Haldun Dormen’in yazdığı, sezonun yeni oyunu ‘Küllerin Arasından’, 21 Aralık’ta Antakya’da sahneleniyor. Oyun, sanat hayatının zirvesindeyken sahnelere veda eden bir aktörün yıllar sonra küllerinden yeniden doğuşunu anlatıyor.
19 Aralık-20 Şubat arasında Mersin, Adana, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Antalya, Denizli, Aydın ve İzmir’de tiyatro severlerle buluşmaya hazırlanan ‘Küllerin Arasından’ adlı oyun, 21 Aralık saat 20.30’da Antakya Meclis Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.
Arena Oyuncuları’nın yeni oyunu, Haldun Dormen’in yazdığı ‘Küllerin Arasından’, izleyicilerini, dekorun arkasına davet ediyor. Kimi ‘yaralarını bir türlü saramayan’, kimi ‘umudunu koruyan’ bir grup insanın kader ortaklığını ve seyircinin hep merak ettiği sahne arkasının bazen neşeli, bazen hüzünlü, bazen de gergin olaylarını anlatıyor.
Sanat hayatının zirvesindeyken, yaşadığı acı olaylar nedeniyle uzun bir süre sahnelere veda eden, bir zamanların büyük aktörü Cahit Güney umulmadık bir teklif almıştır. O, Cahit Güney’dir ve bu teklifi geri çevirebilmesi mümkün değildir. Ancak, o eşikten geçebilecek gücü var mıdır, “eskisi gibi” olabilmek mümkün müdür, kendisi de bilememektedir. Ömrünü kocasına adamış, genç ve güzel eşi Ayfer Güney’in ise iki yol vardır önünde. Bu zorlu eşikte ya destek olacaktır Cahit’e, ya da uzaklaşıp gidecektir…
Dekoru, kostümleri, müzikleri ve başarılı oyuncu kadrosuyla sahne arkasının tüm heyecanını yaşayarak izleyeceğiniz bu oyun, sizlere tam bir tiyatro keyfi sunacak.
-KADRO-
Haldun Dormen’in “Taşra Kızı”ndan yola çıkarak yazdığı ve başrolünde oynadığı, Kerem Atabeyoğlu’nun yönetmenliğini üstlendiği “Küllerin Arasından”da; Dormen’in yanı sıra Defne Yalnız, Kerem Atabeyoğlu, Almıla Uluer, Emre Taşkıran, Onur Birgi, Oytun Terzi, Murat Buyruk, Muazzez Serap Naldemir ve Hamit Mutlu rol alıyor. Kostüm tasarımında Dormen’in kız kardeşi Güler Yiğit’in imzası bulunan oyunun dekorlarını Başak Özdoğan, ışık tasarımını Emir Uğurçağ, illüstrasyonlarını M. K. Perker, müziklerini ise Orhan Enes Kuzu hazırladı.
‘Küllerin Arasında’, bu sezonun yeni oyunu. Geçtiğimiz günlerde seyirciyle buluştu. Oynadığınız bütün oyunlarda salon hınca hınç dolu oluyor. Oyunla ilgili nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?
Değişik bir karakterde oynadığım için, çoğunlukla komedilerde oynadım bugüne kadar, bu yüzden seyircinin hoşuna gidiyor galiba, beni değişik bir rolde görmek. Beğendiklerini söylüyorlar. Samimilerse, mutlu oluyorum. Alkışlar çok iyi oluyor. Bitmiyor o alkışlar. Ben çıkınca çok da candan alkışlıyorlar. O zaman da şevk geliyor, zevk geliyor. Siz de keyifle çıkıyorsunuz seyircinin karşısına.
‘Küllerin Arasında’ oyunundaki Cahit Güney karakteri gibi siz de çok büyük bir değersiniz. Oyunda, karakter, seyirciye çok büyük bir oyuncu olarak yansıtılıyor. Tıpkı sizin gibi. Cahit Güney, tüm zorluklara rağmen hiçbir zaman bunu sahneye ve ekibe yansıtmıyor. Bu noktada şunu merak ediyoruz: Cahit Güney gibi, acaba Haldun Dormen de benzer durumlar yaşadı mı?
Bence, çok çok önemli bir durum olursa yansıtırım herhalde. Ateşim çıkmışsa 41’e, ki çıktı, yansıtırım. Vaktiyle Dormen Tiyatrosu’nda bir oyunu oynarken, 41 ateşle oynadım. İster istemez arkadaşlarınızdan yardım istiyorsunuz. Şaşırırsam, düşersem, kalkarsam, bilmem ne yaparsam filan yardım istiyorsunuz. Ama sahneyi etkileyeceğini zannetmiyorum.
Zaten farkındaysanız, bütün yazdığım oyunlar hepsi tiyatroyla ilgili. Çünkü en çok bildiğim şey tiyatro. Hayatım tiyatroda geçiyor. Bu yüzden yazdığım metinler de tiyatroyla ilgili. Hisseli Harikalar Kumpanyası, Geceye Selam, işte Kantocu, hepsi de tiyatroyla ilgili.
Türk Tiyatrosu ve Türk Sanatı için çok önemli bir değersiniz. Haldun Dormen, 7’den 77’ye herkesin hayranlık ve saygı duyduğu bir isim. Sanat hayatınızın herhangi bir döneminde bir idol olmanın üzerinizde yarattığı bir sorumluluk oldu mu?
.
Yok, baskı hissetmedim. Yalnız, yapmam gereken şeyleri en doğru yolda yapmaya çalıştım. O da baskı değildi. Sarhoş olarak halk arasında yürümemeye, içkili olarak sahneye çıkmamaya, vaktinde provaya gelmeye, seyirciye saygı göstermeye… Bunlara hep gayret ettim. Bunları yapınca, zaten ister istemez iyi bir tiyatrocu oluyorsunuz. Ben, inandım tiyatroya, ki tiyatro da bana inandı.-Tamer Yazar-