Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dünyada 7000 Din var…

YAS; Batı’da Siyah, Çin’de Beyaz, Mısır’da Sarı renkle ÇÜ’den İlahiyatçı,

YAS; Batı’da Siyah, Çin’de Beyaz, Mısır’da Sarı renkle

ÇÜ’den İlahiyatçı, Hatay MKÜ’de konferans verdi, ilginç sözler söyledi:

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Albayrak, Hatay’a geldi ve Mustafa Kemal Üniversitesi’ndeki konferansında oldukça ilginç görüşler dile getirdi. İlahiyatçı Prof. Dr. Albayrak, Dünya’da 7000 dolayında din bulunduğunu ve insanların yaslı günlerde; batıda ve Türkiye’de siyah, Çin’de beyaz, Mısır’da ise sarı renkleri yeğlediğine dikkat çekti.
Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Antakya İlahiyat Öğrenci Topluluğu girişimi ve ev sahipliği ile gerçekleşen konferans öncesi, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Süleyman Tuna, katılımcılara Ney dinletisi sundu. Ney dinletisi sonrası kürsüye gelen Prof. Dr. Kadir Albayrak, “Dinlerin Rengi, Renklerin Dili” konulu konferansını verdi. Albayrak, sunumunda şunları dile getirdi:
“Dünyada, dinler tarihçilerine göre 7 bine yakın din var. Diğer tarafta renkler var. Renklerin sayısı bilinmiyor. Renkler, aynen mutfaklar gibidir. Her milletin kendine özgü mutfağı olduğu gibi renklerinde mutfağı bulunur. Renkler insanlar gibidir. Doğarlar, büyürler, yaşarlar ve ölürler. Koku, renk ve ses insanın ruhunu etkiler. İnsanlar tercih ettikleri renkler ile mutlu, huzurlu, neşeli, mutsuz gibi hisleri açıkça belli ediyorlar. Renkler aldığımız nefes gibidir.
Allah’ın sıfatlarından biri musavvirdir. Resim çizen anlamındadır. Evrene baktığımızda Allah’ın resim çizen ressam sıfatında olduğu görülür. Hristiyanlığa baktığımızda Hz. İsa ben ışığım diyor. Hz. Musa Sina dağında ışık gördü. Hz. İbrahim ışığın peşinden gitti. Kuran-ı Kerimde de Nur Suresi var yani ışık suresi, bütün bunları düşündüğümüz zaman bütün dinlerde ışık ve renkle ilgili olgular vardır.
Renklerin; kişilerin yaş dönemine, kadına ve erkeğe, kültürlere ve durumlara göre farklı anlamlar taşır. Örneğin damatlıkta siyah renk giyilir, ancak yasta da siyah renk giyilir. Batı kültüründe yas rengi siyahtır, Çin’de beyazdır, Mısır’da sarıdır. İslam’da, genellikle Peygamberimizden itibaren renk algısı siyahtır. Emeviler, beyaz rengi bayrak olarak kullanmışlardır. Emevilere tepki olarak Abbasiler siyah rengi kullanmışlardır. Osmanlılar, bazı dönemlerde yeşil rengi kullanmışlardır. Asaleti temsil ettiği için Papalar genellikle mor renk giyerler.” -Cemil Yıldız-