Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Efendiler, yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz” sözünü 101.kez haykırıyoruz

Cumhuriyetin ilanının 101. yılına

Cumhuriyetin ilanının 101. yılına yaklaşırken, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ”Yarın cumhuriyeti ilân edeceğiz.” dediği 28 Ekim günü, bugünkü Cumhuriyet Bayramı’nın arifesi olarak kutlanıyor.

Cumhuriyetin Temelleri: Erzurum Kongresi’nden Çankaya’ya
Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet fikrini ilk olarak Erzurum Kongresi’nde dile getirmiş, Türkiye’nin gelecekte bir cumhuriyetle yönetileceğine dair düşüncelerini paylaşmıştı.

Kritik Gelişme: 25 Ekim 1923’te Hükümetin İstifası
25 Ekim 1923 tarihinde dönemin hükümetinin istifasıyla ortaya çıkan siyasi kriz, Atatürk’e Cumhuriyet’i ilan etme konusunda beklediği fırsatı sundu. 28 Ekim akşamına kadar yeni bir hükümet kurulamaması üzerine Çankaya Köşkü’nde arkadaşlarına ”Yarın cumhuriyeti ilân edeceğiz.” diyerek kararını açıkladı.

”Yaşasın Cumhuriyet”: Kanun Tasarısının Hazırlanması ve İlan
O gece İsmet Paşa ile birlikte 1921 Anayasası’nın bazı maddelerini değiştiren bir kanun tasarısı hazırlandı. “Türkiye Devleti’nin hükümet şekli cumhuriyettir.” maddesinin yer aldığı tasarı, TBMM’de yapılan oylama sonucunda kabul edildi. “Yaşasın cumhuriyet!” sesleriyle ilan edilen Cumhuriyet, yeni bir dönemin başlangıcı oldu.

İlk Cumhurbaşkanı: Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Cumhuriyetin ilanının ardından TBMM tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı olarak seçilen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yaptığı konuşmada “Türkiye Cumhuriyeti mesut, başarılı ve muzaffer olacaktır.” diyerek ulusa umut dolu mesajlar verdi.

29 Ekim: 101 Yıllık Bir Cumhuriyet
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 101. yılı olan 29 Ekim 2024’te, Cumhuriyet Bayramı ülke genelinde coşkuyla kutlanacak. Cumhuriyetimizin 101. yılı kutlu olsun!