Ezer, vaka sayısındaki artıştan hem öğretmenler hem de velilerin tedirgin olduğuna vurgu yaptı
Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB SEN) Başkanı Deniz Ezer, Milli Eğitim Bakanlığı’nca uygulanan, “yerinde karar” politikasının, birçok kentteki eğitimciler için Covid-19’u büyük bir tehdit haline getirdiğini söyledi, vaka sayısındaki artıştan dolayı öğretmenler ve velilerin tedirgin durumda olduğunu bildirdi. Ezer, eğitim çalışanlarının derhal aşılanmasının gerekliliğine vurgu yaptı.
MEB öğretmenleri gözden çıkardı …
MEB’in; vaka sayılarının korkutucu boyuta ulaştığı bazı kentlerde valilikler, ‘İl hıfzıssıhha kurulundan karar çıkmadı’ gerekçesiyle yüz yüze eğitimin devam etmesini istediğini belirten Ezer, açıklamasında şunlara değindi: “MEB öğretmenleri gözden çıkarmış durumda daha önceden öğretmenler öncelik sırasında denilmesine rağmen bırakın öncelik durumunda öğretmenlerin çok az kısmı ilk aşılarını yapmış durumda, geriye kalanlar hala risk içinde mesleklerini devam ettirmek zorunda kalıyor. ‘Tüm öğretmenler aşılacak’ vaadine karşın halen yüz binlerce öğretmenin aşı sırasına alınmış değil. Bakan’ın beyanlarına göre kamuoyunda, ‘Öğretmenler aşılandı’ gibi yanlış bir algı oluşmuş durumda, öte yandan öğretmenlere aşı yetersizliğinden dolayı aşı yapılmamışken, futbolcuların öncelik sırasına alınması ve düzenli test ve aşı yapılması; öğretmenlere verilen önemin ne kadar az olduğunu da göstermektedir.
Aşı planlaması yeniden yapılmalı …
Yıllardır MEB bütçeden ayrılan paranın azlığından bahsedilir. Maalesef 2021 bütçesi yapılırken TÖB SEN olarak Bütçenin yetersizliğinden bahsetmiştik, MEB’e yetersiz bütçe ayrılmasının yanında MEB’in bütçeyi kullanmada doğru bir planlama yapmadığından bahsetmiştik. Covid’te yüz yüze eğitime geçiş yapılması için ek bütçenin ayrılması gerektiği konusunda çağrıda bulunmuştuk. Bugün ek bütçe oluşturulmuş ve bu ek bütçe yüz yüze eğitim için harcanmış olsaydı daha sağlıklı bir eğitim öğretim sürecinden bahsetmiş olacaktık. Ek bütçe ile seyreltilmiş sınıf uygulaması, ihtiyaç duyulan kadro atamaları, maske ve hijyen malzemelerinin sürekli temin edilebilmesi gibi zorunlu olan ihtiyaçlar daha geniş bir alana yayılabilecekti.
Yüz yüze eğitimin nitelik kazanabilmesi için eğitim çalışanlarının güvenli yani sağlıklı bir ortamda olması zorunludur. Vaka sayısının hızla arttığı bir dönemde aşı planlamasının yeniden yapılması gerekmektedir. Zira Resmi verilere göre bugüne kadar 14 milyon 712 bin kişidir. Eğitim Çalışanlarına yapılan aşı ise 80 bindir. Aşı bekleyen öğretmenlerin büyük kısmı ne zaman aşı vurulacakları konusunda net bir tarihe sahip değiller.”
Eğitim çalışanları daha fazla riske edilmemeli …
Sürecin gittikçe daha riskli hale geldiğini söyleyen Ezer, taleplerini şöyle sıraladı: “Bir an önce harekete geçip öğretmenlerin aşıları yapılmalıdır. Eğitim çalışanlarının aşılanmasına başlansa da süreç yavaş ilerlemekte olup bölgeler arası farklılıklar göstermektedir. Ayrıca 2. doz derhal tamamlanmalıdır. Özellikle Taşra okullarında maske ve hijyen malzemeleri konusunda sürekli ek takviyelerin yapılacağı bir düzenleme mutlaka planlanmalıdır. Seyreltilmiş sınıf uygulamasında ısrarcı olunmalıdır. Eğitim çalışanları daha fazla riske edilemez her ilde Milli Eğitim Müdürlükleri ve Sağlık Müdürlükleri ile Valilik bu konuda planlama yapmalı planları uygulamaya koymalıdır. MEB; Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak çalışarak il ve ilçe düzeyinde aşılanan öğretmen sayısı, vaka sayıları, karantinaya alınan sınıflar ve okullar konusunda haftalık olarak istatistik bilgileri kamuoyu ile paylaşmalıdır.
Tüm eğitim emekçilerinin, öğrencilerimizin ve velilerimizin sağlıklı bir ortamda yüz yüze eğitime devam edebilmeleri için öncelikle aşının ve diğer tüm tedbirlerin bir an önce yerine getirilmesi konusunda mücadele edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.”
Mehmet ÖZGÜN