Duraklarımızı Yeniliyoruz!

Peki, ağaçları rahat bıraksak mı artık? Şehir içi ulaşımda önemli bir misyon üstlenen taksi durakları konusunda ciddi bir çalışma yapan Büyükşehir Belediyesi’nin, kent içindeki ağaçları da bu modernleşme’ halkasına eklemesini istesek mi, isterken de, paslı taksi durak tabelalarının ağaçlara çivili hallerini temizlemesini de talep etsek mi? 2017 senesinin Ağustos ayı içinde hayata geçen kent içi […]

Peki, ağaçları rahat bıraksak mı artık?

Şehir içi ulaşımda önemli bir misyon üstlenen taksi durakları konusunda ciddi bir çalışma yapan Büyükşehir Belediyesi’nin, kent içindeki ağaçları da bu modernleşme’ halkasına eklemesini istesek mi, isterken de, paslı taksi durak tabelalarının ağaçlara çivili hallerini temizlemesini de talep etsek mi?

2017 senesinin Ağustos ayı içinde hayata geçen kent içi taksi duraklarının ‘modernizasyonu’ çalışmasını oldukça farklı bir çalışma ile hayata geçiren Hatay Büyükşehir Belediyesi, bu uygulamasını, “İl genelinde tek tip taksi durağı projesiyle; modern, kent estetiğine uygun ve taksici esnafının tüm ihtiyaçlarını içerisinde barındıran ilk taksi durağını Antakya Girne Taksi Durağı esnafının kullanımına sunduk” mesajıyla vermiş, ‘Gastronomi’ ve ‘EXPO’ ünvanlı kentin içindeki değişime dair gelinen noktayı işaret etmişti.
Ancak, “modern ve kent estetiğine uygun” ifadesine uygun ‘taksi duraklarını’ bir bir hayata geçiren yerel idareciler, bu çalışmanın çok gerisinde kalan ‘tabela’ kirliliğini her zamanki gibi unutmuşa benziyor. Zira Antakya’nın birçok noktasında ‘eski usul’ taksi çağırma uygulamasından kalma durak tabelalarının ‘artık kullanılmayan’ teneke halleri ağaçlara çakılı halde ‘yerlerinden çıkarılacakları’ günü bekliyor.
-İSTANBUL ÖRNEĞİ-
Şehir estetiği açısından ciddi anlamda çirkin bir görsellik sunan ‘ağaçlara çakılı taksi tabelalarının’ durumuna uzun bir zamandır çözüm bul-a-mayan yerel idarecilere bu konudaki en net örneği, başka bir yerel idareden, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin buna dair son uygulamasından verelim mi?
2018 Mart ayı itibariyle uygulama alanına sokulan son çalışma kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, öncelikli olarak, taksilerin tepe lambalarını ve durakları “teknolojik” hale getiriyor. Londra’da da uygulanan sistem çerçevesinde, tepe lambasının renginden, taksinin dolu ya da boş olduğunun anlaşılması ve vatandaşların bu konuda yaşadığı ikilemi ortadan kaldırmak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışma başlatılırken, yeni tip tepe lambaları; taksi boş olduğunda yeşil, dolu olduğunda kırmızı, rezerve olduğunda ise turuncu renkte yanacak. Ayrıca tepe lambalarına konulacak sensörler sayesinde sıcaklık, nem, gürültü, hava kalitesi, trafik yoğunluğu gibi veriler toplanabilecek. Bu bilgiler derlenerek yolculara sunulabilecek.
-TEKNOLOJİ KATKISI-
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalarda, taksi duraklarının “teknolojik” hale getirilmesi de bulunuyor. Bu kapsamda, “i-Durak” adı verilen, 500 durağa dizüstü bilgisayar ile taksi çağırma uygulama sistemi kurulması hedefleniyor. Bu sistemden gelen çağrılar, yöneticiler tarafından duraklara bağlı çalışan taksiler arasından en yakın olanına iletilecek. Taksi duraklarında harita üzerinden ilgili durağa ait taksiler takip edilebilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “taksileri modernize etme projesi” kapsamında, 11 bin 165 araca da ses ve görüntü kaydı yapabilen kamera, yolcu bilgi ekranı kurulumu yapılacak. Cihazların montajı için Avrupa yakasında Topkapı ve Anadolu yakasında Hasanpaşa kurulum tesisleri kullanılacak.
-TRAFİKTE DOLAŞMADAN-
Araçlara monte edilen cihazlar üzerinden çalışan “taksi sürücü mobil uygulaması” ile beraber, taksi şoförü, trafikte dolaşmadan müşteri bulacak. Taksi şoförü, İ-Durak’tan yönlendirilen müşterinin nerede olduğunu navigasyon sistemlerinden görebilecek. Sistem sayesinde, taksilerin müşteri aramak için boş dolaşarak trafik yoğunluğu oluşturmasının önüne geçilmesi ve yakıt tasarrufu sağlanması hedefleniyor.
-BİZDEKİ DURUM!-
Antakya gibi, dünyanın her noktasında bilinen kadim bir kentte ise taksi çağırmak için ‘ağaçları’ takip etmeyi sürdürüyoruz! Ve bu takip noktasında, şehrin hemen her yerindeki ağaçların yorgun bedenlerine çakılı haldeki ‘paslı taksi durak tabelalarını’ kent insanına sunduğumuz hizmetin ‘ayaklı rehberi’ olarak sunuyoruz. Ancak bu durum ne ‘Gastronomi’ ve ‘EXPO’ ünvanlı bir kente yakışıyor, ne de benzer sorunları teknolojiyi kullanarak çözen diğer yerel yönetimlerin çok gerisinde kalan kent idarecilerine! -Tamer Yazar-

Exit mobile version