Dor Mabedi Pırıl Pırıl

Samandağ Kaymakamı’ndan tarihe sahip çıkan bir hamle: Samandağ-Çevlik’te, milattan önce 3.yüzyılda Seleucia Pieria’da 1939 yılında yapılan kazı çalışmalarında, dorik stilde yapılmış tapınağın kazısında çıkarılan eserler, kazıyı yapan Princeton Üniversitesi tarafından yurtdışına götürüldü. Yıllar, on yıllar geçti, tarihimize sahip çıkamadık! Samandağ Kaymakamı Cahit Çelik, nihayet bu önemli konuya el attı ve ilk etapta da koruma amaçlı bir […]

Samandağ Kaymakamı’ndan tarihe sahip çıkan bir hamle:

Samandağ-Çevlik’te, milattan önce 3.yüzyılda Seleucia Pieria’da 1939 yılında yapılan kazı çalışmalarında, dorik stilde yapılmış tapınağın kazısında çıkarılan eserler, kazıyı yapan Princeton Üniversitesi tarafından yurtdışına götürüldü. Yıllar, on yıllar geçti, tarihimize sahip çıkamadık! Samandağ Kaymakamı Cahit Çelik, nihayet bu önemli konuya el attı ve ilk etapta da koruma amaçlı bir temizlik çalışması gerçekleştirdi.

Samandağ Kaymakamı Cahit Çelik, Çevlik-Selevkiya Pieria’daki tarihi eserlere sahip çıkmak üzere, bölgede koruma amaçlı bir temizlik çalışması yaptırdı. Bu çalışmayı diğer hamlelerin izleyeceği ifade edildi.
Samandağ Kaymakamlığı, gelişme ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Kaymakamlığımızın talebi üzerine, Hatay Arkeoloji Müzesi’nin denetimde Ayhan Kara Vakfı tarafından Dor Mabedi olarak yıllardır yapılmayan bitki ve çevre temizliği yapıldı. Temizlik çalışmasına eşlik eden Kaymakamımız şunları ifade etti… ‘Dor Mabedi’nin hangi tarihte yapıldığı tam olarak bilinmemekle beraber, I. Antiochus’ un Mısır’da hüküm süren Ptolemy’nin İskenderiye’de yaptırdığı Sema Tapınağı’na benzer bir tapınağı yaparak babasının küllerini buraya gömdüğü iddia edilmektedir. Bu anlamda, tapınağın en geç İ.Ö.3.yüzyılın ilk yarısında inşa edilmeye başlandığı kabul edilebilir. I.Antiochus, bu tapınağı bir Nicatoreion tarzında düzenlemekten ziyade, Olimpik tanrıların (Zeus’un) anıldığı bir bina şeklinde yaptı. Seleucia Pieria’da 1939 yılında yapılan kazı çalışmalarında Dorik stilde yapılmış tapınağın ölçülerinin 37 x19 metre olduğu, 6×12 sütun sayısı ile yapının peripteros bir plan sergilediği tespit edilmiştir. Bu kazı çalışmalarından sonra oradan çıkarılan eserler Maalesef kazıyı yapan Princeton Üniversitesi tarafından yurtdışına götürüldü. Amacımız, bu güzel tarihi alanın korunmasını sağlamak. Eğer müdahale etmeseydik, özellikle incir ağaçları oradaki taşların hepsini tahrip edecektir. Çalışmanın yapılmasına katkı sağlayan Ayhan Kara Vakfı Başkanı Ayhan Kara’ya teşekkür ediyorum.”
-KARA’NIN MESAJI-
Kaymakamlığın isteği üzerine tarihe sahip çıkma adına destekte bulunan bölgenin başarı İşadamı Ayhan Kara da Vakfı kanalıyla temizlik çalışmasını gerçekleştirdikten sonra şu mesajı yayınladı:
“Dor Mabedi Samandağ Kaymakamlığı ile Hatay Arkeoloji Müzesi’nin izni ve denetimi altında Ayhan Kara Vakfı tarafından temizleniyor, inşallah restorasyonu da tarafımızdan yapılacak. Değerlerimize sahip çıkmaya devam ediyoruz.”  -Cemil Yıldız-

 

Exit mobile version