Gerçek enflasyon oranında maaşlara artış yapılmalı
Hatay Eğitim Sen Şubesine mensup eğitim emekçileri, geçtiğimiz gün alanlara indi, ek zam taleplerini haykırdı.
Köprübaşında yoğun güvenlik önlemleri arasında düzenlenen toplantıda enflasyon farkının zam olmadığı belirtildi ve ek zam talep edildi. Toplantıda konuşma yapan Hatay Eğitim-Sen Örgütlenme Sekreteri Hizam Hasırcı, maaşlarında hedeflenen enflasyon oranında değil, yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücündeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artış yapılmasının önemine vurgu yaptı. .
Emekçiler, işçiler oynanan oyunları net görüyor …
Hasırcı, konuşmasında şunlara yer verdi: “AKP Hükümetinin Türkiye’de hayat pahalılığının, döviz kurunun, faizlerin rekor üstüne rekor kırdığı bir ortamda enflasyonun düştüğünü iddia etmiş, emekçilerin temel tüketim ve ihtiyaç maddelerinde yaşanan gerçek enflasyon en az %50 civarında olmasına rağmen ne yapıp edip resmi enflasyonu %20,3’te tutmuştur. Bu, halkı kandırmadan başka bir şey değildir.
Ülkemizi mutluluk sıralamasında 145 ülke içinden sadece Tunus, Yemen ve Afganistan’ın önünde 142. sırada gösteren uluslararası araştırmayı elinin tersi ile iterek yüzde 58’mizin mutlu olduğunu ilan eden hükümet bunu bizi çekemeyen ecnebilerin hazırladığını söylemektedir. Daha beş, altı ay öncesine kadar, ‘IMF’ye borç verecek hale geldik’ diye övünenler IMF’nin reçetesine sarılmıştır. IMF’nin çalışanlara hedeflenen enflasyona göre ücret verilmesi, enflasyon hedeflenenden yüksek çıktığında ise mevcut fark verilmesi uygulamasından vazgeçilmesi tavsiyesine harfiyen uyulmuştur.
Hepimiz biliyoruz ki ‘enflasyona topyekün mücadele’ adlı altında, sadece enflasyon sepetindeki 50 ürünü kapsayan iki buçuk ay süreli %10 indirim kampanyası ilan edilmesi bir kandırmacadan başka bir şey değildir. Buradan bir kez daha altını çiziyoruz. Bugün ‘hedefleri tutturduk, hatta Yeni Ekonomi Programı ile hedeflenen enflasyonun altına indik’ söylemlerinin inandırıcı hiçbir yönü yoktur. Ancak işçiler, emekçiler yıllardır oynanan bu oyunları bugün çok daha net görmektedir. Bugün kamu emekçileri olarak elimize geçen maaşlarımızı gösteren bordrolarımız da bu oyunları açığa çıkarmakta, artan yoksulluğumuzu belgelemektedir.”
Temel tüketim ürünlerine zam yapılmamalı …
İnsanca yaşama yetecek bir ücret, güvenceli çalışma, güvenli bir gelecek için mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Hasırcı, şunları dile getirdi: “Yıllardır yaşadığımız kayıpların giderilmesi için; Yaşanan gerçek enflasyon bir yana, Yeni Ekonomi Programı’nın 2019 yılı enflasyon hedefi olan %15.9 karşısında bile %4 + %5 artış oranı ile hükmünü çoktan yitiren 2017 tarihli toplu sözleşme derhal yenilemelidir. Maaşlarımızda hedeflenen enflasyon oranında değil, yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artış yapılmalıdır. Elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt, ekmek, toplu taşıma gibi temel ihtiyaçlara yapılan zamlar tamamen geri alınmalı, temel tüketim ürünlerine hiçbir şekilde zam yapılmamalıdır. Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine ve vergi dilimi soygununa son verilmelidir. Toplumsal yararı, vergide ve gelir dağılımında adaleti sağlayan, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı, emekten yana, katılımcı –şeffaf- hesap verebilir demokratik bir bütçe hayata geçirilmelidir. OHAL KHK’leri ile herhangi bir hukuki delil ve mahkeme kararı olmadan işinden ekmeğinden edilen tüm kamu emekçileri işine iade edilmelidir. Kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırmayı hedefleyen her türlü güvencesiz istihdam tipine ve esnek çalışma, performans gibi güvencesiz istihdam uygulamasına son verilmelidir. Kariyer ve liyakati yok edip torpilin kapısını sonuna kadar açan mülakat, sözlü sınav ve güvenlik araştırması-arşiv kaydına son verilmeli, herkese güvenceli iş ve güvenli gelecek sağlanmalıdır. Tüm kamu emekçilerini kapsayan, adil bir ek gösterge sistemi hayata geçirilmelidir. Sıraladığımız bu talepler sadece bizim değil, tüm kamu emekçilerinin talepleridir.”-Mehmet ÖZGÜN –