Doktorlar,

Giresun’daki olayda meslektaşına sahip çıkarak görevine iadesini istedi: Hasta olmadan ilaç yazma, yazdırma suçtur Giresun’da geçtiğimiz hafta sonunda yaşanan, yaşlı bir hasta ile doktor arasındaki diyalog sonrası göreve çağrılan polisin kelepçe taktığı, ardından yaşlı adamın hayatını kaybettiği olayla ilgili bir değerlendirme yapan Hatay Tabip Odaları ile Aile Hekimleri Derneği ortak açıklamasında, hasta olmaksızın ilaç yazılması […]

Giresun’daki olayda meslektaşına sahip çıkarak görevine iadesini istedi:

Hasta olmadan ilaç yazma, yazdırma suçtur

Giresun’da geçtiğimiz hafta sonunda yaşanan, yaşlı bir hasta ile doktor arasındaki diyalog sonrası göreve çağrılan polisin kelepçe taktığı, ardından yaşlı adamın hayatını kaybettiği olayla ilgili bir değerlendirme yapan Hatay Tabip Odaları ile Aile Hekimleri Derneği ortak açıklamasında, hasta olmaksızın ilaç yazılması ve yazdırılmasının suç olduğuna atıfta bulunularak, söz konusu üzücü olayda hasta olmadan ilaç yazdırılmak istendiği, doktorun da görevini yerine getirdiği sırada zorlamayla karşılaştığı kaydedildi.
Hatay Tabip Odası Yönetimi ile Hatay Aile Hekimleri Derneği ortak açıklamasında, görevli doktorun yasalar çerçevesinde görevini yerine getirmek istediği sırada sosyal medyada linç kampanyasına maruz şekilde yargısızca infaz edildiğini, bunun etkisiyle de soruşturma sağlığı bakımından doktorun açığa alındığı hatırlatıldıktan sonra, “Bunu asla kabul etmiyoruz. Derhal bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz” denildi.
Aile Hekimleri Derneği ve Tabipler Odası Yönetimi adına açıklamayı okuyan Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Cengiz Haksöz, sorunun ana kaynağının, evde yatalak olduğu öne sürülen hastanın eşinin, raporlu olduğunu iddia ettiği ilaçları yazdırmak için ASM’ye geldiği, misafir hasta olarak kişi ile görüşüldüğü, talebinin hasta görülmeden yapılamayacağı ve bunun suç olduğunun anlatıldığı kaydedilerek, buna rağmen kişinin talebinde ısrarcı olması üzerine güvenlik görevlisi çağrılmasının hasıl olduğu belirtildi ve şöyle denildi.
“Hasta olmadan ilaç yazdırma talebi haksızdır ve yapılması halinde suçtur. Yıllarca SKG’ya başvurarak bu sorunu çözme talebimiz yerine getirilmediği gibi, nitelikli, dolandırıcılık, resmi evrakta sahtecilik v.s. gibi son derece ağır ithamlarla yargılanan ve ceza alan meslektaşlarımız vardır.
Durum gayet açık ve ne ortada iken ve talebin suç unsuru olduğu bilindiği halde, meslektaşlarımızın açığa alınması, biz hekimleri vatandaşın önüme atmaktan başka bir şey değildir. Her gün uygunsuz ilaç yazımı, yasal olmayan rapor talebiyle uğraşan bizlerin tek derdi, mesleğimizi ve işimizi hakkıyla, layığıyla yapmaktır.
Sağlıkta şiddet konusunda adımlar atılmasını beklediğimiz bugünlerde, haklı iken haksız durumuna düşüren işlem sağlıkçıya karşı olan şiddeti körükleyecektir.
Beklentimiz, Bakanlığın meslektaşımıza sahip çıkması, SGK’nın bu ilaç yazdırma mevzusunda net tavrını ortaya koyması ve sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkmasıdır. Beyaz Kod gibi versen de vermesen de soruşturma açılan uygulamalara, 184 gibi bizleri ve yerel idarecileri yok sayan alçaltıcı uygulamalara son verilmelidir.”
Hatay aile Hekimleri Derneği ve Hatay Tabip Odası Yönetimi adına açıklamayı okuyan Tabip Odası Başkanı Cengiz Haksöz, açıklamasının son bölümünde şöyle dedi:
“Hekimin kendi tedavisi, tavsiyesi olmayan ilaçları yazdırmak, raporlu bile olsa suç ise, devlet bu durumda mağdur olacak vatandaşları düşünmeli ve çözüm bulmalıdır. Evde sağlık hizmeti ayrı ve farklı bir işlemdir. Bu durumun hastane veya ASM’lerle çözülemeyeceği işin pratiğinde anlaşılmıştır. Hastane ve Aile Sağlığı Merkezleriyle uyumlu, 112 Acil sağlık sistemine benzer bir uygulama ile bu sorun çözülebilir. Sistemin mağduru olan vatandaşımıza Allah’tan rahmet dilerken, bu konuda işinin gereğini yapan meslektaşımızın sonuna kadar arkasında olduğumuzu ve tüm hukuki süreçte destek olacağımızı beyan ederiz.”
-Cemil Yıldız-

Exit mobile version