Önceki gün TSK tarafından barış pınarı harekâtı başlatıldı. Kısa sürede askeri ve diplomatik alanda başarı sağlanmasını diliyoruz. 82 Milyon tek yürek olarak Mehmetçiğimize başarılı olması için dua etmektedir. Dileğimiz hiçbir Mehmetçiğin burnu dahi kanamadan bu harekâtın başarı ile sonuçlanmasıdır…
***
Gerçek demokrasi ile yönetilen veya rejimin demokrasi olduğunu söyleyen ülkeler, çeşitli devlet modellerini benimserler.
Genellikle bu ülkelerde, dört çeşit devlet modeli benimsenir ve yaşama geçirilir.
Bunlar sırasıyla; hukuk devleti, kanun devleti, polis devleti ve parti devleti olarak sıralanır.
Demokrasiyi tüm kurum ve kuralları ile uygulayan, ülkesinde üstünlerin hukukunun değil, hukukun üstünlüğü ilkesini benimseyen, demokrasinin bütün gereklerini ödünsüz yerine getiren, bu arada kuvvetler ayrılığı ilkesini de gerçek anlamda özümseyen ve benimseyen ülkelerde, hukuk devleti varlığını sürdürür.
Hukuk devletinde, yasaların hukuka uygun olarak çıkartılması ve yürürlüğe konulması konusunda çok ciddi önlemler alınır, bu doğrultuda her türlü eleştiri göz önünde tutulmak suretiyle gereken yapılır.
Hukuk devletinde, herkes düşüncelerini özgürce ifade eder, yazar, çizer ve açıklar. Buna hiçbir şekilde engel olunamaz.
Yine hukuk devletinde, herkes yasalara uyma ve şiddete başvurmama koşulu ile, toplantı ve gösteri hakkını kullanır, bu doğrultuda yapılması gereken her şeyi yapar, her adımı atar. Buna hiç bir şekilde engel olunamaz ve hukuk devleti ilkelerine uygun olarak yürürlüğe konulan kanunlarda da buna hiç bir cezada verilemez.
Özetle; çoğulcu, özgürlükçü , eksiksiz demokrasilerde, hukuk devleti varlığını sürdürmek suretiyle, toplumun huzur ve mutluluğunu sağlar. Bu doğrultuda gereken yapılır. Bu devlet biçimini kabul eden ülkelerde, umutsuzluk bulutları yerine umut ışıkları saçılır ,herkes yarınından ,geleceğinden emin olarak ,huzur içerisinde bir yaşam sürer.
Kanun devletinde ise; hukukun üstünlüğü ilkesi çıkartılan kanunlarla sınırlandırılır. Yürürlüğe konulan yasalar , çoğunluğu elinde bulunduran partilerin görüşleri doğrultusunda yaşama geçirilir.
Başka bir anlatımla, hukukun üstünlüğü ilkesi, çıkartılan ve yürürlüğe konulan kanunların sınırları içerisinde uygulanır. Bu tür devlet modelini kabul etmiş ülkelerde, daha önce tüm haklar verilmiş gibi sayılır ,ancak daha sonra yürürlüğe konulan kanunlar doğrultusunda sınırlamalar yapılır. Kanun devletinde, asıl olan kanunlardaki metinlerdir. Bu metinlere sıkı sıkıya bağlı kalınır. Metnin dışına çıkılmaz. Böyle olunca da, hukuk devleti ilkesinden adım adım ödünler verilmeye ve kanun devletinin en katı bir şekilde uygulanmasının sağlanmasına geçilir.
Diğer bir devlet modeli ise polis devletidir. Bu modeli benimseyen ülkelerde, hukukunda, kanunun da zaman zaman bir yana ötelenmesi suretiyle, polisiye tedbirlerle o ülke yönetilmeye başlanır. Böyle olunca da ülkenin hukuk ve kanun bir yana, belli bir kural içerisinde yönetilme imkânı da ortadan adım adım kaldırılır.
Son olarakta, parti devleti söz konusu olabilir. Bu modeli benimseyen, ülkelerde hukuk, kanun, polisiye tedbir ve kararlar bir yana itilmek suretiyle ülkeyi yönetenlerin mensup oldukları kurum ve kuruluşlarda görev alanların isteği doğrultusunda kararlar alınır, adımlar atılır, yasalarda bu istek doğrultusunda hazırlanıp yürürlüğe konulur.
İşte gerçek demokrasiyi benimseyen ülkeler ile demokrasi ile yönetildiğini iddia eden ülkelerde benimsenen devlet modelleri bunlardan ibarettir.
Elbette ki; en iyi devlet modeli hukuk devletidir.
Eğer, gerçek demokrasi ile yönetilme benimsenmiş ise, mutlaka hukuk devleti ilkesinin yaşama geçirilmesi gerekir.
Bu ilkenin var olduğu devletlerde, demokrasinin tam anlamıyla yaşama geçtiği, kimsenin düşüncesinden dolayı zarar görmediği, herkesin eşit hak ve hürriyete sahip olduğu, kuvvetler ayrılığı ilkesinin tüm kurum ve kuraları ile uygulandığı, her şeyin hassas kuyumcu terazisi ile tartılması suretiyle kararların alındığı, adımların atıldığı görülür. Aranan ve özlenen devlet modeli biçimi de hukuk devleti modelidir.
Bu nedenledir ki; dünyanın demokrasi ile yönetilen ülkelerinin çoğunda bu model uygulanmaktadır…
YORUMLAR