Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Domates Neden mi Pahalı?

İkinci kademe domates üretiminde sıkıntı yaşanması ve henüz tam anlamıyla
İkinci kademe domates üretiminde sıkıntı yaşanması ve henüz tam anlamıyla yüksek arza erişilememesinden kaynaklı…

Mutfakların vazgeçilmezi domates, bugünlerde 15-20 liradan satılıyor. Bu mevsimde kg’ı 15-20 TL domates ise neredeyse akıllara ziyan bir duruma da işaret ediyor.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Sedat Recep Toktürk, yaz dönemine girilmesine rağmen domates fiyatlarının düşmemesini, üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle, çiftçinin ikinci kalite ürünü ekememesi olarak açıkladı.
Halciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Sedat Recep Toktürk, bu konuda şunları dile getirdi:
“Domates üretiminde yaşanılan kayıplar, piyasada arz sorunun yaşanmasına neden oluyor. Geçtiğimiz üretim sezonunda para kazanamayan domates üreticisi, girdi fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle yeterince ekim yapamayınca, ürün fiyatında düşüş yaşanmadı. İstanbul Hali’nde domatesin kilogram fiyatı 10 ile 12 TL arasında değişirken, Antalya Hali’nde ise 6 ile 11,5 lira arasında satışa sunuluyor. İkinci kademe domates üretiminde sıkıntı yaşandı ve henüz tam anlamıyla yüksek arza erişilemedi.”
Türkiye Halciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Sedat Recep Toktürk, yüksek fiyatların nedenini, maliyetlerden dolayı ikinci kademi üretimin yeterince yapılamasından kaynaklandığını söyledi. Toktürk, Türkiye’de üretim enflasyonun son derece yüksek olduğunu ve bu süreçte fiyatların aşağı çekilmesinin mümkün görünmediğini ifade ederek, “İstanbul Hali’nde domates ,10 ile 12 lira arasında fiyatlarla satışa sunuluyor. Örneğin salatalık üretimi, son derece kontrolsüz ve hızlı gelişiyor. Bir gecede, serada bir anda üretim patlayabilir ve yüksek orana çıkabilir. Salatalıkta üretim kontrol edilemiyor ve bu da ister istemez fiyatları çok aşağı çekiyor” dedi.
SİN: Rusya talebi düşürdü, Domates fiyatı 10 TL’ye düşer!
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı (AKİB) Nejdat Sin, fiyatların yüksek olmasının arz-talep kaynaklı olduğunu belirterek, “İhracata da 14 ile 15 liraya gidiyor. Fakat fiyatların önümüzdeki hafta 10 liranın altına düşmesini bekliyoruz. İhracatta Rusya tarafında talep vardı, ama orada da bir yavaşlama söz konusu” dedi.
Bu arada Antalya Ticaret Borsası (ATB), Mayıs ayı “Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksi”ni açıkladı. Buna göre, Mayıs ayında miktar endeksleri; domateste 79, sebzede 114 ve meyvede 160 olarak gerçekleşirken, fiyat endeksleri domateste 786, sebzede 484 ve meyvede 582 olarak yansıdı. Mayıs ayı endeksleri, miktarda, bir önceki aya göre (aylık) domateste yüzde 8,14, sebzede yüzde 25,38 meyvede ise yüzde 175,57 arttı. Miktar endeksleri, geçen yılın aynı ayına göre (yıllık) domateste yüzde 5,06 düşüş yaşanırken, sebzede yüzde 15,69 ve meyvede ise yüzde 27,39 artış oldu. Mayıs ayında miktar ve fiyat endekslerindeki yıllık değişimler, domates, sebze ve meyvede fiyat bakımından son 7 yılın rekoru kırılırken, miktar bakımından ortalamada seyretti.
-Domates fiyat endeksinde yüzde 288 artış-
Mayıs ayında, domates fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 288,03 olarak gerçekleşti. Miktardaki kısmi azalışa karşılık, fiyat değişimi rekor olarak endekse yansıdı. Sebze fiyat endeksindeki yıllık değişim ise yüzde 169,64 oldu. Sebzenin domatesten daha düşük kalması, miktar endeksindeki yüzde 16’ya yakın artış sayesinde oldu.
-Cemil Yıldız