Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitim Hakkı, En Temel Haktır!

Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş: “Merkezi sınavlar, eğitimin

Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş: “Merkezi sınavlar, eğitimin piyasalaştırılmasını hızlandıran, eşitsizlikleri daha da derinleştiren, öğrencilerin eğitim hakkını elinden alan, istemediği okul türüne zorunlu bırakan bir araçtır.”

Eğitim Sen tarafından verilen bilgiye göre, gerçekleşen LGS ile beraber, 1.243.801 öğrencinin 174 bin 160’ı, öğrencilerin yalnızca %14,1’i, merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleşebilecek. Konuya ilişkin bir değerlendirme yapan, Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, “Merkezi sınavla öğrenci alan okulların toplam kontenjanının 70 bin 642’si ise meslek liseleri ve imam hatip liseleri! Seçmeye, elemeye dayalı merkezi sınavlar, eğitimin piyasalaştırılmasını hızlandıran, eşitsizlikleri daha da derinleşti-ren, öğrencilerin eğitim hakkını elinden alan, istemediği okul türüne zorunlu bırakan bir araçtır” dedi.
Konuya ilişkin açıklamasında, “Türkiye’de, salgının başladığı Mart 2020’den bu yana, 14 aylık süre içerisinde kısa süreli okulların açık bulunduğu günleri saymazsak, üç yarıyıl okullar kapalıydı ve bu süre içinde eğitim-öğretim de uzaktan eğitim yoluyla sürdürülmeye çalışıldı” diyen Tıraş, tespitlerini şöyle sıraladı:
“Yüz yüze eğitimin gerçekleştirilemediği, fırsat eşitsizliklerinin derinleştiği, milyonlarca öğrencinin erişim olanağının bulunmadığı, okul terklerinin arttığı, uzaktan eğitimde sürekliliğin sağlanamadığı bir dönemde 2021 LGS’ye giren 8. sınıf öğrencileri, son yılların en zor matematik soruları ile karşılaştılar. Hüsrana uğrayan öğrenciler, sınavdan gözyaşları içinde ayrıldı. Uzmanlar, bu tür sınavlarda kolaylık ve zorluk düzeyini belirleyen soruların her teste dengeli bir şekilde dağıtılmasını gerektiğini belirtiyorlar.
Matematik sorularının bu derece zorlu hazırlanması bir tercih miydi? Zorluk düzeyi sınavın kimler için yapıldığını mı gösteriyor? Biliyoruz ki, özel okullarda okuyan, ekonomik düzeyi çok iyi olan az sayıdaki öğrencilerin dışında, salgın döneminde bu sınava hiçbir öğrenci yeterince hazırlanamamıştır. Matematik testinde soruları böyle zorluk seviyesinde hazırlamak ve 8. Sınıf öğrencilerine yöneltmek, özel okul öğrencilerine bir avantaj sağlamaya dönük müdür?
LGS ile var olan eşitsizlikler ve mağduriyetler, normalleştirilmiştir. Matematik sorularının zorluğuyla, özel ders alabilen, uzaktan eğitimi çeşitli araçlarla takviye edebilenlere ayrıcalık gösterilmiştir. Bu durumun kabul edilebilir bir tarafı yoktur.
Liselere geçiş için öğrencinin lehine planlamalar yapılarak, Liselere Geçiş Sınavı kaldırılmalı, öğrenciler de bu cendereden kurtarılmalıdır. Her öğrencinin, kendi ilgi ve becerisi doğrultusunda hangi alanda okuyacağını kendisinin belirleyeceği bir eğitim sistemi oluşturulmalıdır.
2021 LGS ile ilgili Meclis’te soru önergesi verilmekte, MEB’e çeşitli sorular yöneltilmektedir. Bakanlık, bu konuda kendisine yöneltilen sorulara henüz bir yanıt vermemiştir. MEB, kamuoyuna acilen bir açıklama yapmalıdır.” -Cemil Yıldız-