temiz hava solumak, kaynağından temiz su içmek hayal olmuştur. Ülkemiz plastik ithalatı ve kullanımıyla dünyada 10. plastik çöplüğünden biri olmuştur. Yaşam alanlarımıza yapılan saldırılardan bir yenisi Erzin’e yapılmak istenmektedir. Narenciyenin başkenti olan, İssos gibi bir antik bölge ve Burnaz gibi eşi benzeri bulunmaz bir sahile, birinci sınıf tarım toprağına ve sahip Erzin bölgemize kirletici bir teknoloji olan Polipropilen tesis kurulumu planlanmaktadır. İskenderun Körfezi’nde ve Erzin’de mevcut kirletici tesisler ile yeterince havası, suyu ve toprağı kirletilmiş olup, planlanan Polipropilen tesis bölgenin daha çok kirlenmesine neden olacaktır” dedi.

Kimyasal tesis hukuki değil …

      Dünyayı iklim ve gıda krizi beklerken tarım alanlarının, su kaynaklarının yanı başına kimyasal tesisin bilimsel ve hukuki olmadığını söyleyen Aslan, şunları dile getirdi: “Ekonomik, sosyal ve çevresel olarak bölgemize zarar verecek Polipropilen tesisi, Anayasanın 56. Maddesinde ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir ve çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve kirlenmesini önlemek devletin görevi’ demektedir. Erzin ve Doğu Akdeniz halkı olarak yaşam alanlarımıza ve sağlığımıza zarar verecek olan bu projenin yapılmasını istemiyoruz. Erzin halkı zehir solumak istemiyor. Yetkililer, Erzin ve Doğu Akdeniz halkının taleplerini yerine getirerek projeyi durdurmalıdır.”

Projeden vazgeçilmeli …

      Daha sonra Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu’da yaptığı kısa konuşmada; “Doğu Akdeniz Çevre Derneklerinin yaptığı açıklamada olduğu gibi, Erzin’de böyle bir tesisin kurulmasına karşıyım ve mücadelemi de sürdüreceğim” dedi.

      Yöre halkından Emekli Öğretmen Mehmet Akif Yılmaz da şu açıklamayı yaptı; “Bizler burada yaklaşık olarak 200 kişi yaşamaktayız. Sağlığımıza kastedecek bir tesisin kurulmasını istemiyoruz. Eğer bu tesis buraya kurulursa alacağımız havamız kalmayacak, içeceğimiz su kalmayacak. Yetkililer biran önce bu projeden vazgeçsin.”

      Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version