Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), dul maaşı hakkında kamuoyunda merak edilen konulara açıklık getirdi. SGK’nın resmi sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda, dul maaşının hem kadınlar hem de erkekler tarafından alınabileceği vurgulandı. Açıklamada, bu konuda herhangi bir yeni düzenleme bulunmadığı belirtildi.
Kadın-erkek ayrımı yok
SGK’nın paylaşımında, “Dul maaşını hem kadınlar hem de erkekler alabilir. 2008 öncesinde de SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı mevzuatında dul eş için herhangi bir cinsiyet ayrımı bulunmamaktadır. Bu konuda yeni bir düzenleme de söz konusu değildir” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, dul maaşı alabilme şartları statülere göre detaylandırıldı. Buna göre:
• 4/a (SSK) statüsünde olanlar için: Vefat eden eşin en az 5 yıl sigortalılık süresine ve 900 prim gününe (borçlanmalarla birlikte 1800 gün) sahip olması gerekiyor. Dul eş, evlenmemek şartıyla çalışıyor ya da emekli olsa dahi maaş alabiliyor.
• 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı) statüsünde olanlar için: Vefat eden eşin en az 5 yıl sigortalılığı ve 1800 prim gününün bulunması gerekiyor. Bu şartların sağlanması halinde dul eş, aynı şekilde evlenmemek koşuluyla maaş hakkını elde ediyor.
Aylık bağlanma oranı değişiyor
Dul maaşı bağlanma oranları da açıklamada detaylandırıldı. Çalışma durumu ve diğer koşullara göre değişen oranlar şu şekilde:
• Çalışan, kendi maaşını alan veya aylık bağlanmış çocuğu olan dul eşe %50 oranında aylık bağlanıyor.
• Çalışmayan, kendi maaşını almayan ve aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eş ise %75 oranında aylık alabiliyor.
SGK’nın bu açıklamasıyla, dul maaşı konusunda yanlış bilinen birçok bilgiye açıklık getirilmiş oldu. Kamuoyunda oluşabilecek kafa karışıklığını gidermek adına duyurunun önem taşıdığı ifade ediliyor.