Dünya Rekortmeni Samandağ’da Sahili Temizledi

Milli Yüzücü Şahika Ercümen, ilimize geldi,  denizlerdeki yaşama dikkat çekmek adına 20 metre derinliğe dalış yaptı       Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Milli Yüzücü Şahika Ercümen, denizlerdeki yaşama dikkat çekmek adına Samandağ’da 20 metre derinliğe dalış yaptı, ardından öğrenci ve doğa gönüllüleriyle birlikte sahil temizliği gerçekleştirdi.        Japon hükümetinin hibe desteği verdiği projede, Dünya Serbest Dalış […]

Milli Yüzücü Şahika Ercümen, ilimize geldi,  denizlerdeki yaşama dikkat çekmek adına 20 metre derinliğe dalış yaptı

      Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Milli Yüzücü Şahika Ercümen, denizlerdeki yaşama dikkat çekmek adına Samandağ’da 20 metre derinliğe dalış yaptı, ardından öğrenci ve doğa gönüllüleriyle birlikte sahil temizliği gerçekleştirdi. 

      Japon hükümetinin hibe desteği verdiği projede, Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Milli Sporcu ve UNDP Türkiye’nin Sudaki Yaşam Savunucusu Şahika Ercümen, Samandağ sahilinde farkındalık dalışı gerçekleştirdi.  Ercümen, insanların dünya su kaynaklarına verdiği zararları ve su altındaki canlıların yaşam alanlarında bulunan atık kirliliğini göstermek, iklim krizine dikkati çekmek, Asi Nehri’ndeki kirlilikle mücadele ve acil önlem çağrısında bulunmak için yaklaşık 20 metre derinliğe dalış yaptı.

Atıklar karada sergilendi…

      Denizlerdeki plastik atıklara dikkat çekmek, daha etkin bir atık yönetimi, sürdürülebilir çevre temizliği bilincinin oluşturulması ve yaygınlaştırılması için farkındalık yaratmak amacıyla yapılan çalışmada, öğrenciler ve doğa gönüllüleri de yer aldı. HBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mahir Çiçek, Milli Sporcu Şahika Ercümen, ortaokul düzeyindeki 50 öğrenci ve doğaseverler ile birlikte, Samandağ sahilinde çevre duyarlılığının arttırılması ve farkındalık yaratmak amacıyla sahili temizledi. Bu çalışma sonucunda denizden çıkan atıklar karada sergilendi, geri dönüşüm, çevre ve deniz temizliğinin önemi vurgulandı. Aynı zamanda sahillerimizde nesli tükenme tehlikesi olan deniz kaplumbağaları, Hatay’a özgü biyolojik çeşitlilik ve türler, sahil ve kumul alanlar ile doğal yaşamın korunması ve HBB’nin yapmış olduğu deniz ve kıyı temizlik çalışmaları hakkında öğrencilere bilgi verildi.

Daha yaşanılabilir bir Hatay…

      Etkinliğin sonunda, Mahir Çiçek, “Mavi bir gelecek ve yeşil yarınlar için deniz ve kıyıdan kirlilik ile mücadelede farkındalık yaratmamız gerekiyor. Büyük bir emek ve özveri ile sürdürdüğümüz sahil ve deniz temizliği çalışmalarımız yanı sıra yürütülen ortak projeler kapsamında deniz kirliliğine karşı hep beraber mücadele etmek zorundayız” ifadelerini kullandı.  

      HBB ekipleri, her yıl deniz yüzeyinden ve kıyılardan yaklaşık 900 ton atık toplayarak bertaraf ediyor. Büyükşehir yetkilileri detaylı çalışmalara rağmen yoğun olarak Samandağ bölgesinde yüksek oranda plastik atık biriktiği gözlemlendiğini bildiriyor.

      Yetkililer, bu proje ile Hatay’ın daha temiz, daha yaşanabilir şehir olma yolundaki hedeflerine ulaşmada bir adım daha atılmış olacağını ifade ediyor.

      Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version