Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doğru, Akılcı, Parite Koruyucu Olmalı…

ZMO, tarımda desteklemelere dikkat çekti Ziraat Mühendisleri Odası, üreticinin mağdur

ZMO, tarımda desteklemelere dikkat çekti

Ziraat Mühendisleri Odası, üreticinin mağdur edilmemesi için tarımsal desteklemelerin bir an önce doğru ve akılcı bir şekilde belirlenmesini, hedeflere ulaşmaya hizmet edecek tarz ve miktarda ürünler arasındaki pariteyi koruyarak üretim dönemi öncesinde açıklanmasını istiyor.
Hatay Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Ahmet Sever, yaptığı açıklamada, tarımsal üretimin devamlılığı için çeşitli başlıklar altında yıllardır ödenen desteklemelerle ayakta durmaya çalışan çiftçilerin en zor şartlar altında dahi üretime devam ettiklerini belirterek şunlar kaydetti:
“Son 20 yıldır, küresel yanlış politikalarla tarımdaki kayıpları artarak sürmüş ülke tarımı, ithalata yenik düşmüştür. Tarımın önemli kaynaklarından olan hayvancılık sektörü çökmüş, hayvancılıkta krizi gidermek için gerçek üreticiler yerine ilgisiz kesimlere verilen destekler ve faizsiz krediler boşa gitmiş, tarımdan kopmalar başlamıştır.
Dünyadaki diğer ülkeler açlığı, geleceğin en önemli sorunu olarak gündemine alıp tarım sektörünü destekler ve tarım sektörünü korumaya yönelik önlemler alırken, ülkemizde tarım topraklarını korumak yerine; meralar, otlaklar, yalaklar ve kışlaklar gibi beleş yem kaynakları, yapılaşmaya açılma yönünde alınan kararlarla karşı karşıya kalmışlardır.
Çiftçilerimiz, uzun zamandır, tarımsal desteklemelerini planlayarak üretim girdilerini temin etme ve buna göre ödemelerini girdi veren paydaşlarına yapmakta, üretimde çok fazla sorun yaşamamışken, son günlerde desteklemelerin ödenmesi ve desteklerin devam edip etmemesi konularında sıkıntılar başladığı görülmektedir.
2018 yılındaki desteklemeleri genel anlamda değerlendirdiğimizde; bitkisel üretimde havzaya göre, hayvansal üretimde bölgelere göre, mazot ve gübre desteklerinin de ürün ve havzaya göre belirlendiğini görüyoruz. Önceki yıllara göre desteklemelerde hiç artış yapılmamış olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle çiftçiler, bekledikleri desteği görememiş ve hüsrana uğramışlardır. Ayrıca girdi fiyatlarındaki artışlar desteklerde dikkate alınarak artırılmamış olması da sosyal adaletle bağdaşmamıştır.
Diğer taraftan, geçmiş yıllarda dile getirdiğimiz gibi, bizde destekler, üretim dönemi sonunda belirlenmektedir. Halbuki, üretim döneminden önce belirtilmiş olsa, çiftçi ne ekeceğine ve üreteceğine karar vererek üretimini pazar koşullarına göre ayarlamış olacaktır.
Destekleme ödemelerinin ne zaman yapılacağı belli değildir. Yeni Tarım ve Orman Bakanlığı desteklemelerin ödenmesi, bazı desteklemeler için başvuru yapılması ve askıya alınması konularında girişlerin yapılıp yapılmaması, bazı destekleme (İyi Tarım Uygulamaları gibi) sürelerinin geçmiş olmasına rağmen bir açıklamada bulunulmamış olması sıkıntı yaratmaya başlamıştır. Meyve sebze konusunda yapılan desteklemelerin başında gelen iyi tarım ve organik tarım yapan çiftçilerimiz, hasretle ödeme, müracaat ve desteklemelerin devam edip etmeyeceğini merakla beklemektedirler.
Ziraat Mühendisleri Odası olarak, üreticinin mağdur edilmemesi için tarımsal desteklemelerin bir an önce doğru ve akılcı bir şekilde belirlenmesini, hedeflere ulaşmaya hizmet edecek tarz ve miktarda ürünler arasındaki pariteyi koruyarak üretim dönemi öncesinde açıklanmasını, tarıma teknolojiyi aktaran Tarım Mühendislerinin üretimde istihdamının sağlanmasını kamuoyuna saygı ile duyururuz.” -Cemil Yıldız-