DSİ, arazi toplulaştırmasında Hatay’ı dışlıyor mu?

Bölgede Her Yer Tamam, Hatay Yok! Devlet Su İşleri Adana Bölge Müdürlüğü’nün, Güney’de arazi toplulaştırması çalışmalarında hızlı hareket ettiği ve Adana, mersin ile Osmaniye’de bu alandaki çalışmaları tamamladığı kaydedilirken, ilimiz Hatay’ın ise bu alanda diğer illerin çok gerisinde kalması dikkat çekiyor. DSİ Adana Bölge Müdürlüğü, yayınladığı bültende, arazi toplulaştırmasının gerekliliği ve yararları üzerine genel bilgiler […]

Bölgede Her Yer Tamam, Hatay Yok!

Devlet Su İşleri Adana Bölge Müdürlüğü’nün, Güney’de arazi toplulaştırması çalışmalarında hızlı hareket ettiği ve Adana, mersin ile Osmaniye’de bu alandaki çalışmaları tamamladığı kaydedilirken, ilimiz Hatay’ın ise bu alanda diğer illerin çok gerisinde kalması dikkat çekiyor.
DSİ Adana Bölge Müdürlüğü, yayınladığı bültende, arazi toplulaştırmasının gerekliliği ve yararları üzerine genel bilgiler verirken, sınırlı sayılabilecek mevcut tarım topraklarından daha fazla verim alınmasını sağlayacak yol ve yöntemlerin bulunması gerekliliğine vurgu yaptı ve, “Bu yöntemlerden birisi ve en önemlisi; dağınık, çok parçalı ve tarımsal altyapısı eksik olan parsellerin arazi toplulaştırma çalışmalarıyla yeniden düzenlenmesi ve kullanılmayan alanların tarıma kazandırılmasıdır” dedi ve arazi toplulaştırılmamasının amaçlarını şöyle sıraladı.
“Arazi toplulaştırma çalışmalarının amacı; Tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, iş gücü ve sermaye kullanımı sağlamak, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir.”
-İLLERDE DURUM-
Adana, Hatay, Osmaniye ve Mersin illerinde yürüttüğü çalışmalar hakkında açıklamada bulunan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Adana’da, bugün itibari ile 99 bin 869 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden çalışmalarla, 201 bin 310 hektar alanın 2020 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir” dedi.
Hatay’da arazi toplulaştırma işlemleri devam ettiğine işaret eden DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Hatay ilimizde devam eden çalışmalarla, 53 bin 877 hektar alanın 2020 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir” dedi ve Mersin ve Osmaniye’ye işaret etti:
“Mersin’de bugün itibari ile 26 bin 182 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden çalışmalarla, 11 bin 649 hektar alanın 2019 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir.
Osmaniye’de ise bugün itibari ile 11 bin 503 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden çalışmalarla, 20 bin 279 hektar alanın 2020 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir.”
DSİ Genel Müdürü’nün açıklamalarından da anlaşılıyor ki, arazi toplulaştırması uygulaması Adana, Mersin Osmaniye gibi illerde tamamlanırken, ilimiz Hatay’da ise bu yöndeki çalışmalar henüz tamamlanabilmiş değil. Yani çevre illerinin gerisinde kalındı.-Cemil Yıldız-

Exit mobile version