Bir önlemler paketi hazırlanmalı!
“Özellikle kış aylarında, doğal gaz temininde zorluklarla karşılaşılması mümkün” diyen Antakyalı emekli Büyükelçi Mithat Rende, küresel krizin, enerji faturasına ciddi yansımaları olacağını söyledi ve uyardı.
Rusya’nın, doğal gazı Avrupa’ya karşı bir silah olarak kullanma ihtimali, başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa ülkelerini kış öncesinde tedirgin ediyor. Ülkeler, kış için yeni planlar geliştirmeye çalışsa da, Rusya’ya doğal gaz konusunda olan yüksek bağımlılık, bu konuda önemli bir dezavantaj oluşturuyor. Peki, Türkiye’nin de Avrupa gibi bir korkuya kapılması gerekiyor mu?
Bu konuda bir değerlendirme yapan Antakyalı emekli Büyükelçi Mithat Rende, “Avrupa’daki son gelişmeler ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası yaşanan olaylar, enerji, güvenlik ve dış politikanın birbirinden ayrılmaz olduğunu bir kez daha açık bir biçimde gösterdi” derken, Türkiye için durumu şöyle özetledi:
“Gazprom’un hamlesiyle, Avrupa enerji krizinin ve yüksek seyredecek petrol ve doğal gaz fiyatlarının Türkiye’ye ve enerji faturasına ciddi yansımaları olacak. Özellikle kış aylarında, doğal gaz temininde zorluklarla karşılaşılması mümkün. Geçenlerde İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’in, kış aylarında -şu anda bin metreküpü 1300 dolar olan doğal gazın 2500-3000 dolara çıkabileceğine işaret ederek, ‘Gaz bulabilecek miyiz? Bulursak bile parasını ödeyebilecek miyiz?’ sorusunu sorması iş dünyasındaki endişenin boyutunu gösteriyor. Bu olasılığı göz önünde bulundurarak, AB örneğinde olduğu gibi, Türkiye’de şimdiden hangi tedbirlere başvurulacağı üzerinde durulmalı ve gerektiğinde uygulamaya konmak üzere bir önlemler paketi hazırlanmalı. Bu kapsamda, Uluslararası Enerji Ajansının uzmanlığından da yararlanılabilir.”
Tamer Yazar