Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DSİ; Hatay’da 3 Baraj, 5 Gölet yaptık

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, ilimiz Hatay iline şimdiye

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, ilimiz Hatay iline şimdiye kadar 3 baraj ve 5 gölet kazandırıldığını bildirdi.
Hatay’a, son 17 yılda, DSİ tarafından çok önemli yatırımlar yapıldığının altını çizen DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, kente 5 baraj ve 3 gölet inşa ederek vatandaşın hizmetine sunduklarını kaydederek, şu bilgileri verdi:
“Bu barajların en önemlilerinden biri, Büyük Karaçay Barajı’dır. Temelden yüksekliği 105 metre olan Baraj, 53,67 milyon m³ su biriktirme hacmine sahiptir. Depolanacak su ile Antakya ve Defne merkez ilçeleri ile Samandağ ilçesi ve 16 mahalleye yıllık 70,64 milyon m³ içme suyu sağlamıştır. Bununla birlikte, su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. Hatay’da kalkınmayı hızlandıracak, İl’de sulamayı ve ziraatı geliştirecek 3 baraj daha inşa ediyor, 1 barajımızı da yükselterek verimliliğini artırıyoruz.”
-Reyhanlı Barajını Tamamladık-
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, inşaatı tamamlanarak su tutulan, 9.271 metre kret uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun kretine sahip Reyhanlı Barajı ile beraber, hem Amik Ovası’nda yer alan 600.000 dekar zirai arazinin sulanacağını hem de 200.000 dekar sahanın taşkın zararından korunacağını ifade etti.
Tahtaköprü Barajı Tamamlandı
Yine bu kapsamda, Hatay ilinde yer alan Tahtaköprü Barajı’nın yükseltilmesi Projesi’nin, Hatay’ın kalkınması adına ele aldıkları en önemli çalışmalar arasında yer aldığını iade eden DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, şöyle devam etti:
“Tahtaköprü Barajı Projesi’yle, baraj kreti 9 m yükseltilerek, ilave 146 hm3 ilave depolama sağlanacaktır. Proje ile mevcut duruma ilave 346.140 dekar sulama sahası için su temini sağlanarak, toplamda 415.000 dekar tarımsal sulama sağlandığı gibi, yıllık 20 Gw elektrik üretimi de yapılacaktır. Ceyhan havzasından Kılavuzlu ana kanalı vasıtası ile Asi havzasına su aktarımı sağlanacaktır. Tüm bunların yanı sıra, projenin taşkın kontrol faydası da bulunmaktadır. Tahtaköprü Barajı yükseltilmesi işi kapsamında, ilk kez Ceyhan Nehri’nin suyu Amik Ovası’na ulaştırılmıştır.
Bu bereketli topraklara bereket katmak için, 12 çok önemli sulama tesisini inşa ettik. Son 17 yılda inşa ettiğimiz sulama tesisleriyle, 87.027 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 67 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık. Sulamaya açtığımız bu alan çok önemli, ama sulayacağımız daha fazla alan var. Şu anda inşaat çalışmaları devam eden 14 sulama tesisi projesi ile 133.230 dekar münbit arazin daha sulamaya açılacak.”
Su, “Olmazsa Olmaz” olarak nitelendirilen temel bir ihtiyaçtır…
Genel Müdür Aydın, sözlerini şöyle noktaladı:
“İnsan ve bütün canlıların hayatlarını sürdürmeleri için vazgeçilmez olan su, özellikle de içme suyu, ‘olmazsa olmaz’ olarak nitelendirilen temel bir ihtiyaçtır. Sosyal ve ekonomik gelişme ile birlikte, hayat standartlarının yükselmesi, kişi başına içme ve kullanma suyu ihtiyacını da önemli ölçülerde arttırmaktadır. Bu sebeple, yeni su kaynaklarının geliştirilmesi ve bunların toplumun kullanımına sunulması için yeterli finansmanın sağlanması sadece gerekli değil, aynı zamanda bir zorunluluk haline gelmiştir.
DSİ tarafından yapılan tüm içme suyu faaliyetleri (isale hatları, arıtma tesisleri vb.) ile hedeflerimizi büyük oranda gerçekleştirmiş olmaktan dolayı mutluluk duymaktayız. Gayemiz, içme suyu gitmeyen tek bir yerleşim yeri kalmaması ve tüm halkımızın insan sağlığına uygun, güvenilir su içmesini sağlamaktır.”
Hatay’ın bir başka probleminin de sel ve taşkınlar olduğunu açıklayan Aydın, “Bu kapsamda, Hatay’da 78 adet taşkın koruma tesisi inşa ederek, Hatay şehir merkezi ve 74 meskûn mahal ve 2.204 dekar alanı taşkınlardan koruduk. 9 adet taşkın koruma tesisinin de inşaatları devam etmektedir” dedi. -Cemil Yıldız-