Doğu Anadolu Fayı Uyandı!

Doğu Anadolu Fay Hattı’nın en güney ucunda bulunan Hatay’ı da yakından ilgilendiren son açıklama, Cumartesi günü Malatya’nın Pütürge ilçesinde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Prof. Dr. Naci Görür’den geldi. Cumartesi günü Malatya’nın Pütürge ilçesinde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem, Hatay’ın da bir ucunda olduğu Doğu Anadolu Fay hattına dair tartışmaları yeniden alevlendirdi. Depremin ardından […]

Doğu Anadolu Fay Hattı’nın en güney ucunda bulunan Hatay’ı da yakından ilgilendiren son açıklama, Cumartesi günü Malatya’nın Pütürge ilçesinde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Prof. Dr. Naci Görür’den geldi.

Cumartesi günü Malatya’nın Pütürge ilçesinde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem, Hatay’ın da bir ucunda olduğu Doğu Anadolu Fay hattına dair tartışmaları yeniden alevlendirdi. Depremin ardından gözler ise Türkiye’nin önde gelen deprem uzmanlarından Prof. Dr. Naci Görür’e çevrildi.

-BEKLENEN!-

Prof. Görür’e göre, bu, daha büyük depremlerin habercisi ve 7 ya da üzerinde büyüklükte yeni depremler olacak.

“2020 senesinde Elazığ depremi ardından, insanları uyardım. Muhtemelen başka bilim insanları da uyarmıştır ama… Benim söylediğim şu idi; Doğu Anadolu Fayı, bir anlamda uyandı! Doğu Anadolu Fayı’nda, bundan sonra büyük depremleri; Çelikhan-Erkenek, Maraş-Türkoğlu yöresinde bekliyorum, birinci derecede önemli olarak. Onun için de insanları uyarıyoruz. Ne büyüklükte derseniz eğer… 7 civarında Çelikhan-Erkenek, Maraş-Türkoğlu civarında da maksimum 7.4 ile 7.6 gibi gözüküyor.”

-YAŞLI BİR HAT!-

Doğu Anadolu Fay hattı için “uyandı” değerlendirmesinde bulunan deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür’e karşın, aksini düşünenler de var. Bu konuda konuşan bir diğer isim olan Prof. Dr. Ahmet Ercan, Doğu Anadolu Fayı’nın yaşlı olduğunu ve çok büyük bir deprem üretemeyeceğini ileri sürüyor.

“Doğu Anadolu kırık kuşağı, Anadolu’nun en yaşlı kırık kuşağıdır. Yaklaşık 15 milyon yıl yaşındadır. Kuzey Anadolu kırık kuşağı ise 3.5 milyon yıl yaşındadır, daha gençtir. Bunu neden söylüyorum? Yaşlı olan kırıklar, çok fazla hareket etmezler. Yaşlı insanların az hareket etmesi gibi! Genç olanlar ise çok hareket eder ve çok daha büyük depremler yaratır. Bu nedenle, Doğu Anadolu kırığı harekete geçti denilemez! Bu, bilim dışı bir olay. Kırık, zaten hareketli olan bir yerdir. Deprem üretebilir. Bu da sürpriz falan değildir.”

Tamer Yazar

Exit mobile version