Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DSİ, “Hatay’ı Su İle İhya Ettik” Diyor!

DSİ, Hatay’da 800 bin kişinin ev ve içme suyunun kendi

DSİ, Hatay’da 800 bin kişinin ev ve içme suyunun kendi kaynaklarından sağlandığını duyurdu

Amik Ovası’nda çiftçi “SU… SU…” diye inleyip, pompalara enerji için avuç dolusu para öderken, Hatay’daki evlerde ve işyerlerinde, baraj desteği olmadığı için çeşmelerden SU akmazken…

DSİ Genel Müdürlüğü, Ankara’dan, ilimiz Hatay’ı su yapıları ile ihya ettiğini savunuyor! Halen DSİ Genel Müdürü olan, bir dönem DSİ Adana Bölge Müdürlüğü de yapan M.Akif Balta, son 20 yıldaki Hatay yatırımlarını açıklarken, “Hatay’a 5 Milyar 287 Milyon TL değerinde 117 Tesis inşa ettik. Hataylılar için üretmeye devam edeceğiz” diyor.
Son 20 yılda Hatay’da inşa edilen 13 sulama tesisi ile beraber, 85 bin 910 dekar tarımsal araziyi sulamaya açtıklarını söyleyen DSİ Genel Müdürü M.Akif Balta, şöyle devam etti
“Hatay’ımıza 7 baraj, 4 gölet ve 3 yeraltı depolama tesisi kazandırdık. Hatay’da refah düzeyinin artması için son 20 yılda 117 adet tesisle, 5 Milyar 287 Milyon TL yatırım yaptık. Hatay’da son 20 yılda 7 baraj ve 4 gölet ile 3 adet yeraltı depolama tesisi inşa ettik. Böylece 900 milyon m³ su depolama hacmine ulaştık.”
Balta, ilimize yaptıkları yatırımlarla ilgili şöyle devam etti:
“Hatay’ın su kaynaklarını değerlendirmek için yeni baraj ve göletler inşa ediyoruz. Şu anda 3 baraj ve 1 göletin yapım çalışmaları devam ediyor. Bu baraj ve göletlerin de tamamlanmasıyla, 8 bin 520 dekar tarımsal araziyi daha sulama suyuna kavuşturmayı hedefliyoruz.
Diğer taraftan, son 20 yılda tamamladığımız 5 adet içme suyu tesisiyle, yaklaşık 800.000 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan, yıllık 47,01 milyon m³ içmesuyu temin ediyoruz. Hatay’da taşkın riskini azaltmak için son 20 yılda tamamlanan 83 adet taşkın koruma tesisiyle; Hatay şehir merkezi, 81 adet yerleşim yeri ve 2 bin 204 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmış-tır. 5 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Hayata geçirdiğimiz taşkın koruma tesisleriyle, taşkın riskini azaltıyor, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini güvence altına alıyoruz.”

-AMİK OVASI SULAMASI ENERJİ İLE-
DSİ Genel Müdürlüğü’nün bu resmi açıklaması yanında, ilimizde özellikle Amik Ovası’ndaki üreticinin, tarımsal sulama ihtiyacını, enerji ile elde ettiği sularla yaptığı biliniyor. Asi Nehri’nden ya da açılan kuyulardan kaynaklı su kullanımının fahiş enerji bedeli ödemesinin üstesinden gelemeyen bölge çiftçisi ve köylüsünün enerjisinin de bu nedenle zaman zaman kesildiği de biliniyor. -Cemil Yıldız-

: