Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Dönmüyor” Değiller!

Ayda ortalama 5 bin Suriyeli Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Göç

Ayda ortalama 5 bin Suriyeli

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (AYBÜ-GPM) açıkladığı Türkiye Göç ve İnsan Hareketlilikleri Yıllık Raporu’na göre, aylık ortalama 4000-5000 civarında Suriyeli, ülkesine gönüllü olarak geri dönüyor.

AYBÜ-GPM tarafından hazırlanan “Türkiye Göç ve İnsan Hareketlilikleri Yıllık Raporu”, aralarında Hatay’ın da olduğu iller bazında bazı rakamları paylaştı.

Rapor, gündemin en hareketli başlığı olan “geri dönüşlere” dair şu tespite yer verdi:

“Suriyelilerin geri dönüşüne dair tartışmalar, gündemin üst sıralarına oturmuştur. Türk siyasi arenasında, ilk defa ağırlıklı olarak mülteci ve göçmen karşıtı söylemleri ile öne çıkan bir siyasi oluşumun ortaya çıkması, gerek muhalefet ve gerekse iktidar partilerinin ‘Suriyelilerin geri dönüşleri ile ilgili plan ve projelerinin’ tekrar gündeme gelmesine neden olmuştur. Bu çerçevede, konu, önceki yıllara göre daha sık ve sert tartışmalar eşliğinde kamuoyunun gündemine gelmektedir. İstatistikler, aylık ortalama 4000 – 5000 civarında Suriyelinin, ülkesine gönüllü olarak geri döndüğüne işaret etmektedir.”

Ağırlıklı olarak Suriyeli olmak üzere, eğitim alan yabancı uyruklu öğrencilerin dağılımı ise raporda şöyle yer aldı:

“En çok yabancı uyruklu öğrenci, 168.083 kişiyle İstanbul, 68.663 kişiyle Gaziantep, 72.003 kişiyle Hatay’da eğitim almaktadır.”

Suriyeli sığınmacıların iller bazında oluşturduğu kalabalık ise AYBÜ-GPM tarafından hazırlanan Türkiye Göç ve İnsan Hareketlilikleri Yıllık Raporu’nda şu şekilde paylaşıldı:

“Suriyeli nüfusunun yoğun olarak yaşadığı iller; Hatay, İstanbul, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Mersin, Bursa, İzmir, Konya ve Kilis olarak sıralamaktadır. Bu şehirlerdeki toplam Suriyeli nüfusu (2.914.917), Türkiye’deki bütün Suriyelilerin (3.736.799) %78’ini oluşturması açısından dikkat çekicidir. Anılan ilk on ilin, daha çok sanayi ve ticaret şehirleri olduğu görülmektedir. Ayrıca sınır bölgesindeki dört il olan; Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Kilis, Türkiye’deki Suriyelilerin %38’ine ev sahipliği yapmaktadır.”

Tamer Yazar