Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitim Bütünüyle Ücretsiz Olsun!

TBMM’ye İlk Yasa Teklifi

TBMM’ye İlk Yasa Teklifi Hatay Milletvekili Serkan Topal’dan:

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, yeni yasama döneminin ilk kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Milletvekili Topal, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifini gerekçesi ile birlikte ekte Başkanlığa sundu.
İlköğretim kategorisindeki öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını karşılanması halinde “ Ücretsiz Eğitim” tanımı yapılabileceğini belirten Milletvekili Serkan Topal, bu teklifinde, zorunlu eğitim kapsamındaki tüm öğrencilerin kırtasiye ihtiyaçlarının ücretsiz olarak karşılanmasının amaçlandığının altını çizdi.
CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, yasa teklifi gerekçesinde şunlara dikkat çekti:
“Anayasanın 42’nci maddesine göre, kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Tüm vatandaşlarımız, eşit ve parasız eğitim hakkına sahiptir. AKP hükümeti, öğrencilere ücretsiz kitap vererek parasız eğitim sağladığını savunmaktadır. Oysa parasız eğitimin sağlanabilmesi için, ilköğretim öğrencilerinin tamamının tüm ihtiyaçları karşılanmalıdır. Bir yandan okula başlama maliyetleri artarken, diğer yandan devlet okullarında nitelik düşmeye devam etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın görevi; okulların personel, fiziksel alt yapı, araç-gereç eksikliklerini giderirken, ilköğretim öğrencilerine parasız, eşit, nitelikli, bilimsel, karma, uygulamalı eğitim vermenin yollarını bulmaktır.
Ülkemizdeki adaletsiz gelir dağılımı eğitim harcamalarına da yansımaktadır. Türkiye’deki eğitim harcamalarının yüzde 51,2’si, en zengin yüzde 10’luk kesim tarafından gerçekleştirilmektedir. En yoksul yüzde 10’luk kesimin yaptığı eğitim harcaması ise yüzde 0,8’de kalmaktadır. Verilere göre, en zengin 2 milyon 230 bin aile, eğitim için 2016 yılında 10 milyar 555 milyon lira harcarken, en yoksul yüzde 10’luk dilimde yer alan 2 milyon 230 bin aile ise sadece 165 milyon liralık eğitim harcaması yapabilmiştir. Bu bağlamda eğitim için yapılan harcamada 64 katlık bir uçurum oluştuğu görülmektedir.
2017- 2018 eğitim öğretim yılı, geçmiş yıllara oranla daha büyük sorunlarla tamamlanmıştır. 2018-2019 Öğretim yılı ise sorunların daha da artacağını göstermektedir. 2017-2018 eğitim öğretim yılında okulöncesi eğitime başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri 775,20 TL, ilkokul 1 inci sınıfa başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri 1.277.46 TL, ortaokula başlayan öğrencinin başlangıç gideri 1.236.63 TL, liseye başlayan öğrencinin ise 1.499.61 TL’dir.
Okula başlangıç giderleri, alt ve orta gelir grubunda bulunan ailelerin bütçelerini sarsmaktadır. Asgari ücretle yaşamını devam ettiren bir aile, ilkokula okula başlayan çocuğu için, neredeyse bir aylık maaşını, en düşük maaş alan memur ise maaşının yaklaşık yarısını ilkokula başlayan çocuğu için harcamak zorunda kalmaktadır. Eşit ve parasız eğitimin sağlanması amacı ile 1739 sayılı Kanunda değişikliğe gidilmesi amaçlanmıştır.”
Milletvekili Serkan Topal, yasa teklifi maddesinde, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 53 üncü maddesine şu cümleyi ekledi:
“Her düzeyde eğitim gören öğrencilerin, gereksinim duyduğu kırtasiye malzemeleri Bakanlıkça belirlenerek, eğitim-öğretimin başladığı hafta içerisinde ücretsiz olarak karşılanır. Buna ilişkin giderler, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden karşılanır.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.” -Selvi Günay-